Gazete Vatan Logo

‘Teröristler yüzlerce vekili öldürebilir’

İngiltere’de polisin gerçekleştirdiği bir tatbikat, başkent Londra’daki parlamento binasının terör saldırılarına karşı ne kadar savunmasız olduğunu ortaya koydu

‘Teröristler yüzlerce vekili öldürebilir’

Geçen hafta Buckingham Sarayı önünde gerçekleşen kılıçlı saldırıyla bir kez daha alarma geçen İngiliz polisinin, geçtiğimiz aylarda, kamuoyundan gizli şekilde başkent Londra’da parlamentoya ev sahipliği yapan Westminster Sarayı’nda bir ‘terör tatbikatı’ düzenlediği ortaya çıktı.

Yerel basında çıkan haberlere göre parlamentonun yıl başındaki tatil dönemi sırasında bir gece yarısı düzenlenen tatbikatta, terörist kılığına giren polis memurları, Westminster’a Thames Nehri üzerinden botlarla giriş yaptı.

Tatbikat sonucunda, bina içerisinde hızlıca ilerleyerek Avam Kamarası’na ulaşan ‘teröristlerin’ 5 dakikadan kısa süre içerisinde, yüzlerce milletvekilini öldürme imkanı bulabileceği anlaşıldı.

Vekillerin büyük bölümünün haberi olmadan gerçekleştirilen tatbikatın medyaya yansımasının ardından bir açıklama yapan Metropolitan Polis Teşkilatı, tatbikat sonucunda ortaya çıkarılan güvenlik boşluklarının tamamının kapatıldığını duyurdu. Yetkililer, şu anda Thames kıyısından parlamentoya olan tüm girişlerde silahlı görevlilerin beklediğini kaydetti.

Haberin Devamı

Yaklaşık 5 ay önce Halid Mesud adlı DEAŞ sempatizanı, Westminster Köprüsü’nde yayaları ezdikten sonra aracını parlamento bahçesinin duvarına çarpmış, ardından bahçedeki güvenlik görevlilerinden birisini bıçakla yaralamıştı.

İkinci tutuklama

Londra polisi, geçen hafta Buckingham Sarayı’nın önünde yaşanan kılıçlı saldırıyla ilgili ikinci bir şüphelinin tutuklandığını duyurdu. Soctland Yard, 30 yaşındaki erkek zanlının, saldırının hazırlanma aşamasına yardım ettiği şüphesiyle tutuklandığını açıkladı. Cuma günü Buckingham önünde bekleyen 2 polis memurunu kılıçla yaralayan 26 yaşındaki saldırgan görevliler tarafından yakalanmıştı.

2019’da koltuğu bırakacak

İngiltere’de istifa etmesi yönünde kendi partisinden yoğun baskı gören Başbakan Theresa May, Muhafazakar Parti’nin önde gelen isimleriyle yaptığı görüşmede, 30 Ağustos 2019’da görevden ayrılacağını açıkladı. May’in Chequers’teki resmi sayfiye evinde düzenlediği toplantıya katılan 15 vekilden, İngiltere’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden çıkış sürecinin (Brexit) gidişatı belli oluncaya kadar kendisine süre tanımalarını istediği belirtiliyor. Brexit’e karşı olan bir grup partili, daha önce May’in liderliğine karşı imza kampanyası başlatmıştı, ancak kampanya yeterli desteğe ulaşamadığı için başarısız olmuştu.

Haberin Devamı