Gazete Vatan Logo

'TMSF, infaz kurumu gibi oldu'

Bakan Babacan'dan çarpıcı ekonomi ve TMSF açıklamaları

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, 2010’un 2009’dan daha iyi geçeceğini ancak kriz öncesine dönüşün 2011 sonunu bulacağını söyledi. Babacan, “Bu yıl Türkiye yüzde 3.7 ile 5.5 arasında büyüyecek” dedi.

BAŞBAKAN Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan, ekonomide tam olarak toparlanmanın önünüzdeki yılın sonunu bulabileceğini söyledi. Katıldığı bir TV programında ekonomideki gelişmeleri değerlendiren Babacan, 2010’un 2009’a göre her açıdan daha iyi bir yıl olacağını söyledi ancak uyarmayı da ihmal etmedi:

“Bu demek değildir ki biz 2010 yılında 2009’un yaralarının tamamını saracağız, bitireceğiz bu böyle olamayacak. Yani 2011 yılının sonunda ancak kriz öncesine dönmüş olacağız. Bu bile dünya ortalamasına göre daha çabuk bir toparlanma.”

Küçülme % 6’dan az

Orta vadeli programda 2009 yılı için ekonomideki daralmayı yüzde 6 olarak tahmin ettiklerini ancak son aylardaki toparlanmanın tahminlerinden daha hızlı gerçekleştiğini anlatan Ali Babacan, şöyle konuştu:

“Son 3 aydaki toparlanma bize şunu gösteriyor ki bizim geçen yılki milli gelirle ilgili rakamımız yüzde 6 değil, daha düşük olacak. Yani Türkiye yüzde 6’dan, beklenenden daha az daralacak. Bu rakamlar 31 Mart’ta açıklanacak. Orta Vadeli Program’da 2010 yılı yüzde 3.5’lik bir büyüme öngörmüştük. Ama bugün itibarıyla yüzde 3.7 ile 5.5 arasındaki geniş bir aralıkta tahmin ediliyor.”

İNSAN KAYNAKLARI EKLERİNİN SAYFALARI ARTIYOR İŞSİZLİK DÜŞÜYOR

TÜRKİYE’DE nüfusun arttığını, her yıl 500 bin ile 800 bin kişinin işgücüne katıldığını ifade eden Ali Babacan, işsizlik oranının ilk defa geçen yıl Aralık ayında düşmeye başladığını, beklentilerinin bu düşüş trendinin 2010 yılı içerisinde devam etmesi yönünde olduğunu belirtti. “2010 yılında, 2009’a göre daha fazla iş imkanı olacak” diyen Babacan, gazetelerin insan kaynakları eklerinin geçen yıl birkaç sayfaya kadar düştüğünü, ancak son aylarda bu eklerin arttığına dikkati çekti. Bakan Babacan, işsizlik oranının düşüş trendine girdiğini ancak 2011 yılı sonunda yüzde 10’un altına inmesinin zor olduğunu, bunun zaman alacağını söyledi.

TMSF İNFAZ KURUMU GİBİ OLDU

HÜKÜMET olarak zamanında tedbirler aldıklarını, birçok yasa çıkardıklarını anlatan Ali Babacan, “TMSF yasası ile işini doğru yapmayan bankacıların banka sahiplerinin ya da yöneticilerinin başına neler gelebileceğini gösterdik. TMSF bankacılık sistemimizin önemli bir infaz kurumu oldu bir bakıma. Yani yanlış yapan bankacıların bir bakıma infaz kurumu haline geldi bu süre içerisinde” diye konuştu.

Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacak

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, son günlerde ekonomide bütçe sonuçlarında, sanayi üretiminde ve ihracatta yaşanan gelişmelerin Türkiye’nin krizi geride bıraktığını bir kere daha teyit ettiğini söyledi. Bolu’da Karadeniz Döküm Fabrikası’nın açılışında konuşan Ergün, dünya ekonomi çevrelerinin de kriz sonrasında Türkiye’nin dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olacağını belirtti. “Türkiye’nin hızla yükselişe geçeceği bu dönemde, yatırım yapma konusunda erken davrananlar öne çıkacak, kârlı bir iş yapmış olacaklar” diyen Bakan Ergün, şunları kaydetti: “Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaya adaydır. Bu potansiyeli açığa çıkartacak esas unsur, özel sektörümüzün gücü olduğundan bu hedefimizi, özel sektörümüzün de benimsemiş olması büyük önem taşır.”

Haberin Devamı