Gazete Vatan Logo

“Topik süngik”ten günümüzün paçasına

Hazırlanışının zahmetli olması, kötü koku yayması gibi gerekçeleri vardır paça çorbasını sevmeyenlerin... Oysa bu gerçek Türk yemeği, sağlık yönünden çok ama çok yararlıdır.

“Topik süngik”ten günümüzün paçasına

Dile kolay; Türkler’in en eski yemeklerinden biri bu paça. Bundan tam 943 yıl önce Kaşgarlı Mahmut bile ünlü Divan-ı Lûgat-it Türk’te yer vermiş. Ve bu yemeği, çeşitlerinin en klasik örneği olan paça çorbasını kastederek Karahanlı Türkçesi ile “Topik Süngik” (Topuk Kemiği) olarak adlandırmış (1074).

Türkiye’de kadar çok çeşidi var ki, saymakla bitmez:

Beykoz Paça, Biber Paçası, Börülceli Paça Çorbası, Kelle Paça, Damat Paçası, Damat Paçası Böreği, Düğün Paçası, Ekşili Paça, Erişteli Yalancı Paça, Fırın Paçası, Gerdanlı Paça Çorbası, Jöleli Paça, Kekikli Paça Dizmesi, Kelle Paçalı Tirit, Kozan Usulü Paça, Kullar Paçası, Löbiye Paçası, Mercimekli Paça Çorbası… Ve daha neler neler.

Masa Restoran’ın mönüsünde

Sağlıklı ve doğal beslenme trendlerinin gündemde olduğu günümüzde artık en şık restoranlarda bile menüde paça çorbasını görebiliyoruz. İstinye Park’taki Masa Restoran da bunlardan biri. Menüsündeki çok özel tarifleri paylaşıyorum.

Kemik gelişimi için birebir

Paça, bacak kemiklerinin uzun süre kaynatılmasından alır besleyiciliğini… Kemik gelişimi konusunda en söz sahibi yiyeceklerden biri. Özellikle çocukların ve yaşlıların yemesi gerekir. Çocuklar için kemik gelişimini kuvvetlendirirken yaşlılarda kemiklerin yıkımına karşı koruyucudur. Çorbasında kollajen bulunur. Kanser hastalarının da kolajen yani jöle tüketmeleri çok önemli. Yani hastanın tedavi sürecinde kolajen olmazsa olmaz bir besin.

Haberin Devamı

Zararı var mı?

Peki hiç mi zararı yok diye soracaksınız yine haliyle… Kalori miktarı yüksek bir besindir. Kilo sorunu olan kişilerin çok sık tüketmeleri önerilmez. Kolesterol bakımından da zengindir. Aşırı tüketildiğinde kalpte yağlanma meydana getirebilir. Haydi… Bu kadar yararlıymış madem pişirmeye başlayalım…

Kilo almak isteyenler günde 2 kase içmeli

Kilo almak isteyen kişiler için de birebirdir paça… Yüksek kalori ve besin değerleri sayesinde kilo alımı sağlar. Kilo almak isteyen kişilerin günde 2 kâse kelle paça çorbası içmesi tavsiye edilir.

Soğuk algınlığına karşı faydalıdır. Kemiğin yapısında bulunan kalsiyum, magnezyum gibi yararlı maddeler kemiklerin kaynatılması esnasında çorbanın suyuna oradan da vücudumuza geçmiş olur. Kemik kaynatıldığında suyun üzerinde oluşturduğu tabaka protein içerir.

Haberin Devamı

(Mevlânâ Lokantası - Antalya)

Simitli paça çorbası

Malzemeler

- 1 adet kuzu kelle

-6 kuzu paça

- 5 adet yumurta sarısı

- 3 çorba kaşığı un

- 1 limonun suyu

- 2 adet simit (Mayası ayrı simit)

Hazırlanışı:

Kelle ve paçaları temizlendikten sonra bir kapta kaynatın. Pişen etleri tencereden alın ve kemiklerinden ayırın. Başka bir kapta terbiyesi için yumurtanın sarısı, un, tuz, limon suyu ve bir miktar suyu tencereye koyup kaynayıncaya kadar çırpın. Simitleri küçükçe doğrayıp tabağa koyun. Üzerine paçanın suyundan birkaç sefer ekleyip ıslanmasını sağlayın. Etleri ve terbiyesini üzerine ekleyip servis edin. Yanında isteğe göre pul biber, sirke ve sarımsak ile servis edebilirsiniz.

Kuzu paça çorbası

Malzemeler

-20 adet kuzu paçası

- 500 gr yoğurt

- 250 kg un

- 2 adet yumurta sarısı

- 1 adet kuru soğan

Haberin Devamı

- 1 baş sarmısak

- Yarım limon

- Sıvıyağ

- Üzüm sirkesi

- Tuz

Hazırlanışı:

Paçaları ocakta tütsüleyin, kıl ve tüy kalmaması için güzelce yıkayın. Geniş bir tencereye paçaları, soğanı (4’e bölünmüş), sarmısağı ve limonu koyup yeteri kadar su ekleyin. Etler kemikten ayrılacak kıvama gelinceye kadar kaynatın (yaklaşık 4 saat). Daha sonra paçaları ayrı bir kaba alarak kemiklerinden ayırın. Başka bir kapta unu sıvıyağ ile kavurun, üzerine paçaları haşladığınız suyu süzerek ekleyin. Ayrı bir kapta yumurta sarısını yoğurt ile çırpıp kaynayan suya karıştırarak ilave edin. Tuz ve sirke ekleyip kıvama gelinceye kadar kaynatın. Ayıklanan ve doğranan etleri de ekledikten sonra bir müddet daha kaynatın. Yanında sirke ve içinde dövülmüş sarmısak bulunan zeytinyağı ile servis edebilirsiniz.