Gazete Vatan Logo

‘Tsunami de olur 7’lik deprem de’

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, olası Marmara Depremi’ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

‘Tsunami de olur 7’lik deprem de’

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, olası Marmara Depremi’ne ilişkin, “Ne kadar çok enerji birikirse, depremin büyüklüğü daha fazla olacaktır. Bilemediğimiz tek şey; ne zaman? Şimdi burada bu sohbeti yaparken de olabilir ve olursa 7’nin üzerinde olur, kimse de şaşırmasın ama bu deprem 5, 10, belki 50 sene sonra da olabilir. Ama depremin bugün olmasıyla 50 sene sonra olması arasında enerji farkı olacak. 7’nin üzerindeki herhangi bir deprem Marmara’da yıkıma ve can kayıplarına yol açacaktır” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün, Kalkınma Bakanlığı, Japon Kalkınma ve İşbirliği Ajansı’nın desteğiyle yürüttüğü Marmara Bölgesi’nde Deprem ve Tsunami Zararlarının Azaltılması ve Afet Eğitimi Projesi’nin (MARDim) sonuçları açıklandı.

Özener, şu bilgileri verdi, “Marmara Denizi’nin içerisinde kırılmayan bir bölüm var ve sismik boşluk olarak adlandırdığımız enerjinin biriktiği bir bölüm var. Buradan çıkan en önemli nokta; Asıl risk taşıyan bölgenin Silivri’den Adalar’ın kuzeyine kadar olan bölge olduğunu söyleme şansımız var. Marmara’da her zaman risk var, Kuzey Anadolu Fayı’nın batı kesiminde 99 depremi var, 1912 Şarköy Mürefte depremi var. Arada kırılmayan bir parça var. Ama bunun tek parça kırılmasıyla, parçalı olarak kırılması arasında enerji açısından büyük farklılıklar oluyor. Dolayısıyla deprem büyüklükleri konusunda farklı öngörülerimiz olabilir.”

Haberin Devamı

Prof. Dr. Haluk Özener, proje kapsamında afetin zararlarından korunmaya yönelik yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi vererek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Anadolu bloku her yıl 2,5 santimetre kadar batıya hareket ediyor. Depremin Marmara Denizi’nde olacağını söylüyoruz. Yaklaşık büyüklüğünü söyleyebiliyoruz. Bilemediğimiz tek şey; ne zaman? Şimdi burada bu sohbeti yaparken de olabilir ve olursa 7’nin üzerinde olur, kimse de şaşırmasın ama bu deprem 5, 10 sene sonra belki 50 sene sonra da olabilir.”

Özener, Marmara depreminde tsunami dalgalarının 2-3 metre boyunda olabileceğini ancak depremin tsunamiden daha fazla hasar ve kayba yol açacağını aktardı.

Haberin Devamı