Gazete Vatan Logo

‘Tekstil bugün domatesten bile ucuz’

İTHİB Başkanı İsmail Gülle, “Tekstil bugün domatesten bile daha ucuz...

Pamuktaki fiyat artışını ‘haysiyet savaşı’ olarak nitelendiren İTHİB Başkanı İsmail Gülle, “Tekstil bugün domatesten bile daha ucuz. Fiyatın biraz yükselmesi son derece olumlu. Pamuktaki bu kadar artış ürün fiyatlarına sadece yüzde 15 etki yapıyor. Bu da dünyanın sonu değil” dedi.

Emtia fiyatlarındaki artıştan payını alarak sürekli bir yükseliş içerisinde bulunan pamuk, bir yandan son tüketici için fiyat artışları anlamına gelirken, diğer yandan tekstil ve hazırgiyim sektöründe işleyiş değişikliklerine neden oluyor. Sektör temsilcileri bir yandan fiyatların bu yüksek seviyeye yerleştiğinin kabul edilmesi gerektiğini söylerken, diğer yandan fiyatlarda gün içinde dahi birkaç kez değişiklik yaşanması örmecilerin yeni sipariş almaktan kaçınmalarına neden oluyor. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, fiyat artışlarını pamuğun “haysiyet mücadelesi” olarak değerlendirdi. Tekstilin domatesten bile ucuz olduğunu belirten Gülle, şöyle devam etti:

Ekilmemişi bile satılıyor

“Bence pamuğunki bir haysiyet mücadelesi çünkü dünyanın en ucuz hammaddesi ve üzerine milyon dolarlık yatırımlar yapılmış bir sektör. Tekstil bugün domatesten bile daha ucuz. Fiyatın biraz yükselmesi son derece olumlu. Pamuktaki bu artış ürün fiyatlarına sadece yüzde 15’lik etki yapıyor. Bu da dünyanın sonu değil. Herkes fiyatlar geri gelecek beklentisindeydi. Artık bu beklentinin kırılması gerekiyor. Alım yapan firmaların yeni fiyatları kabul ederek ticaret yapmaları gerekiyor ki fiyatlardaki denge otursun.”

Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Arıkan, pamuk fiyatlarının maksimum seviyeye gelmesiyle birlikte henüz ekimi dahi yapılmayan pamuğun satılmaya başlandığını söyledi. Arıkan, “Şu anda birçok ülkenin 2011 üretimi satılmış durumda. Kuzey yarım kürede hasat sürüyor. İkinci yarım küredeki üretim satış bağlantıları da yapılmış. Geldiğimiz nokta hakikaten bizim için üzücü. Çünkü pamuk ekimi için alanımız var. Rahatlıkla üretim yapar hatta ihraç bile edebiliriz.”

300 milyar $ cirolu Japon şirketlerin İstanbul çıkarması



2010 yılının Türkiye’de Japon Yılı olarak ilan edilmesinin ardından Türkiye ve Japonya arasındaki karşılıklı ilişkiler hız kazandı. Geçtiğimiz yıl Japonya’da yapılan Türk-Japon Ortak Toplantısı, bu yıl kalabalık bir katılımcıyla İstanbul’da gerçekleşecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve TOBB/DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katılımı beklenen toplantıya 55 Japon şirket gelecek.

25 Kasım’da İstanbul-Haliç Kongre Merkezi’nde yapılması planlanan Türk-Japon İş Konseyi 18. Ortak Toplantısı’na, DEİK/Türk-Japon İş Konseyi Başkanı ve Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ile birlikte Türkiye’den de önemli şirketler katılacak. Toplantı çerçevesinde düzenlenmesi planlanan oturumlarda, Türkiye ve Japonya arasındaki ekonomik ilişkilerin mevcut ve gelecek durumu ele alınacak ve Türk ve Japon şirketlerinin üçüncü ülkelerdeki işbirliği fırsatları masaya yatırılacak.

Enerji, altyapı, bankacılık ve finans, elektronik, bilişim teknolojileri, gıda ve otomotiv sektörlerinde yatırım imkânlarının tartışılacağı sektörel oturumlara Türkiye ve Japonya’dan üst düzey yetkili kurum, kuruluş ve önde gelen özel sektör yöneticileri davet edilecek.

