Gazete Vatan Logo
Magazin 'Tiyatrodan soğudum'

'Tiyatrodan soğudum'

Tiyatro İstanbul'un kurucusu Gencay Gürün, iki sanatçısı Berna Laçin ve Nilgün Belgün'ün ödül yüzünden karşı karşıya gelmesine çok üzüldüğünü söyledi. Gürün "Tiyatro düşünmek bile istemiyorum. Bir süre kafamı dinleyeceğim" dedi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği'nin ardından Tiyatro istanbul'u kuran Gencay Gürün, iki sanatçısının tartışması nedeniyle sıkıntılı... Berna Lacin'in hem Afife hem de Sadri Alışık Ödülleri'nde 'Komedi Dalında En İyi Kadın Oyuncu' seçilmesini Nilgün Belgün ağır bir dille eleştirmişti. Belgün, Lacin'in rol aldığı oyunun komedi olmadığını ve ödülü haketmediğini söylemişti. Her iki oyunu da sahneleyen Gürün tartışmalarla ilgili ilk kez konuştu.

* Tiyatro İstanbul, bu sezon iki güzel oyun sahneledi. Tepkiler nasıl?
Bu oyunların birisi 'Tepetaklak'tı, diğeri 'Dönmedolap'. Tepetaklak daha kalabalık kadrolu bir komedi. Metin Serezli, Nilgün Belgün, Volkan Severcan, Levent Ulukut gibi isimlerin rol aldığı yedi kişilik bir oyun. Her izleyen kahkahaya boğuldu. Diğeri daha duygusal bir oyundu: 'Dönmedolap'... iki kişilik bir oyun. Cihan Ünal ve Berna Laçin oynuyordu. Duygusal, yer yer güldüren hoş bir oyun.

* Yabancı eserlerden uyarlanan oyunlar dalındaki bir araştırmada diğer rakiplerinizi üçe katlamışsınız?
Evet öyle seyirci açısından bir ajans araştırma yapmış. 'Tepetaklak' adlı oyunumuz 196 bin 655 iken en yakın olan oyun 63 bin 440 kişi tarafından izlenmiş. Devlet Tiyatroları'nı, Şehir Tiyatroları'nı geride bırakmışız. İyi geçti diyelim sezon. Seyirciyle buluşma açısından çok mutluyduk.

* Peki, bundan sonrası için hedefleriniz, planlarınız neler?
Biz çok keyifli bir sezon geçirdik ama sezon sonunda o kadar üzüldüm ki şu anda tiyatro düşünmek bile istemiyorum. Biraz kafamı dinlemek istiyorum. Çok lüzumsuz bir kavganın içine girdik. Sevmem öyle şeyleri.

* Konuyu biraz açar mısınız?
Ödül yüzünden iki oyuncumu karşı karşıya getirdiler. Çünkü mühim olan seyircinin reaksiyonuydu. Seyirci ayakta alkışlıyordu her iki oyunu da... Benim için güzel bir ödül bu, benim için yeterliydi. Ancak gençler yeterli bulmuyor. Yok komedi miydi, değil miydi? Lüzumsuz bir tartışma, Paris'e sormalar, cevapların doğru dürüst çevirilememesi, Fransızca'nın yanlış anlaşılmaları...

* Burada polemik, kategorilerin karıştırılmasından mı kaynaklanıyor?
Şimdi bakın, ben ona da " karışmak istemiyorum. Bence komedi güldürü amaçlı olur. Sadece içinde bir yerde gülünen oyun, komedi değildir. Ama onlar daha geniş tutmuş olabilirler. Hiçbir jüri ile çatışmak istemem.

* Berna Lacin'in sizin bu tartışmanın içine girmemeniz konusunda bir beyanatı var...
Onu bana okudular. Bunun yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını zannediyorum. Berna kesinlikle böyle bir şey söylememiştir.

Haberin Devamı