Gazete Vatan Logo

‘Tüm kayıtlara tedbir alınsın’

Hrant Dink davasında avukatlar TİB’den gelen binlerce kaydı incelemeye devam ediyor

Hrant Dink davasında avukatlar TİB’den gelen binlerce kaydı incelemeye devam ediyor. Dink ailesinin avukatı, Şafak Sokak ile Halasgargazi Caddesi’ni gören tüm baz istasyonu kayıtları için tedbir kararı alınmasını istedi

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davanın 22. duruşmasına tutuklu sanıklar Erhan Tuncel, Yasin Hayal ile tutuksuz sanık Mustafa Öztürk katıldı. Hrant Dink ’in ailesi ise bu duruşmaya gelmedi.

Mahkeme Başkanı Rüstem Eryılmaz’ın ilk olarak dosyaya gelen evrakları okumasıyla başlayan duruşmada Dink ailesinin avukatlarına esas hakkındaki görüşleri soruldu. Avukat Fethiye Çetin, esas hakkındaki görüşlerini belirtmeden önce TİB kayıtlarının geçtiğimiz Cuma günü ellerine ulaştığını belirterek “Binlerce kayıt olduğunu gördük. Bu nedenle de inceleme ve araştırılması uzun sürecek” dedi.

Avukat Çetin, Şafak Sokak ve Halaskargazi Caddesini gören tüm baz istasyonu kayıtları için tedbir kararının alınmasını yineledi: “Baz istasyonlarının sinyal alım kapasitesi dolduğu zaman bir başka baz istasyonuna sinyal aktarılıyor. Elimizdeki raporların hangi istasyondan sinyal alındığına dair net bir çalışma yapamadığımız için bu kayıtların silinmemesi amacıyla tedbir kararı alısın.”

Ölen avukata ithaf

Esas hakkındaki görüşlerini mahkemeye sunan avukatlar görüşlerini iki bölüme ayırdı. İlk bölümde Hrant Dink ’in kim olduğu, neden öldürüldüğü ve cinayetin tarihsel ve siyasal arka planından bahsedilirken ikinci bölümünde ise sanıklar ve kamu görevlilerinin ihmalinden bahsedildi. Görüşlerini hazırlarken geçtiğimiz aylarda intihar eden avukat Hakan Karadağ’ın çalışmalarından faydalandıklarını söyleyen Çetin, “Bu yüzden, görüş metnimizin altına onun adını da yazdık. İmzası yok ama onu saygıyla anıyoruz ve görüşümüzü ona ithaf ediyoruz ” dedi.

Dink’in yazıları mahkemede

Avukat Fethiye Çetin, Hrant Dink’in ölmeden bir hafta önce yazdığı “Ruh Halimin Güvercin Tedirginliği” ve öldürüldüğü gün yayınlanan “Neden Hedef Seçildim?” yazılarının da içinde olduğu yazıları mahkemeye sundu. Çetin, “Genelkurmay Başkanlığı’ndan yargı makamına, siyasilerden medyaya kadar herkesin Hrant Dink ’in öldürülmesinde ve faillerin ortaya çıkarılmamasında yeri vardır ” dedi.

Avukatlar görüşlerinin sonuç bölümünde de “Güvenlik ve istihbarat birimlerinin, maddi gerçeği ortaya çıkaracak nitelikteki bilgi ve belgeleri sakladıkları, değiştirdikleri, yok ettikleri, yalan beyanda bulunarak soruşturma makamlarını yanıltmaya çalıştıkları, deliller üzerinde oynadıkları olgusu, bu aşamanın en belirgin ve sistematik olgusu olarak ortaya çıktı. Bu eylemlerin herbiri ciddi cezaları gerektiren suç oluşturmasına rağmen, güvenlik ve istihbarat görevlilerine bu suçlarla ilgili bir soruşturma açılmadı ya da eksik de olsa soruşturma savcılarınca başlatılan soruşturma girişimi başka makamlar tarafından kesin olarak sonuçsuz bırakıldı ” dedi.

Sadece tetikçilere kilitlendi

Kovuşturma aşamasında gerçeğin ortaya çıkarılması yolunda önemli fırsatlar sunacak ve yargılamanın gidişatını etkileyecek olan taleplerinin reddedildiğini belirten avukatlar, “Kabul edilen talepler ise muhatap kurumlarca karşılanmadı, yazılan yazı içeriklerine tatmin edici cevaplar verilmedi. Bazen de gerçeğe aykırı beyanlarda bulunarak mahkemeyi yanlış yönlendirdiler ”dedi.

Taleplerin reddedilmesinin davayı ana ekseninden kaydırdığını belirten avukatlar olayın sadece tetikçilerden oluşan ayağına kilitlendiğini belirtti. Avukatların esas hakkındaki görüşlerinin ardından mahkeme ertelendi.

Haberin Devamı