Gazete Vatan Logo

‘Türk öğrenciler daha çok çalışmalı’

2015 Nobel Kimya ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar İstanbul’da gençlerle buluştu. Öğrencilerinin sorularını cevaplayan Prof. Sancar, “Türk öğrenciler çok zeki ama başarılı olmak için daha fazla çalışmalılar” dedi.

‘Türk öğrenciler daha çok çalışmalı’

2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar, İstanbul’da öğrencilerle buluştu ve onların sorularını cevapladı. Bilfen Okulları Çamlıca kampüsündeki buluşmada öğrencilerle kendi adının verildiği laboratuvarda ‘Dna İzalasyonu’ deneyi yaptı. Kendisini bekleyen öğrencilerle buluşmak için salona geçen Sancar’ı yüzlerce öğrenci ayakta karşıladı.

‘Sigara içmeyeceksiniz’

Sadece öğrencilerin söz aldığı konuşmada, 8.’inci sınıf öğrencisi Ali Erdoğan’ın “Kanserden korunmak için ilk öneriniz nedir?” sorusuna Sancar, “Öneri basit. Sigara içmeyeceksiniz. Bazı basın kuruluşlarından bana ‘Erdoğan mı sizi yönlendirdi?’ şeklinde sorular geldi. Kardeşim ben bunu 1982 yılından beri söylüyorum ama Nobeli kazanınca sözümü dinlemeye başladılar” dedi.

‘Hepsi çok zeki...’

Maddi durumu olmayan Türk öğrenciler için Amerika’da kurdukları Carolina Türk Evi’nin hikayesi sorulması üzerine Sancar, vakfın çıkış noktasının Amerika’ya ilk gittiğinde uyum sürecinin çok zor geçmesi olduğunu söyledi: “Eğitim için Amerika’ya gelen öğrencilerin yeni yaşam tarzına geçişlerini kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Bu konuda eşimde çok büyük destek oldu hatta benden daha çok çalıştı. Onun Türklere olan sevgisi sonsuz. Türkler Amerika’da iyi insanlar olarak tanınıyor.”

Haberin Devamı

Öğrenciler Aziz Sancar’a kendi gibi bilime meraklı olanlar için ne önerdiğini sordu. Sancar, “Birçok Türk öğrenciyle tanıştım. Hepsi çok zeki ama ben doğuştan gelen zekaya körü körüne bağlanmam. Başarı için ilk adım çalışmak sonra daha çok çalışmak” dedi.

5 TL’deki DNA hatası!

Prof. Dr. Aziz Sancar, Merkez bankası’nın 5 TL üzerindeki DNA hatasını bulduğunu ancak uyarılarına rağmen bunun düzeltilmediğini söyledi. Sancar’a çalışmalarını gösteren öğrenciler, fen laboratuvarında Sancar’la birlikte DNA testi yaptı. Bu sırada bir basın mensubu Sancar’a, 5 TL üzerindeki DNA sarmalı ibaresi üzerine yaptığı çalışmayı hatırlattı. Sancar, paranın üzerindeki DNA sarmalın olması gerekenin aksine soldan sağa doğru ilerlediğini ve bu yanlışı 5 yıl önce Merkez Bankasına ilettiğini belirtti. Sancar, buna rağmen bu yanlışın hâlâ düzeltilmediğini söyledi.

Haberin Devamı

Nobel töreninde uyudu

Bir önceki gün İstanbul Teknik Üniversite’sinde (İTÜ)konuk olan Sancar, yaptığı konuşmada Nobel ödül töreninden önceki gece heyecandan uyuyamadığını anlattı. Tören öncesi bir köşede uyuduğu fotoğrafını paylaşan Sancar, “Gerçekten tükenmiştim, orada biraz kestirdim ama yetmedi. Sahneye çıktığımda takılıp düşeceğim, diye korkmuştum” diyerek salondakileri güldürdü.

Öğrencisinin kınası

Aziz Sancar’ın törende elindeki kına dikkat çekti. Sancar elindeki kına için, “öğrencimin burada kınası vardı. Davet edildik. Sürmek istediler, hayır diyemedim” dedi.