Gazete Vatan Logo

'Toplu infaza katıldım, bir adamı canlı canlı gömdüm'

IŞİD’te bir süre savaştıktan sonra pişman olup Türkiye’ye dönen Can adında bir genç, yaşadıklarını Amerikan New York Times gazetesine anlattı

Amerikan New York Times gazetesi, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün en büyük militan kaynağının Türkiye olduğunu iddia etti. Son olarak Türkiye’nin IŞİD’in petrol ticaretine göz yumduğu haberleriyle Ankara’nın tepkisini çeken gazete, örgütün en fazla üye topladığı yerlerin başında gelen Ankara’nın Hacıbayram Mahallesi’nde yaşayanlarla görüştü.

‘Başkentte militan topluyorlar’

Türk yetkililere göre IŞİD saflarında savaşan Türk vatandaşı sayısının bini bulduğunu kaydeden gazete, örgütün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun geçtiğimiz günlerde namaz kıldığı Hacı Bayram Veli Camisi’nden birkaç yüz metre uzaklıkta olan yer altı camisinin IŞİD tarafından militan toplama yeri olarak kullanıldığını öne sürdü. Gazetenin konuştuğu eski IŞİD üyelerinden Can adlı genç, 2 kişiyi vurduktan, bir toplu infaza katıldıktan ve bir adamı da canlı canlı gömdükten sonra örgüte kabul edildiğini anlattı.

‘Uyuşturucu bağımlısıydım’

Eski bir uyuşturucu bağımlısı olan 27 yaşındaki Can, Suriye’de savaşmayı başlarda bir transın içinde olmak olarak gördüğünü, ancak zaman geçtikçe örgütün zalimliklerini görmeye başladığını belirtti. Can, “Kuran’ı kendi çıkarlarına göre yorumluyorlar. Allah hiçbir zaman Müslümanlara Müslümanları öldürmeyi emretmemiştir” dedi.

Haberin Devamı

‘Mahalleye bir sakallı geldi ve...’

Mahallenin 30 yıldır muhtarlığını yürüten Arif Akbaş, gazeteye verdiği demeçte her şeyin sakallı bir kişinin mahalleye gelmesiyle başladığını, bir süre sonra bütün uyuşturucu bağımlılarının camilere gitmeye başladıklarını kaydetti. Mahalle sakinlerinden Mehmet Arabacı, kentsel dönüşüm kapsamında bölgedeki tek okulun da yıkıldığını, şu an okul olmayan mahallede 7 tane cami bulunduğunu ifade etti. Gazeteye konuşan mahalledeki market sahiplerinden birisi, IŞİD’in İslami yönetim görüşünü tamamen desteklediğini ve çocuklarını yaşları biraz daha büyüdüğünde IŞİD’in Suriye’deki kalesi olarak bilinen Rakka’ya göndermeyi umduğunu söyledi.

El Kaide insafa geldi

Terör örgütü El Kaide’nin Suriye’deki kolu Nusra Cephesi, IŞİD militanlarına Londra yönetimini kellesini kesmekle tehdit ettikleri İngiliz rehine Alan Henning’i serbest bırakma çağrısında bulundu. İngiliz basınında çıkan haberlere göre Henning’in yakalanmasından

Haberin Devamı

4 gün sonra IŞİD militanlarıyla buluşan Nusra Cephesi komutanlarından birisi, İngiltere’de taksi şoförlüğü yapan yardım görevlisinin masum olduğunu, Müslümanlara yardım etmekten başka bir amacı bulunmadığını söyledi. Komutanın Henning’in kaçırılmasının İslam’a aykırı olduğunu vurgulamasına karşın militanlar rehineyi bırakmayı reddetti.