Gazete Vatan Logo

‘Telekulak’ta 100 hakime inceleme!

Siyasetçi, bürokrat, işadamı ve çok sayıda ünlü kişinin yasa dışı dinlenmesiyle ilgili eski emniyet görevlileriyle ilgili dava açılırken, yargı ayağıyla ilgili de adım atıldı. HSYK 100 hakimle ilgili inceleme başlattı.

‘Telekulak’ta 100 hakime inceleme!

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca (HSYK) siyasetçiler, bürokratlar, iş adamları ve ünlülerin sahte isimlerle dinlenmesine ilişkin 100’e yakın hakimle ilgili inceleme başlatıldığı öğrenildi.

Uydurma isimler

HSYK Başmüfettişi Yunus Nadi Kolukısa’nın 2008-2009 yıllarında yapılan dinlemelere ilişkin yürüttüğü soruşturma sırasında ‘paralel yapı’nın iş dünyasını ve gazetecileri dinlediği ortaya çıkmıştı. “Terör örgütü üyeliği, organize suç örgütü üyeliği” gibi suçlamalarla ve uydurma isimlerle dinlenen ünlüler arasında iş dünyasının önde gelen isimleri yer aldı. Ayrıca ünlü gazeteciler ve bürokratların da uydurma suçlamalarla defalarca mahkeme kararı aldırılarak dinlendiği tespit edildi. Üçer aylık periyotlarla tekrarlanan ve 2 yıl süren “telekulak skandalının”, 2008 yılı başından 2009 yılı sonuna kadar devam ettiği, bazı ünlüler için 6 kez mahkeme kararı çıkartılarak yasa dışı dinlemelerin sürdürüldüğü belirtildi.

Yılmazer ve hakimler

Dinleme kararlarının ‘paralel yapı’nın emniyetteki önemli kişilerinden olduğu öne sürülen dönemin İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer tarafından sahte isimler ve uydurma suçlamalarla istendiği öne sürüldü. Bu dinleme kararlarının yine ‘paralel yapı’ mensubu hakimler tarafından ve yine yasaya uygun olmadan alındığı da iddia edildi.

Haberin Devamı

Dinleme taleplerini kabul eden 100’e yakın hakim hakkında inceleme başlatıldı. Bu hakimler hakkında meslekten ihraç dahil disiplin cezalarına ilişkin talepler HSYK 2. Dairesince görüşülerek karara bağlanacak. Ayrıca haklarında ceza davası da açılabilecek.

Bir ‘böcek’ davası daha

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde çalışma ofislerine dinleme cihazı konulmasına ilişkin, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak hakkında “görevi kötüye kullanmak” suçundan iddianame hazırlandı. Ankara Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianame 36. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “müşteki” olarak yer verilen iddianamede, “şüpheli” Altıparmak’ın 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Atıparmak’ın Başbakanlık ofislerine ‘böcek’ konulduğu öne sürülen 24 - 25 Kasım 2011 tarihli ‘arama tarama’ çalışmalarını gizlediği öne sürüldü. Altıparmak hakkında Ankara Adliyesinde iki “usulsüz dinleme” ve bir “böcek davası” olmak üzere 3 dava bulunuyor.

Haberin Devamı

Kimler dinlenmişti?

Dinlenen ünlü isimler arasında Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un eşi Caroline Nicole Koç, Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Vuslat Doğan Sabancı, iş adamları Hüsamettin Kavi, Mustafa Süzer, Mehmet Emin Karamehmet, Erol Altaca, Doğan Holding yöneticileri, ressam Bedri Baykam, gazeteciler Mehmet Y. Yılmaz, Yılmaz Özdil, Uğur Dündar, Zafer Mutlu, Ruhat Mengi, Aslı Aydıntaşbaş, Tufan Türenç, Mehmet Faraç, İsmail Küçükkaya, Ruşen Çakır, Murat Yetkin, Metin Yüksel, Selahattin Sadıkoğlu, Abbas Güçlü, Şirin Payzın Acet, Faruk Bildirici, Oylum Talu, Mirgün Cabas, Engin Ardıç, İbrahim Yıldız, Özdemir İnce, Uğur Şevkat, Şükran Suna Vidinli, Arslan Bulut, Fevzi Mete Çubukçu, İbrahim Serdar Akinan, Nuri Çolakoğlu, Gülden Aydın, Sinem Vural gibi isimler yer almıştı.

Haberin Devamı

‘Paralel Yapı’iddianamesi kabul edildi

İstanbul Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Okan Özsoy tarafından eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer’in de aralarında bulunduğu 23’ü tutuklu 143 şüpheli hakkında hazırlanan ‘Paralel Devlet Yapılanması İddianamesi’ kabul edildi. 22 Temmuz ‘yasadışı dinleme’ soruşturmasında aralarında eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan’ın da aralarında bulunduğu 23’ü tutuklu 143 polis hakkında hazırlanan 721 sayfalık iddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Tüm şüpheliler hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Yılmazer hakkında ayrıca bin 924 yıla kadar, Demirhan hakkında ise 5 bin 735 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.