Gazete Vatan Logo

‘Türk malı’ diye utanırken

2.5 yıl önce Amerika kıtasını keşfeden Ford Otosan, Connect’le beklentilerin üzerinde başarı elde etti

ABD, bu yıl Türkiye’yi geçerek Gölcüklü Connect’in en büyük pazarı haline gelecek. 2012’de hafif ticari araçtan otomotivin anavatanına 40 bin adet gönderilecek. İç pazarda Connect satışı 35 bin adet seviyesinde kalacak.

Türkiye, otomotivin anavatanı ABD’yi sadece keşfetmekle kalmadı adeta istila etti. Ford Otosan’ın Gölcük fabrikasında ürettiği Transit Connect modeli, ülkede tam bir akım yarattı ve en fazla satılan ticari araçlardan biri oldu. 2009’da Amerika kıtasını keşfeden araçtan bugüne kadar Türkiye’den 90 bin adet ihraç edildi. Transit’le birlikte bu sayı 100 bin adede ulaştı. ABD’deki yoğun ilgiyi gören Ford Otosan, Connect’le ilgili hedeflerini de yükseltti. Transit Connect’in ABD satışları 2012’de Türkiye’yi bile sollamaya hazırlanıyor. New York başta olmak üzere birçok şehirde Connect’in taksi olarak tercih edilmesi ise otomotivin anavatanında yakalanan başarıda başrol oynayacak.

Transit Connect’in New York sokaklarında taksi olarak boy göstermesiyle ilgili olarak Manhattan Ford Showroom’unda ABD’li yöneticilerle toplantı düzenleyen Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, Transit Connect’in ABD’de başarılı bir satış performansı gösterdiğini belirterek, “2011’de ABD’ye gerçekleştirdiğimiz Connect ihracatı yüzde 60 artışla 20 bin adetten 32 bine adede ulaştı. Kanada ve Porto Riko’yla birlikte bu rakam 37 bin adet oldu” dedi.

Transit Connect’in en çok satıldığı ülkenin Türkiye olduğunu ancak 2012’de bu durumun değişebileceğini belirten Otay, şunları kaydetti: “Gölcük fabrikamızda ürettiğimiz Transit Connect, dünyada en fazla Türkiye’de satılıyor. Bizi, ABD ile İngiltere izliyor. Geçen yıl Türkiye’de 38 bin Connect sattık. Bu yıl öngörümüz ekonomideki küçülmeye paralel olarak hafif ticari araç pazarının yüzde 10 daralacağı yönünde. 2012’de 35 bin adetlik Transit Connect satışına ulaşırız. ABD’ye ise bu yıl 40 bin Connect ihraç etmeyi planlıyoruz. Her şey Türkiye pazarına bağlı ama şu anki planlarda ABD önde gözüküyor.”

Hedefleri aştık

Türk otomotiv sektörünün son dönemde büyük bir aşama kaydettiğini belirten Nuri Otay, “10 yıl önce Gölcük fabrikası ilk kurulduğunda ürettiğimiz araçların Türk yapımı olduğunu söylemeye çekiniyor, utanıyorduk. Bugün bırakın bizi, Amerikan halkı bile aldığı araçların ‘Made in Turkey’ olduğunu gururla söyler hale geldi. 10 yılda Türk otomotiv sektörü tüm dünyada inanılmaz imaja kavuştu” dedi. Otay, ABD’de beklentilerin üzerinde talep gördüklerini, her yıl ihracatlarının yüzde 60’tan fazla büyüdüğünü söyleyerek şunları kaydetti: “2.5 yıl önce hem Türkiye hem ABD için bir ilki gerçekleştirdik. Türkiye, ilk kez otomotivin anavatanına ihracat yaptı. ABD ilk kez bu sınıfta bir araç satmaya başladı. Hedefimiz yılda 25 bin adetlik ihracattı. Ama beklentilerin üstüne çıkan Connect’le hedeflerimizi yüzde 60 aştık. 25 binlik hedef bugün tüm Amerika kıtasında 44-45 bin adetlere çıktı” dedi.

Yeni Transit bu yıl sonunda yollarda

Ford Otosan’ın 1 milyar dolarlık yatırımla üreteceği 3 yeni modelden ilki bu yıl sonunda yollara çıkacak. Tepeden tırnağa yenilenen Transit, 2012’nin son çeyreğinde satışa sunulacak. 630 milyon dolar yatırımla üretiminde son aşamaya gelen yeni nesil Transit, 2013 yılının ortasında ise Türk mühendislerinin desteğiyle Ford’un Kansas fabrikasında üretilmeye başlanacak. Nuri Otay, yeni Transit’in 2 farklı platformda 2 farklı model olacağını belirterek, “Diğer versiyon ve küçük hafif ticari araç 2013 ve 2014 yıllarında sırayla bantlardan inecek” dedi.

