Gazete Vatan Logo

‘Türk malı Toyota’yla 50 binlik rekor yolda

Toyota Türkiye 2015 yılı için belirlediği 42 bin adetlik satış hedefini 50 bin adede yükseltti. CEO Ali Haydar Bozkurt, “Yerli Corolla’nın pozitif rüzgarıyla tarihi rekora ulaşacağız” dedi

‘Türk malı Toyota’yla 50 binlik rekor yolda

Türkiye tüm zamanların en yüksek otomotiv satışlarına doğru koşuyor.

Otomotiv pazarı yılın ilk yarısında beklentilerin üzerinde performansa ulaşırken, Toyota Türkiye 23 bin 307 adetlik satışla yüzde 94’lük büyümeye imza attı. Şirket yerli Corolla’nın rüzgarıyla satış hedeflerini yukarı yönlü revize etti. Yıl sonu için 41-42 bin adetlik rekor satış hedefi belirleyen Toyota, bu çıtayı daha da yükseltti. Marka 2015’te 50 bin adetlik satışla rekor kıracak.

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt, yılın ilk yarısında çok başarılı bir performans gösterdiklerini ve satış öngörülerini yükselttiklerini açıkladı. Bozkurt, “Bu yıl 50 bin adetle tüm zamanların en yüksek satışını elde edeceğiz. Böylece 2011 yılı için verdiğimiz 50 bin adetle rekor kırma sözünü tutmuş olacağız” dedi.

En yüksek yerli oranına ulaştı

Bozkurt, şöyle devam etti:

“Corolla satışları çok iyi gidiyor. Corolla’nın satışlarımızdaki oranı yüzde 70’i buldu. İlk yarıda 16 bin 651 adetlik satışa ulaştık. Bu satış rakamları ile Corolla’nın toplam satışlarımızdan aldığı pay da rekor seviyeye çıktı. Toyota satışları tarihinde en yüksek yerlilik oranını elde ettik. Corolla, Türkiye pazarında filo hariç perakende satışlarında en çok satan otomobil. Bu başarıda filonun payı büyük. Önceki yıllarda toplam satışlarımız içinde yüzde 10 olan filonun payı yüzde 25’e kadar yükseldi. Filonun payının artmasında sadece özel sektör değil kamu alımlarının büyük rolü var. Filoda kamunun payı yüzde 15 oldu. Corolla Türkiye’de yeniden üretilmeye başladığı zaman bu başarıyı elde edeceğimizi söylemiştik.”

Haberin Devamı

Şu anki fotoğrafta 1 milyon adet zor

Otomotiv sektöründe ilk yarıda yakalanan tempo sonrasında ‘1 milyon adetlik satış’ sıkça telafuz edilmeye başlandı. Ali Haydar Bozkurt’a tahminlerini sorduğumuzda; “Şu anki fotoğrafta 1 milyon adetlik satış zor görünüyor. Ancak iyi bir yıl geçiriyoruz, satışlar rekora yakın gerçekleşir” yanıtını verdi.

Dolardan korkan alım kararını öne çekiyor

TÜRKİYE’DE yaşanan son gelişmelerin şu an otomotiv pazarını etkilemediğini belirten Ali Haydar Bozkurt, “Tabii tüketicilerin morali bozuk. Ancak otomobil almaya kararlı olan alıyor, ev almak isteyen alıyor. Dolardaki artışın otomobillere yansıyacağını düşünen tüketici alım kararını öne çekiyor. Kurlar böyle giderse Ağustos’ta zam kaçınılmaz olur. Dövizi olan bozduruyor, kâr realizasyonuna geçiyor. Toyota olarak biz de showroom trafiğinde bir düşüş hissetmedik. Pazara kısa süre önce sunduğumuz yeni Auris ile yeni Avensis sayesinde hareketlilik yaşanıyor. Özellikle Auris’e yoğun bir ilgi var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Son çeyrek zorlu geçer

OTOMOTİVİ önümüzdeki dönemde 2 önemli konunun beklediğini belirten Ali Haydar Bozkurt, “Amerikan Merkez Bankası (Fed) faizleri bu yıl arttıracağını söylüyor. Faiz artışı gelirse, kur daha da yükselecek. Bu durumda Eylül’den sonra otoya kur zammı gelecektir. İkinci önemli nokta hükümetin kurulamamış olması ve IŞİD ile PKK’ya yapılan operasyonlar. Belirsizlik devam ederse son çeyrek zorlu geçer” dedi.