Gazete Vatan Logo

‘Tıpkı 94 yıl önce olduğu gibi...’

30 Ağustos’un ilk töreni Anıtkabir’deydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan deftere “Tıpkı 94 yıl önce olduğu gibi tüm farklılıklarını bir tarafa bırakarak 15 Temmuz gecesi ortaya koyduğu irade, en büyük güven kaynağımızdır” diye yazdı

‘Tıpkı 94 yıl önce olduğu gibi...’

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla ilk tören dün devlet erkanının katılımıyla Anıtkabir’de düzenlendi.

Tören; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Nurettin Canikli, Mehmet Şimşek, Tuğrul Türkeş, Veysi Kaynak, yüksek yargı kurumu başkanları, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları ve diğer devlet erkanının Aslanlı Yol’dan yürüyüşüyle başladı.

Erdoğan’ın Atatürk’ün mozolesine, üzerinde ay yıldız motifleri bulunan çelenk bırakmasının ve saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Erdoğan ve beraberindekiler, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçti. Erdoğan, burada Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı ve deftere yazdığı metni okudu. Erdoğan, şunları kaydetti:

Yavuz Sultan Selim vurgusu

“Aziz Atatürk, bugün Büyük Zafer’in 94. yıl dönümünü millet olarak büyük bir gurur ve heyecanla yad ediyoruz. Tüm yokluk, yoksunluk ve zorluklara rağmen Kurtuluş Savaşı’mızı Büyük Zafer’e ulaştıran azim ve inançla emanetiniz olan cumhuriyetimizi payidar kılmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Ülkemizi bu kutlu yürüyüşünden alıkoymak isteyen terör örgütlerinin hain saldırılarına aldırmadan ihanet çetelerini bozguna uğratarak birlik, beraberlik ve dayanışma içinde istikbal mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu yıl hayata geçirdiğimiz Osman Gazi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi ülkemizin gurur kaynağı olan tarihi projeler mücadele azmimizin bir tezahürüdür. Aziz milletimizin, tıpkı 94 yıl önce olduğu gibi tüm farklılıklarını bir tarafa bırakarak 15 Temmuz gecesi ortaya koyduğu irade, en büyük güven kaynağımızdır. Zat-ı alinizin ve aziz şehitlerimizin bizlere emaneti olan bu vatanı canımız pahasına korumaya ve büyütmeye devam edeceğiz. Ruhun şad olsun.”

Haberin Devamı

Şehit yakınları geldi

Erdoğan’a Anıtkabir’e gelişinde ve buradan ayrılışında vatandaşlar sevgi gösterilerinde bulundu. Sevgi gösterilerinde bulunan ve sloganlar atan sivil vatandaşlar arasında 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit olanların yakınları da bulundu. Anıtkabir’e gelenler arasında İstanbul 66. Zırhlı Tugay’da verdiği mücadele sırasında şehit düşen Piyade Kurmay Albay Sait Ertürk’ün annesi Sevdiye Ertürk ile Londra’dan gelen Atatürk’ün akrabalarından Selin Söğütlügil de yer aldı. Anne Ertürk, “Başım dimdik, hiç eğilmeyecek bu baş. Kahraman bir evlat verdim bu vatana. Ben de kahraman bir Türk annesiyim” dedi. Mozole başında dua eden Söğütlügil, yazdığı, “Kanatlarım Aşktandı” adlı kitabını da mozoleye bıraktı.

Haberin Devamı

Siviller ilk kez izledi

Bu yıl düzenlenen törenlerde Anıtkabir’de bir ilk yaşandı. Önceki yıllarda Anıtkabir, devlet ve askeri erkanın katıldığı törenin ardından vatandaşların ziyaretine açılıyordu. Bu sene Erdoğan’ın başkanlığındaki heyetin katıldığı tören bölümüne ilk kez vatandaşlar da alındı. Anıtkabir’deki töreni izleyen vatandaşlar arasında 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit olanların yakınları ve gaziler de yer aldı.

Haberin Devamı

Askerlere arama

Anıtkabir’e girişler sırasında vatandaşların yanı sıra askerler de arandı. Tören, geniş güvenlik önlemleri arasında gerçekleşti. Çok sayıda özel harekâtçı polis, Anıtkabir’in çatısı dahil olmak üzere Anıtkabir’in çeşitli noktalarında güvenlik önlemi aldı. Anıtkabir avlusunda ilk kez bariyerlerle önlem alındı.

Türbanlı amir

Taksim Meydanı’ndaki kutlamalarda İstanbul Emniyeti Dış İlişkiler Şube Müdürü Gonca Lüleci, türbanlı üniformasıyla dikkat çekti. 2015 yılında bu göreve atanan Lüleci’nin daha önce de Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğü’nde görev yaptığı öğrenildi.