Gazete Vatan Logo

‘Türk askeri İdlib’de devriye gezecek...’

Türkiye, Rusya ve İran’ın imzaladığı Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri oluşturulmasına ilişkin anlaşma dün gece yürürlüğe girdi. The Times gazetesinin haberine göre Mehmetçik İdlib’de görev alacak.

‘Türk askeri İdlib’de  devriye gezecek...’

Kazakistan’ın başkenti Astana’da önceki gün imzalanan muhtıra kapsamında, Suriye’de muhalifler ve rejim güçleri arasında çatışmaların en yoğun olduğu alanlarda 4 “çatışmasızlık bölgesi” ve bu bölgelerin sınırları boyunca “güvenlikli bölgeler” kurulacak. İdaresini garantör ülke birliklerinin sağlayacağı güvenlikli bölgeler ilk etapta 6 ay geçerli olacak. Bu süre garantörlerin uzlaşması halinde otomatik olarak uzatılacak.

İngiliz The Times gazetesine göre de İdlib’in güvenliğini Türk ordusu sağlayacak. Orta Doğu muhabiri Richard Spencer’ın imzasını taşıyan haberde Türk askerinin İdlib’e ilerleyebileceği yazıldı.

‘Savaşa son verebilir’

Gazeteye konuşan iki kaynak, varılan anlaşmayla Türk ordusunun muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde güvenliği sağlamak ve El Kaide bağlantılı grupları püskürtmek için İdlib’de devriye gezeceğini söyledi. Times’a göre, El Kaide bağlantılı Tahrir el Şam örgütü İdlib vilayetinden uzaklaştırılacak. İmzalanan protokolün Suriye’deki savaşın son bulması için atılmış en büyük adım olabileceği yorumunu yapan The Times, önceki günkü haberinde de Rusya, Türkiye ve İran ordularının birlikte sahada olacağını yazmıştı.

Haberin Devamı

İşte çatışmasızlık bölgeleri

1- İdlib ili ve komşu illerin Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri bazı bölgeleri,

2- Humus ilinin kuzeyindeki belli bölgeler,

3-Şam’daki Doğu Guta bölgesi,

4-Güneydeki Deraa ve Kuneytra vilayetleri.