Gazete Vatan Logo

‘TRT Şeş’ Kürtçe türkülerle açıldı

Kürtçe kanal TRT 6 (TRT Şeş) törenle resmi açılışını yaptı

Türkiye’nin bir ilke imza atarak başlattığı Kürtçe kanal TRT 6’nın (TRT Şeş) resmi yayını dün akşam Arı Stüdyosu’nda verilen bir resepsiyonla başladı. Alkol servisinin yapılmadığı resepsiyona, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanları Mehmet Şimşek ve Mehmet Aydın, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ve çoğunlu Kürt kökenli olan AKP milletvekilleri katıldı. Resepsiyona, DTP ve diğer partilerden katılım olmadı.

GÜLŞEN ORHAN SÜRPRİZİ

Canlı yayınlanan resepsiyonda Kürt sanatçılar Nilüfer Akbal ve Rojin konser verdi. AKP Van Milletvekili Gülşen Orhan sahneye çıkıp sanatçıları kutladı ve bir de Kürtçe türkü söyledi. “Amca kızı” anlamına gelen türkü gecenin sürprisi olurken Orhan büyük alkış aldı.

GÜL: TÜRKİYE’NİN ZENGİNLİĞİ

Cumhurbaşkanı Gül açılışta banttan yayınlanan konuşmasında, Kürtçe yayınların kötü niyetli insanların önünü keseceğini vurgulayarak, “Büyük bir ülkeyiz ve bu ülkenin farklı farklı gerçekleri var. Bunların hepsini Türkiye’nin zenginliği olarak görüyorum. Halkımızın birliğini, beraberliğini, kardeşliğini isteyen herkes bu ülkenin sahibidir” dedi.

ERDOĞAN’DAN KÜRTÇE ’HAYIRLI OLSUN’

Başbakan Erdoğan da şunları söyledi: “Herkesin kendini ifade etme hakkı var. Kürtçe yayın bunun en güzel örneği. Yayınlar aidiyet bağını güçlendirecek. Bizi birbirimize bağlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığıdır. Bu kan bağından daha önemlidir. Farklılıklardan korkmaya gerek yok. Bölücülüğe karşı birbirimizi daha iyi tanımaya çalışalım, kucaklaşalım.” Erdoğan, konuşmasının sonunda Kürtçe “TRT Şeş bi xêr be” (TRT 6 hayırlı olsun) dedi.

ARAPÇA KANAL DA GELİYOR

Yayınların şimdilik Kurmanci ile başlayıp daha sonra Zazaca ve Sorani lehçelerinde de yapılacağını belirten Erdoğan TRT’nin 2009’da Arapça ve Farsça dillerinde kanalların da hayata geçirileceğini vurguladı.

MAKAMLARI KÜRTÇE YAZILDI

Mesajlar yayınlanırken Erdoğan ekranda Başbakan anlamında “Serokwezir”, Gül de Cumhurbaşkanı anlamında “Reisi Cumhur” ifadeleriyle yer aldı.

GÜNAY: KAYA HAKSIZLIĞA UĞRADI

Kültür Bakanı Günay, resepsiyonda “Bu gelişme önceki yıllarda olsaydı gereksiz sancıları yaşamazdık. Mehmet Uzun, Ahmet Kaya ve Ahmet Arif gibi ünlü Kürt ozan, şair ve düşünürleri Kürtçe’ye yönelik söylemleri nedeniyle haksızlığa uğratıldı” dedi.

FIRAT’TAN KÜRT ÇIKIŞI

AKP’li Dengir Mir Mehmet Fırat ise “İnkarcı tutumun faydası yok. Kürtçe, kökleri çok derinlere giden kültür yaratmış bir dildir. Kürtçe’de kullanılan ancak Türkçe’de olmayan ” w, q, x “ gibi harflerin kanalda kullanılmasının eleştirilmesi aptalca. O zaman Washington’u niye ’w’ ile yazılmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı