Gazete Vatan Logo

'Tıp turizminde ciddi denetim gerekiyor'

Çok hastane açılıyor, küçük bir hatayla çok ciddi para kaybederiz

Anadolu Sağlık Merkezi’nin ortağı Tuncay Özilhan, son yıllarda çok fazla hastane açıldığını, bunların çok iyi kontrol edilmesi gerektiğini belirterek, “Tıp turizminde cazibe merkezi olabiliriz. Ancak ciddi denetim gerekiyor. Küçük bir kurum boyundan büyük işlere girer ve hata yaparsa önemli gelirden oluruz” dedi

18 yıldır “Amerika’nın iyi hastanesi” seçilen Johns Hopkins Medicine International ile stratejik işbirliği yapan Anadolu Sağlık Merkezi’nin ortağı, Anadolu Grubu’nun Başkanı Tuncay Özilhan, tıp turizmiyle ilgili uyarılarda bulundu. Türkiye’nin bu alanda cazibe merkezi olabileceğine dikkat çeken Özilhan, son yıllarda çok fazla hastane açıldığını, bunların çok iyi kontrol edilmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’de irili ufaklı çok hastane açıldı, açılmaya da devam ediyor. Burada devletin çok ciddi denetimler yapması gerekiyor. Çünkü tıp turizminde küçük bir kurum boyundan büyük işlere girer ve hata yaparsa çok ciddi bir gelirden oluruz. Gerekli hizmet verilmez ve Türkiye’nin repütasyonu bozulursa tıp turizmindeki olumlu imajımız bozulur. Ben bundan korkuyorum” diye konuştu.

Türkiye’de yıllık 8 milyar dolarlık tıp turizmi gelirine ulaşmak için dünya standartlarına sahip hastane ve merkez sayılarının artması gerektiğine değinen Özilhan, ancak bu şekilde Tayland gibi sağlık turizminden çok kazanan ülkeler seviyesine gelinebileceğini vurguladı. Özilhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Altyapı iyi oluşturulmalı

“Türkiye’nin tıp turizminde şansı var. Bölgenin cazibe merkezi olabilir. Hakikaten hem hastaneleri hem doktorları hem de servisi çok iyi. ABD standartlarında hizmet veren merkezlerimiz var. Ayrıca Türkiye birçok ülkeye göre çok ucuz. Yüz binlerce dolarlık by-pass, kalça ameliyatı gibi sofistike ameliyatlar çok kaliteli bir şekilde makul fiyatlara yapılıyor. Örneğin 100 bin dolarlık bir ameliyat 10 bin dolara, 200 bin dolarlık bir ameliyat 15-20 bin dolara yapılabiliyor. Bu nedenle iyi bir altyapı oluşturulmalı, hastaneler kontrol edilmeli, kötü vakaların meydana gelmesi engellenmeli. Hastaneler uluslararası JCI sistemine geçmeli ve yabancı hastaların bu hastanelere gelmesi sağlanmalı. Bu yapı oluşturulursa sağlık turizminden çok ciddi gelir elde edebiliriz.”


Yabancı hasta sayımızı bu yıl ikiye katlayacağız


TUNCAY Özilhan, Anadolu Sağlık Merkezi’nin yabancı hasta sayısının her geçen gün arttığını söyledi. Özilhan, “Çevre ülkelerden merkezimize büyük ilgi var. Geçen yıl 1.500 yabancı hastamız tedavisi için bizi seçti. Bu yıl hasta sayısının 2 katına ulaşmasını hedefliyoruz. Önümüzdeki yıllarda sayı daha da artacak. Bizim hedefimiz zincir hastane olmak değil bölgenin en iyi hastanesi olmak” diye konuştu.

JCI, 32 Türk hastanesini akredite etti

Joint Commission International (JCI), hastane standartları sunan ve bu standartlara göre hastaneleri akredite eden bir kuruluş. JCI’ın 35 ülkede akredite ettiği toplam 245 sağlık kuruluşu bulunuyor. JCI tarafından ülkemizde 32 sağlık kuruluşu akredite edildi. Bu rakam, 35 ülkede akredite edilen toplam sağlık kuruluşlarının yüzde 13’üne tekabül ediyor. Bu hastaneler şöyle sıralanıyor:

* Acıbadem Bakırköy, Bursa, Kadıköy, Kocaeli ve Kozyatağı hastaneleri

* Alman Hastanesi

* Anadolu Sağlık Merkezi

* Ankara Güven Hastanesi

* Bayındır Hastanesi

* Şişli Florence Nightingale Hastanesi

* Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Merkez Laboratuarı

* Dünya Göz Hastanesi

* Ege Sağlık Hastanesi

* Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi

* Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi

* Hisar Intercontinental Hospital

* International Hospital

* İstanbul Memorial Hastanesi

* Kent Hastanesi

* Medical Park Antalya, Bahçelievler, Bursa ve Göztepe hastaneleri

* Medline Alarm Sağlık Hizmetleri

* Mesa Hastanesi

* Medicana Çamlıca ve Bahçelievler hastaneleri

* Sema Hastanesi

* Türk Kızılayı Orta Anadolu Bölgesel Kan Merkezi

* Uludağ Üniversitesi Sağlık Kuruluşları

* Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi

* Yeditepe Üniversitesi Hastanesi



Haberin Devamı