Gazete Vatan Logo

‘Türk bayrağı ırkçı emele alet edilmesin’

Ankara’daki yürüyüşü eleştiren HDP Eş Başkanı Yüksekdağ: “İtiraz ettiğimiz şey, bayrağın ve birleştirici değerlerinin ırkçılığa, şovenizme alet edilmesidir”

‘Türk bayrağı ırkçı emele alet edilmesin’

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, sivil toplum örgütleri tarafından Ankara’da bugün yapılacak yürüyüşte bayrağın sembol olarak kullanılmasına tepki gösterdi. Kuzey Irak ziyaretinden dönen Yüksekdağ, dün parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, yürüyüşle ilgili soru üzerine özetle şunları söyledi:

‘Bayrağa saldırdılar’

“Parti genel merkezimizin önündeki Türk bayrağına da saldırdılar, ırkçı linç güruhları. Biz, perşembe günü düzenlenen yürüyüşün amacının bayrağa ve temsil ettiği kutsiyete sahip çıkma hareketi olduğunu düşünmüyoruz. Eleştirdiğimiz şey budur. Önünde Türk bayrağı asılı olan parti genel merkezimize saldıran güruh da o bayraklarla gelmişlerdi. Bizim karşı çıktığımız, itiraz ettiğimiz şey, bayrağın, bayrağın kutsiyetinin ve bayrağın birleştirici değerlerinin ırkçılığa, şovenizme ve devlet terörüne alet edilmesidir.

‘Başka ulusa karşı...’

“O bayrağın alında, kızılında Kürt’ün, Türk’ün, Laz’ın, Çerkez’in, bütün Türkiye halklarının kanı var. O bayrağın kızılı oradan gelmiş. O bayrağın kızılının gölgesini Türkçülüklerine, kafatasçılıklarına, faşizmlerine alet etmeye kalkmasınlar. Biz, bunu teşhir ediyoruz, ederiz. Bu halklarının kanının oluşturduğu bayrağını bir ulus adına başka bir ulusa karşı kimse kullanamaz. Biz o nedenle bu süreç içerisinde bu ırkçı, faşist yürüyüşler ve linç hareketleri esnasında Türk bayrağının kullanılmasını, bayrağın kutsiyetine ve değerlerine yapılmış bir hakaret olarak görüyoruz.”

Haberin Devamı

‘Kandil’le siyasi köprü kurulmalı’

Yüksekdağ, HDK Eşsözcüsü ve İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, DTK Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili Selma Irmak ve DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ile Kandil’e giderek ateşkesle ilgili görüşme yaptıkları iddiası sorulunca, “Kandil’e gitmedik. Kandil’e gitme koşulları da yok” dedi. Kendilerine sürekli “Kandil’e gittiniz mi” sorusu yöneltildiğini vurgulayan Yüksekdağ, “İhtiyaç, Kandil’le böyle bir siyasi bağın, siyasi köprünün kurulmasıdır. Bütün kamuoyu, siyaset, şu sorunun cevabına odaklanmalıdır: Neden Kandil ile bir görüşme yapılamıyor?” diye konuştu.

Haberin Devamı