Gazete Vatan Logo

‘Trump İran’ı bölmek istiyor’

İran lideri Ruhani, ABD’nin ekonomik yaptırımları yeniden yürürlüğe koyarak İranlılar arasında bölünme tohumları ekmeyi planladığını öne sürdü

‘Trump İran’ı bölmek istiyor’

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin ülkesine yönelik ambargoları yeniden devreye sokmasını kınadı ve yaptırımları “İranlılar arasında bölünme tohumları ekmeyi amaçlayan psikolojik bir savaş” diye tanımladı.

Ruhani devlet televizyonundan canlı yayınlanan konuşmasında, Washington’u kastederek, “İran halkına karşı psikolojik bir savaş yürütüyorlar. İranlılar arasında bölünmeye yol açmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı. ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilerek ve yeniden yaptırım uygulayarak güvenilirliğini yitirdiğine dikkat çeken Ruhani, Tahran’ın ancak Washington’un güvenilirliğini ispatlaması halinde müzakerelerde bulunabileceğini vurguladı.

‘Diplomasiden yanayız’

Ruhani, “Biz her zaman diplomasiden ve konuşmaktan yanayız. Fakat konuşmak dürüstlük ister. ABD bir yandan yeniden yaptırımlar uygularken ve 2015’te imzalanan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilirken bir yandan da bizimle konuşmak istediğini söylüyor. Trump’ın çağrısı sadece iç kamuoyuna yönelik yem. İran’da ise kaos yaratıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Halkın öfkesi büyüyor’

Financial Times gazetesi, İran’da giderek kötüye giden ekonomik durumun halk arasında öfkeye yol açtığı ve bu öfkenin her geçen gün daha da büyüdüğü yorumunu yaptı. Resmi rakamlara göre gıda fiyatlarının yıl başından bu yana yüzde 50 arttığı ülkede yoksul İranlıların, yaşananlardan ‘yolsuzluklara bulaşmış’ rejim yöneticilerini sorumlu tuttuğu belirtiliyor.

Pazarda alışveriş yaptığı sırada gazeteye konuşan orta yaşlı bir Tahranlı kadın, “Tanrı bu rejimin ve yolsuz yöneticilerin belasını versin. Kendi çocuklarını ABD’ye ve Kanada’ya gönderirken bizi her geçen gün daha da yoksullaştırdılar” ifadelerini kullandı. Başkent Tahran’da çalışan bir esnaf da, “Eskiden et yiyemeyen insanlar en azından yoğurt ve ekmek yiyebilirdi. Şimdi bazı aileler yoğurt bile alamıyor” dedi.

Gazetenin görüştüğü uzmanlara göre İran’da halk ve rejim arasındaki kopukluk, 1979 devriminden bu yana hiç bu kadar büyük olmamıştı. İran, yıl başında binlerce kişinin sokaklara çıktığı gösterilerden bu yana aralıklarla eylemlere sahne oluyor. Eylemler, İranlı siyasetçilerin ABD’nin ambargolarla rejimi mali açıdan sıkıştırarak, halkın öfkesini arttırıp halkı rejime karşı ayaklanma noktasına getirmeyi amaçladığı kaygılarını artırdı.

Haberin Devamı