Gazete Vatan Logo

‘Tüm dünya adımı öğrenecek’

150 kişinin öldüğü Germanwings kazasında uçağı kasten düşüren ve psikolojik problemleri olan pilot Andreas Lubitz’i terk eden kız arkadaşı konuştu: “Öyle bir şey yapacağım ki tüm dünya adımı öğrenecek’ demişti. Şimdi anlıyorum...”

‘Tüm dünya adımı öğrenecek’

Fransa’nın güneyinde düşen ve 150 kişiye mezar olan Alman Germanwings firmasına ait A320 tipi uçağın, kaptan pilotu kabine almayıp uçağı kasten yere çaktığı söylenen yardımcı pilotu Andreas Lubitz’in eski kız arkadaşı konuştu. Uçuş eğitimleri sırasında yaşadığı ağır depresyon yüzünden aylarca işe gidemeyen, kız arkadaşı tarafından terk edilince yine kişisel krize sürüklendiği iddia edilen ve önceki gün evinde yapılan aramada ‘çalışamayacağına dair raporu’ yırtıp herkesten gizlediği anlaşılan 28 yaşındaki Lubitz’in eski kız arkadaşı tüyler ürpertici açıklamalarda bulundu.

‘Beni hatırlayacaklar’

Alman Bild gazetesine konuşan ve adını Maria W. olarak veren 26 yaşındaki genç kadın “Şimdi her şeyi anlıyorum” dedi ve şunları anlattı:

“Kazayı ilk duyduğumda kafamda şu sözler dönmeye başladı: ‘Bir gün öyle bir şey yapacağım ki tüm düzen değişecek. Herkes adımı öğrenecek ve beni hatırlayacak.’ O zaman ne demek istediğini anlamamıştım, ama şimdi hepsi anlam kazandı.”

‘Düşüyoruz’ kabusu

İş ortamında tanıştığı Lubitz’in ‘acı çeken’ ve sırlarını iyi saklayabilen biri olduğunu vurgulayan ‘Maria’, eski sevgilisinin bazı geceler uykusunda “Düşüyoruz!” diye bağırdığını ve nefes nefese kaldığını anlattı. Psikolojik problemleri olduğunu söyleyen ve bu konuda yardım aldığını da sevgilisiyle paylaşan pilot, hastalığının ne olduğunu söylememiş. Ancak üzerinde çok baskı olduğunu, az para kazandığını söylediği ve sözleşmesinin feshedileceğine dair endişe taşıdığı da anlaşıldı. Lubitz’in kendisini terk eden eski sevgilisini geri kazanmak için faciadan birkaç hafta önce Audi model bir araba aldığı, ama otomobilin teslimatının yapılmadığı bu nedenle pilotun eski sevgilisinden barışma konusunda ‘hayır’ cevabı almış olduğu sanılıyor.

Haberin Devamı

Alpler’e tutkuluydu

Andreas Lubitz, Sisteron adlı bir planör kulübünde eğitim aldıktan sonra Lufthansa’ya stajyer pilot olarak kabul edilmişti. Sisteron eğitmenlerinden Dieter Wagner, Lubitz’in 9 yaşından beri eğitim aldığını, uçağı düşürdüğü Alpler’e tutkusu olduğunu anlattı. Lubitz’in planörle uçmak istediği Alpler’i uçağı düşürmek için kasti olarak hedef seçtiği sanılıyor.

Haberin Devamı

Uzun zaman alacak...

Enkaz bölgesinde çalışan Fransız yetkililer, 150 kişinin öldüğü uçağın enkazından 500-600 dolayında ceset parçasına çıkardıklarını, bunların kimlere ait olduğunun belirlenmesi için her birine tek tek DNA testi yapılmasının zorunlu olduğunu belirterek, ‘Bu süreç çok uzun bir zaman alabilir’ açıklaması yaptı

Yolcu başına 1 milyon euro

Şirket, hayatını kaybedenlerin yakınlarına ilk aşamada 50’şer bin euro tazminat verileceğini açıkladı. Asıl tazminat miktarının yolcu başına 1 milyon euro olması bekleniyor. Pilotun hastalığı biliniyorsa ve uçmasına göz yumulduysa tazminat miktarı Germanwings Havayolları’nı batıracak miktara ulaşabilir. 2000’deki Concorde kazasında tazminat 1 milyon euro düzeyindeydi.

‘Ben de yalnız bırakmıştım’

Lufthansa başta olmak üzere tüm uluslararası havayolu şirketlerinin ‘kokpitte her an 2 kişi bulunmasına’ yönelik yeni bir uygulamaya gitmesine sebep olan olayla ilgili aynı havayolundan Frank Woiton adlı pilot da Bild gazetesine konuştu. Kendisinin de Lubitz ile bir uçuş gerçekleştirdiğini anlatan ve ‘Ben de tuvalete gidip onu kokpitte yalnız bırakmıştım’ diyen pilot bunun şimdiye dek pilotlar arasında rutin bir uygulama olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Germanwings, reklamını değiştirdi

Alman Havayolu şirketi Germanwings, düşen uçağın ardından İngiltere’nin başkenti Londra’daki metro istasyonlarında yer alan reklam afişlerindeki ’Şaşırmaya hazır olun’ cümlesini çıkardı. Düşük fiyatlı uçuşlarıyla tanınan hava yolu şirketi, çok uygun fiyatlarla Londra’dan Almanya’ya 29 Sterlin (Yaklaşık 120 TL) uçuşlar gerçekleştiriyordu. Daily Mail gazetesinin haberine göre, havayolu şirketinin yöneticileri talihsiz kazadan sonra böyle bir mesajın reklamlarda uygun olmadığı gerekçesiyle acilen kaldırılmasını talep ettiler.