Gazete Vatan Logo

‘Torba çok garip bir yol’

‘Torba çok garip bir yol’

Çok sayıda farklı konudaki yasaların tek çatı altında çıkarıldığı ‘torba yasa’ uygulamasına tepki gösteren Meclis Başkanı Çiçek, iç tüzük değişikliği istedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis İç tüzüğü’nün yenilenmesi gerektiği mesajını verdi. TBMM’nin 24. Dönem 4. Yasama Yılı açılışı öncesi basın toplantısı düzenleyen Çiçek, Irak ve Suriye’ye sınır ötesi harekat yetkisi veren tezkerelerin bugün gelebileceğini söyledi. Çiçek, özetle şöyle konuştu:
‘Hafta sonu çalışırız’
“Eğer partilerimiz arzu ediyorsa, bu noktada (yeni anayasa için) bir mutabakat, kuvvetli irade varsa, cumartesi, pazar da çalışırız. Zaten yeteri kadar çalışma yapıldı. Anlaşamadığımız maddeler üzerinde bile, her bir madde için en az 3, 5 kez müzakere açıldı. Sıfırdan başlıyor değiliz. 60 madde isteniyorsa 60 olur. Kısmi bir değişiklik isteniyorsa o da mümkün olabilir.”
‘Kestirme yol’
“İç tüzük üzerinde üzerinde anlaşılamayan 4-5 madde bulunuyor. Bu da çözülebilir. Meclis açılır açılmaz, zaten her gün Danışma Kurulu isteniyor, burada onu bir kez daha partilere iletiriz. Eğer bu çıkarılacak iç tüzük ‘şu partinin işine yarar, buna yaramaz’ deniliyorsa 25. Dönem’e kalır, o tarihte başlar. Onun için bence en kolay, kestirme, kısa yoldan yapılabilecek düzenleme iç tüzükle ilgilidir. Gerçekten buna ihtiyaç var. Farkında olmadan bu gerginlikler nedeniyle parlamento olarak ciddi bir yıpranmışlık içine giriyoruz. Parlamentonun hukukunu, itibarını korumak bizim asli görevimiz ve sorumluluğumuzdur.”
‘Ben yıpranıyorum’
“Yasama faaliyetini, kanun çıkarma işini çok etkin, verimli şekilde yapamadığımız için torba yasa gibi çok garip bir yola sapıyoruz. Torba yasa, hukuk kalitesi açısından ciddi sıkıntılar çıkarıyor. Son yasa olmasını diliyoruz. Bu kadar zaman uğraş uğraş, hangi kanun nereye bağlanacak, nerede yer alacak o bile sıkıntı konusudur. En çok da yıpranan ben oluyorum. Hiç beni ilgilendirmediği halde, herkes kendi kafasına göre, ‘Meclis Başkanı sorumlu...’ Meclis Başkanı, o partinin bir parçası, bu partinin politikasının unsuru değil.”
60 günlük çalışma var
Çiçek, Meclis’in çalışma takvimiyle ilgili şu bilgileri verdi: “2015 Haziran ayı başında seçim yapılacak. Ondan 3 ay evvel seçim takvimi başladığına göre, demek ki reel açıdan baktığınızda çalışmalar, 5. yasama yılı mart ayı sonuna kadar devam edecek. Tatilleri de çıkardığınızda, parlamentonun aşağı yukarı 60 günlük bir çalışma süresi var. 1 Eylül 2013 ve 10 Eylül 2014 tarihleri arasında TBMM Başkanlığı’na 173 tasarı geldi, bunun 47’si kanunlaştı, 151’i Genel Kurul gündeminde.”

Haberin Devamı