Gazete Vatan Logo

‘Terör kendini tutan eli sokan akreptir’

Osmangazi Köprüsü’nün açılışında İstanbul’daki hain terör saldırısını kınayarak söze başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terör kendini tutan eli sokan bir akrep gibidir. Biz ayrıma tabii olmaksızın teröristleri reddeden bir ülkeyiz, aynı onurlu tavrı diğer devletlerden de bekliyoruz” dedi.

‘Terör kendini tutan eli sokan akreptir’

İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi’nin en büyük ayağını oluşturan Osmangazi Köprüsü’nün, açılışı dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım tarafından yapıldı. Köprü açılışında yaptığı İstanbul Atatürk Havalimanı’na düzenlenen korkunç terör saldırısını kınayarak başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinden satır başları şöyle: “Bizler hiçbir zaman eğilmedik, eğilmeyeceğiz. Bizler sadece Allah’ın huzurunda, rukuda eğiliriz, başkalarının önünde asla. Ülkemizde bir yandan gerçekten çok güzel gelişmeler yaşanırken, diğer yandan terör örgütlerinin insanlık dışı eylemleri sürüyor. Bölücü terör örgütü PKK bir yandan, YPG bir yandan, DAİŞ denen karanlık örgüt diğer yandan, ülkemizin üzerine salıverilmiştir. Biz bu maşa örgütlerin de onları üzerimize salanların da amaçlarını gayet iyi biliyoruz. Ne kadar çok kan dökerlerse, Türkiye’nin o kadar çabuk diz çökeceğini, hedeflerinden vazgeçeceğini, teslim olacağını sanıyorlar.”

Haberin Devamı

Açılışta Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da hazır bulunurken, köprünün maketi hediye edildi.

‘Biz acıyı bal eyleriz’

“Yanıldıklarını, Güneydoğu Anadolu bölgelerimizdeki çukur eylemlerinde gördüler, yanıldıklarını bugüne kadar büyük şehirlerimizde yaptıkları kanlı eylemlerde gördüler, ama ısrarla, inatla, kalleşçe saldırmaya devam ediyorlar. Biz gerektiğinde acılarımızı bal eylemeyi bilen bir milletiz. Buna karşılık çok iyi biliyoruz ki bizi terörle, krizle tehdit edenler aynı derecede dayanıklı, aynı derecede metanetli değildir. Kendilerine hep şunu hatırlattık: Terör eninde sonunda dönüp kendini tutan eli sokan bir akrep gibidir. Bugün bizim ülkemizde patlayan bombalar yarın mutlaka onları ülkemizde gönderenlerin ellerinde de infilak edecektir. Biz hiçbir ayrıma tabii olmaksızın teröristleri reddeden bir ülkeyiz. Aynı onurlu tavrı diğer devletlerden de bekliyoruz. Rabbim milletime bir daha böyle acı yaşatmasın diliyoruz.”

‘Mücadelemiz durmaz’

Haberin Devamı

“Hiçbir savaş meydanında verilen kayıplar mücadelenin durmasına yol açmaz, tam tersine kazanma hırsını daha da artırır. Biz de terör örgütlerinin ve onları kullananların bizim önümüze bariyerler koymalarına izin vermeyeceğiz. Mücadelemize de aynı kararlılıkla devam edeceğiz. Bakın burada bugün dünyanın en büyük 4’üncü Avrupa’nın ise en büyük 1’inci asma köprüsünü açmak için bir aradayız.”

Bayram boyunca geçişler ücretsiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçiş ücreti 35 dolar artı yüzde 8 KDV olacak dünyanın 4’üncü büyük asma köprüsünün, bayram boyunca ücretsiz olacağını duyurdu.

2 bin 683 metre uzunluğunda

30 Mart 2013’te Yalova Altınova Hersek şantiyesinde düzenlenen törenle temeli atıldıktan sonra yaklaşık 39 ayda tamamlanan köprü, 252 metre kule yüksekliğine, 35,93 metre tabliye genişliğine, bin 550 metre orta açıklığına ve 2 bin 682 metre uzunluğa sahip. Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada bulunan köprü, İzmit Körfezi’ne yeni bir silüet kazandırdı. Kuş türlerinin yaşadığı “Hersek Lagünü” için kavis verilen Osmangazi Köprüsü, bu özelliğiyle de tabiata ve biyolojik çeşitliliğe verilen önemi gösteren önemli yapılar arasında yer aldı.

Haberin Devamı

Yapımında tam 8 bin işçi çalıştı

İzmit Körfezi’nin gerdanlığı olarak nitelendirilen köprüde, 8 bin işçi çalıştı. Işıklandırılmasıyla estetik bir görüntü oluşturan köprünün göründüğü Karamürsel, Dilovası, Körfez ve Gebze ilçeleri cazibe merkezi haline geldi. İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek, toplam yatırım bedeli 9 milyar dolar olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi’nin en büyük ayağını oluşturan köprü sayesinde İzmit Körfezi 4 dakikaya kadar düştü.