300 milyar dolar ciro sahip 55 Japon firması arasında eski ve yeni Haliç Köprüleri ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün de inşaasında yüklenici firma olan IHI Corporation yer alıyor. Kawasaki ve Mitsubishi gibi otomotiv sektöründe dünyaca ünlü firmalardan yetkililerin olacağı toplantı sırasında Türkiye’den firmalarla çok sayıda iş görüşmeleri gerçekleştirilecek. Özellikle alt yapı alanında verimli iş görüşmelerinin yapılacağı toplantının sonucunda milyar dolarlık iş bağlantlarının gerçekleşeceği düşünülüyor.

General Motors’tan 23 milyar dolarlık rekor halka arz

ABD’Lİ otomobil üreticisi General Motors (GM), iflastan çıkışından 2 yıldan kısa bir süre sonra dünyanın en büyük halka arzını gerçekleştirdi. Şirketin halka arz ettiği hisselerin değeri 23 milyar doları buldu. Halka arzın tamamlanmasıyla, şirkette ABD yönetiminin payı yüzde 61’den yüzde 33’e gerileyecek. Geçen yıl ABD yönetimi tarafından kurtarılan GM’nin bugünkü halk arzında hisse başına ortalama fiyat 33 dolar oldu. ABD yönetimi, şirketi 50 milyar dolarlık kurtarma paketiyle iflastan kurtarmıştı. GM, bu yıl başında 6.7 milyar dolarlık geri ödeme yapmıştı. Hazine yetkilisi Ron Bloom, hükümetin geri kalan hisseleri de mümkün olduğunca çabuk elinden çıkarmak istediğini ifade etti.

Rus Hükümeti’nden 32 milyar dolarlık özelleştirmeye onay

RUS Hükümeti, bütçe açığını kapatmak için 3 yıl içinde yaklaşık 32 milyar dolarlık özelleştirme planını kabul etti. Rusya Ekonomi Bakanı Elvira Nabiullina; Başbakan Vladimir Putin başkanlığında düzenlenen bakanlar kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, aralarında ülkenin en büyük iki bankası, petrol şirketi ve demiryolları şirketinin de bulunduğu 32 milyar dolarlık özelleştirme planının kabul edildiğini söyledi. Nabiullina, 2011 ve 2013 yılları arasında devlete ait kurumların satışından yaklaşık 1 trilyon ruble (50 milyar TL) gelir elde edilmesinin planlandığını kaydetti.

Rus Hükümeti’nin 800 milyar rublelik (40 milyar TL) ilave özelleştirme planını da daha sonra açıklaması bekleniyor. Hükümetin özelleştirme planını kabul etmesinin ardından ilk olarak, ülkenin en büyük ikinci kredi veren bankalarından VTB’nin yüzde 10’luk hissesinin Amerikan TPG grubuna 3 milyar dolara satılması bekleniyor.

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları arttı

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları arttı. Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, geçen hafta işsizlik maaşı için başvuranların sayısı 2 bin kişi artarak 439 bin oldu. Wall Street analistleri de artışın bu düzeyde olmasını bekliyorlardı. Ancak daha az dalgalı seyir izleyen dört haftalık ortalama işsizlik maaşı başvuruları, beş haftada dört kez düşerek, 443 bine geriledi. Böylece, 2008 yılı Eylül ayından bu yanaki en düşük seviye kaydedilmiş oldu.

Güney Kore’den sıcak paraya vergi freni

GÜNEY Kore Hükümeti, ülkeye giren sıcak parayı kontrol altında tutabilmek için yabancı yatırımcıların elindeki ülke tahvillerine vergi öngören düzenlemenin yeniden yürürlüğe konulmasını planlıyor. Güney Kore Maliye Bakanlığı’nın açıklamasında, yabancı yatırımcıların elindeki ülke tahvillerine yüzde 14 vergi öngören geçmişteki yasal düzenlemeye dönüleceği ve hızla Meclis’e sevk edileceği belirtildi. Güney Kore Maliye Bakan Yardımcısı Yim Jong Yong, yaptığı açıklamada, yabancılar tarafından aşırı tahvil satın alınmasının piyasayı daha dalgalı hale getirebileceğini, bunun da tüm ekonomik sistemi risk altına sokabileceğini belirterek, “Bu durum, enflasyon ve varlık balonu yaratabileceği gibi fonlar ülkeyi terk ettiğinde ülkenin uluslararası kredibilitesine de zarar verebilir” dedi.

Haberin Devamı