Gazete Vatan Logo

‘Trump’ı uyardık AMA kulak asmadı’

ABD Başkanı Trump’ın göreve başlamadan iki hafta önce, istihbarat servislerince, Rusya’nın başkanlık seçimlerine müdahale ettiğine ilişkin bilgilendirilmesine karşın suçlamalara ilişkin bugüne kadar hiç soruşturma talimatı vermediği öne sürüldü

‘Trump’ı uyardık AMA kulak asmadı’

ABD’de geçen yıl gerçekleştirilen başkanlık seçimlerine yönelik olası Rusya müdahalesine ilişkin göreve gelmeden önce bilgilendirilen Başkan Donald Trump’ın bugüne kadar iddialarla ilgili bir kez bile soruşturma talimatı vermediği iddia edildi.

Washington Post’un eski istihbarat yöneticileri ve Beyaz Saray kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Trump, göreve başlamadan 2 hafta önce Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) eski Direktörü John Brennan ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) eski Başkanı James B. Comey tarafından, Rusya soruşturmasıyla ilgili bilgilendirildi. Brennan gazeteye verdiği röportajda, “Trump’ın bizi odadan atmasını bekliyorduk, ama sakince anlattıklarımızı dinledi” dedi. Raporda Rusya lideri Vladimir Putin’in, seçimlere müdahale emrini bizzat verdiğine dair kanıtlar bulunduğu vurgulanmıştı.

Bu tarihten itibaren Rusya’nın Amerikan seçimlerine müdahale ettiğine inanmadığını sık sık dile getiren Trump’ın, iddiaların araştırılması için bir kez bile talimat vermediği vurgulandı.

Haberin Devamı

Konuşmak yasak

Trump’ın, istihbarat raporunda yer alan, Rusya’nın kendisine şantaj yapmak için bilgi topladığına dair kısmın basına sızmasının ardından soruşturmayla ilgili belgelerin Oval Ofis’e girişine yasak getirdiği belirtiliyor. Konuyla ilgili gelişmelerin sadece Beyaz Saray’daki alt düzey yetkililer arasında konuşulduğu ve bir daha dile getirilmediği ifade ediliyor. Haberde Trump’ın iddialarla ilgili birşey duyduğunda ‘öfkeden deliye döndüğü’ öne sürüldü.

Putin’e teşekkür telefonu

ABD lideri Trump’ın, yıllık basın toplantısında Amerikan ekonomisindeki gelişmelere yer veren Rus mevkidaşı Vladimir Putin’i telefonla arayarak teşekkür ettiği açıklandı. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders “Başkan Trump, Başkan Putin’e yıllık basın toplantısında ABD’nin ekonomik göstergelerini kabul ettiği için teşekkür etti” dedi.

Kremlin’den yapılan açıklamada ise Putin ile Trump arasındaki telefon görüşmesinde Kuzey Kore krizi gibi güncel konuların ele alındığı belirtildi. Putin önceki günkü basın toplantısında, Trump’ın ilk yılını nasıl değerlendirdiği sorusuna, Amerikan ekonomisindeki olumlu gelişmelerden örnek vererek “Trump oldukça önemli başarılar elde etti” şeklinde cevap vermişti.

Haberin Devamı

Suriye semalarında ‘it dalaşı’

ABD Merkez Hava Kuvvetleri (AFCENT), önceki gün Suriye’nin Ebu Kemal ilçesi yakınlarında 2 Rus uçağına önleme uçuşu yaptıklarını duyurdu. AFCENT Sözcüsü Damien Pickart, Amerikan F-22 uçaklarının ABD destekli gruplara hava desteği verdiği sırada iki Su-25 tipi Rus savaş uçağının, ABD ile Rusya arasında ‘ayrışma bölgesi’ olarak bilinen alana girdiğini ifade etti. Yarbay Pickart, “Su-25’leri ayrışma bölgemizden çıkmaya ikna etmek için F-22’ler radar karıştırma reflektörleri ve Rus uçaklarının yakınına işaret fişekleri atma dahil birçok manevra yaptı, acil arama hattından Rus pilotlarının bölgeden ayrılmaları için uyarı çağrıları yapıldı” dedi. Bir Rus uçağının havada çarpışmaya ramak kalacak bir mesafeye kadar F-22 uçaklarından birine yaklaştığını dile getiren Pickart, ABD uçağının çarpmaktan kurtulmak için keskin dönüş yaptığını vurguladı. ‘İt dalaşının’ yaklaşık 40 dakika sürdüğünü belirten Pickart, bölgeye giren bir Rus Su-35 tipi savaş uçağının da F-22’lerce yakın takibe alındığını ifade etti.

Haberin Devamı