4 dakikada karşı yakaya geçilebiliyor

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu (İzmit Körfez Geçişi ve bağlantı yolları dahil), 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğunda. İzmit Körfezi’nde otomobille mevcut yol kullanılarak 2 saate yakın süren güzergah, köprü sayesinde 4 dakikada geçilebiliyor

Haberin Devamı

‘Çanakkale 1915 Köprüsü ve Kanal İstanbul yolda’

“Şimdi gündemimizde Çanakkale 1915 Köprüsü var. Fakat bir şey daha var. Bunun sözünü sayın Başbakanımız daha Bakanken birlikte kararlaştırmıştık. İnşallah Kanal İstanbul projesi. Bunu da hayata geçireceğiz. Biz ulusal değil uluslararası camiada devrim niteliğinde yatırımlar yapacağız. Bu millete bu yakışır. Biz bir çağı kapatan, bir çağı açan ecdadın torunlarıyız. İşte bu köprüyle süratle inşa ettiğimizde, Tekirdağ’dan Anadolu istikametine kesintisiz hizmet verilebilecek. Böylece Marmara otoyol ringi tamamlanacak. Hep söylüyorum, yol medeniyettir, yol büyümedir. Türkiye’nin son 13 yılda gerçekleştirdiği büyük kalkınma hamlesinin temel alt yapısı ulaşımdır. Bugün artık hamdolsun ülkemizde uzak diye bir kavram kaldı mı? Şu anda 55 tane havalimanı var. Nereye gitmek istiyorsan git. Şu anda dünyada en çok destinasyona ulaşabilen havayolları Türk Hava Yolları’dır. 189’u yeni yapılan 297 tünelimiz var. Ne diyorduk 2002’nin başlarında: Biz Ferhat’ız diyorduk siz de Şirinsiniz. Biz de dağları deliyoruz ya. Dağları delerek Şirin’e ulaşacağız. 26 Ağustos’ta Yavuz Sultan Selim Köprüsü yapılıyor ve 26 Aralık’ta inşallah Avrasya tüneli. İstanbul boğazının üçüncü gerdanlığını inşallah dünyaya farklı bir eser olarak ortaya koyacağız. 4 giriş 4 geliş ve ortasından uzun tünel geçecek.”

O Japon mühendisi andı

köprünün yapım aşamasında çalışan Japon mühendis Kishi Ryoichi ‘Catwalk’ olarak bilinen halatın kopmasından kendisini sorumlu tutarak bilek ve boğazını keserek intihar etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Köprü inşaatında hayatını kaybeden Japon mühendis Kishi Ryoichi’yi burada rahmetle anıyorum” ifadelerini kullandı.

‘Bunlar uyuşturucu tüccarı’

Güneydoğu’daki terör operasyonlarına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunların insanlıkla ilgili bir derdi yok, bunların Kürt kardeşlerimizle ilgisi yok, bunlar sadece kandan besleniyorlar. Bunlar aynı zamanda insan tüccarı, uyuşturucu tüccarı. Sözde aydınlar da bunların peşinden ilerler. O gençlerin hali ne olur? Şu anki terör eyleminde bile bazılarının attığı mesajları gördünüz. Nasıl bir terör operasyonu hedefe ulaşmakta zorlanmaz. Önümüzdeki dönemde çok önemli gelişmelere sahne olacağına inanıyoruz. Emin olunuz Türkiye yaşadığı bu süreçten güçlenerek çıkacaktır. Yeter ki biz birliğimizi, kardeşliğimizi koruyabilelim. Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Gürcüsüyle, Çerkeziyle, Boşnağıyla değerli kardeşlerim 79 milyon biriz. Bir yaradılanı yaradandan ötürü sevdik” şeklinde konuştu. ‘Paralel yapılanma’ya da seslenen Erdoğan, “Ne demiştik bunların inlerine gireceğiz demiştik, girdik mi girdik. Şimdi ya kaçıyorlar, ya tweet’lerle falan Türkiye’yi karıştırmaya çalışıyorlar. Boşuna, er veya geç inanıyorsak üstünüz” ifadelerini kullandı.

‘Onlara pabuç bırakacak değiliz’

Köprünün her aşamasında Ulaştırma Bakanı olarak takipçi olduğunu vurgulayan Başbakan Binali Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye’de güven ve istikrarın ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Eğer bir ülkede güven varsa, istikrar varsa, güçlü siyasi irade varsa, yapılamayacak hiçbir iş yok. Yerine getirilemeyecek hiçbir hizmet yok.

İşte burada olduğu gibi. Dünyanın 4. büyük köprüsünü, bir uçtan bir uca 4,5 kilometrelik bu dev eseri hayalden gerçeğe dönüştürdüğümüz gibi. Eserlerimiz bununla sınırlı değil. Bu sene, 2016 senesi büyük ve çılgın projelerin birer birer açılacağı bir yıl olacak. Ağustos’ta ve aralıkta yeni güzel açılışında yine hep beraber olacağız.

Türkiye’nin barışına huzuruna, kardeşliğine göz dikenler, terör olaylarıyla ülkemizi yıldırmaya çalışanlar şunu iyi bilmelidir ki; Türkiye 79 milyon milletiyle 780 bin kilometre kare vatan toprağıyla dimdik ayaktadır, ay yıldızlı bayrağının altında ilelebet hür ve bağımsız yaşayacaktır. Milletimiz rahat olsun. Teröre pabuç bırakacak değiliz.”