Gazete Vatan Logo

‘Trump’ın hiç utanması yok’

ABD’nin eski istihbarat başkanları John Clapper ve John Brennan, Başkan Trump’ın ‘Rusya tehdidini’ görmezden gelerek ülkesini tehlikeye attığını savundu. İki istihbaratçı, uyarılarını değersiz göstermeye çalışan Trump’ın ‘utanmaz’ birisi olduğunu öne sürdü

‘Trump’ın hiç utanması yok’

ABD’de eski Ulusal İstihbarat Direktörü John Clapper ve Merkezi Haber Alma Teşkilatı’nın (CIA) eski başkanı John Brennan, birlikte katıldıkları röportajda Başkan Donald Trump’ı sert sözlerle eleştirdiler.

Clapper CNN televizyonunda katıldıkları programda, “Rusya tarafından yaratılan tehdit açık ve ortada. Bunu başka bir şekilde göstermeye çalışmak hayret verici ve gerçekte bu ülkeye bir tehlike oluşturuyor” dedi. Clapper geri adım atmanın rakip güçlerin liderleri karşısında güçsüzlüğün göstergesi olduğunu söylerken, “Sanırsam Trump kırmızı halıda görünmeye çok istekli” ifadesini kullandı.

Brennan da, “(Trump) Bizi siyasi hackerlar olarak niteliyor, çünkü yaptığımız istihbarat değerlendirmesinin meşruiyetini yok etmeye çalışıyor” dedi. Brennan, Trump’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, ‘Moskova’nın Amerikan başkanlık seçimlerine siber müdahalesinden sen sorumlusun’ demeyerek ona geçiş sağladığı yorumunda bulundu. Brennan, “Bu da Putin’e Trump’ın yabancı liderler tarafından oynanabileceğini gösteriyor ki, bu liderler onun egosuna oynayacak. Bu ulusal güvenlik açısından çok çok endişe verici bir durum” diye konuştu. Brennan Trump’ın, Clapper gibi hayatının çoğunu bu ülkeye adamış birine yönelik sözlerini çirkin bulduğunu söyledi ve ABD liderinin bundan utanması gerektiğini belirtti. Brennan, “Ancak görünen yaptıklarından utanma hissetmeyen birine benziyor” dedi.

Haberin Devamı

Soruşturma ona dayandı

Rusya’nın 2016 başkanlık seçimlerine olası müdahalesine ilişkin Federal Soruşturma Bürosu’nca yürütülen soruşturmanın ucu Trump’a uzandı. Soruşturmanın başına özel savcı olarak atanan eski FBI Direktörü Robert Mueller’in ekibinin geçen ay sorguladıkları Trump’ın seçim kampanyasından sorumlu başkan yardımcısı Sam Clovis’e yönelttiği soruların içeriği ortaya çıktı. FBI yetkilileri Clovis’e, Trump’ın ekibindeki isimlerin Ruslarla temasta kurduğundan haberdar olup olmadığı sorusunu yöneltti. Trump bugüne kadar yardımcılarının Kremline yakın isimlerle görüştüğünden haberi olmadığını savunuyordu.

Haberin Devamı

Liderlerle el tutuşamadı

ABD lideri Trump, Filipinler’in başkenti Manila’da düzenlenen Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) 31. Liderler Zirvesi’nin açılışındaki geleneksel el sıkışma töreninde kısa süreli şaşkınlık yaşadı.

Etrafındaki liderlere bakan Trump’ın, yanında duran Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin eline uzanmakta zorlandığı kameralara yansıdı. Trump’ın şaşkınlığı liderleri de gülümsetti. Dünya liderleriyle ikili görüşmelerinde kendine has el sıkışması şekliyle tanınan Trump, elin tuttuğu liderleri kendisine doğru çekerek kimi zaman sendelemelerine yol açıyor.

Duterte’den aşk şarkısı

Filipinler lideri Duterte, ABD Başkanı Trump için Filipince aşk şarkısı söyledi. Duterte ASEAN zirvesinin galasında, ‘Trump’ın isteği üzerine’, Filipinli pop yıldızı Pilita Corrales’in ‘Ikaw’ (Sen) adlı parçasını seslendirdi.