Gölcüklü Connect, Ford’un taksideki tek silahı oldu

Ford Motor, ABD’de Gölcüklü Transit Connect’le hafif ticari araç segmentinin yanı sıra takside de büyük hedefler koydu. Yaklaşık 3 ay önce New York sokaklarında dolaşmaya başlayan Connect Taxi, ABD’li üreticinin bu pazardaki tek silahı olacak. 13 bin taksinin çalıştığı New York’ta bugüne kadar Victoria Crown ve Escape Hybrid modelleriyle yüzde 80 pazar payı elde eden marka artık sadece Gölcüklü Transit Connect’le boy gösterecek. Ford Motor Company Filo Pazarlama Müdürü Gerry Koss, Transit Connect’in düşük yakıt tüketimi, geniş bagaj hacmi ve yüksek tavanıyla yolcuların ve taksicilerin beğenisini kazandığını belirterek, “Türkiye’de üretilen Connect Taxi, Ford Motor’un ABD’deki tek taksi modeli olacak. 20 yıllık Victoria Crown’ın üretimi çoktan bitti. Kasım 2011’de Escape Hybrid’in üretimi sona erdi. Sınırlı sayıda stok kaldı. Bundan sonra takside sadece Transit Connect’le rekabet edeceğiz” diye konuştu.

Connect Taxi’nin New York’un yanı sıra Kanada, Boston, Los Angeles, San Francisco, Orlando, Las Vegas, Şikago’da da kullanılmaya başlandığını söyleyen Koss, hedeflerini şöyle aktardı: “2011’de Türkiye’den Amerika’ya 400’ü New York şehri için olmak üzere 800 taksi ihraç edildi. 400 adedin 50’si plakalı olarak hizmet veriyor. 150’si New York’a ulaştı ve üst yapı işlemleri tamamlanıyor. 200 Connect Taxi, ABD’ye doğru yola çıktı. Ayrıca Ocak ve Şubat’ta üretilmek üzere 150 adetlik ilave sipariş verdik. 2013 yılına kadar toplam taksi sayısının 2 bin adedi geçmesi bekleniyor. ABD genelinde 6 bin 700 adetlik bir taksi pazarı var. Ford Motor’un payı yüzde 75 seviyesinde. Ford olarak bu pazarda Gölcüklü Transit Connect’le yer alacağız. Hedefimiz pazar payımızı daha da yukarıya çekebilmek.”

Hollywood’un yeni starı

New York taksilerinin Amerikan filmlerinin vazgeçilmez temalarından biri olduğunu hatırlatan Gerry Koss, önümüzdeki dönemde Transit Connect’in de Hollywood’da yer alacağını sözlerine ekledi. Koss, “Artık Hollywood filmlerinin starı Connect olacak” dedi.

Yılın ilk otomobil fuarı Detroit’te kapılarını açıyor

Dünyanın en önemli otomobil fuarlarından biri olan Detroit Motor Show 2012 (NAIAS) bugün kapılarını açıyor. ABD’nin 3 büyük otomotiv devinin kalbinde gerçekleştirilecek fuar, yılın ilk organizasyonu olması açısından önem taşıyor. Detroit Otomobil Fuarı’nda, küresel krizden çıkış yolu arayan şirketler, 40’tan fazla yeni model sergileyecek. 9-10 Ocak tarihinde medya mensuplarının gezebileceği Detroit Fuarı, 22 Ocak’a kadar açık kalacak. Dev organizasyonda özellikle yeni yakıt teknolojilerine sahip araçlar ve konseptlerin gövde gösterisi yapması bekleniyor.

Fuarda; Ford Escape, Chevrolet Malibu, Chevrolet Camaro GT, Cadillac XTS, VW Jetta Hybrid, Bentley Continental GT V8, Mercedes SL Class, Hyundai Genesis Coupe, Porsche 911 Cabrio, Volvo XC60 Plug In Hybrid, Toyota NS4 Plug In Hybrid, Dodge Dart, Nissan Pathfinder Concept, Lexus LF Concept, elektrikli BMW i3 ve i8 sergilenecek modeller arasında yer alıyor.

Güvenlik testlerinden 5 yıldız aldık, ‘Ticari güvenli değil’ tezini yıktık

ABD’ye ihracatla ürettikleri ticari araçların güvenliğini ispatladıklarını kaydeden Nuri Otay, “Bazı kesimler ticari araçların otomobiller kadar güvenli olmadığını, EuroNCAP gibi testlere girmediğini iddia eder. Ama unutulan şu; ticari araçlar otomobilden daha sağlam olmak zorunda. Hem işlevi hem taşıma kapasitesi yüzünden dayanıklı olmalılar. Bunun üstüne güvenlik donanımları eklenince otomobillerden zaten daha güvenliler. ABD güvenlik konusunda çok hassas ve bu yüzden ihracat etmeden önce testlere soktuk. Connect segmentinde 5 yıldız alan ilk araç oldu. Bu da ticari araçların güvenli olmadığı efsanesini ortadan kaldırdı” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı