Gazete Vatan Logo

‘Teklif’ mesaisi

Pazartesi günü genel kurulda olacak ‘anayasa teklifi’ için önce madde madde oylama ardından tümünün oylanması şeklinde 15 günlük bir mesai öngörülüyor. Ak Partili vekillerle basına kapalı toplantı yapan Başbakan Yıldırım, önümüzdeki günlerde de görüşmeleri sürdürecek

‘Teklif’ mesaisi

Önümüzdeki Pazartesi günü TBMM Genel Kurul’una gelecek olan Anayasa Değişiklik Teklifi için takvim parça parça işleyecek. Teklifin öncelikle geneli ele alınacak, ardından ise ilk tur görüşmelerine geçilecek. 1’inci turda her gün 4 veya 5 maddenin ele alınması planlanıyor. Her madde görüşülüp ayrı ayrı oylanacak. İlk turun bitiminden sonra 2 gün ara verilecek ve ardından ikinci tur görüşmelere geçilecek. İkinci turda maddeler hakkında önerge varsa görüşmeye alınacak ve ilk turda olduğu gibi maddeler teker teker oylanacak. Yaklaşık 15 gün sürmesi beklenen ‘teklif’ mesaisinin ardından son olarak teklifin tümü oylanacak. Referanduma gidilebilmesi için teklifin en az 330 oy alması gerekiyor.

Parti içi toplantı

Başbakan Binali Yıldırım, TBMM Genel Kurulunda görüşülecek “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi” ile ilgili AK Partili milletvekilleriyle parti genel merkezinde bir araya geldi. Basına kapalı yapılan görüşme, 2 saat 40 dakika sürdü. Yıldırım’ın, gruplar halinde milletvekilleriyle görüşmeye devam edeceği öğrenildi.

Haberin Devamı

O ‘evet’ önemli

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise dün yaptığı açıklamada değişiklik teklifinin birinci tur görüşmelerinin tahmini olarak 6 ile 8 gün arasında sürebileceğine söyleyerek ikinci turun ise 3 gün sürebileceğini kaydetti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “evet oyu vereceğini” söylediğini anımsatan Elitaş, bu açıklamanın kendileri için önemli olduğunu kaydetti.

‘Fire olmadan 316’

AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül ise, “Fire olmadan 316 AK Partili milletvekili, teklifin Meclisten geçmesi için her türlü gayreti gösterecek” dedi. Gül, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi dediğimiz model, Türkiye için en rasyonelleşmiş tekliftir” görüşünü savundu.

‘Anayasa en büyük ihtiyaç’

Başbakan Binali Yıldırım, TESK ve TESKOMB’un temcilcilerine Çankaya Köşkü’nde verdiği yemekte, “Anayasa değişikliği gündemde var. ‘Terör var vesaire neden anayasa ile uğraşıyorsunuz’ diyorlar. Bunlar tuzaktır, anayasa en büyük ihtiyaçtır” dedi ve şunları kaydetti: 15 Temmuz’da koalisyon olsaydı bu ülke hali ne olurdu. Yeni darbe kaybedilen yıllar. Türkiye güçlü olmak zorundadır. Tek başına iktidar olmak için yüzde 51 şartı arıyor bu anayasa. Bu ülkede yüzde 20 ile de iktidar oldu. Ak Parti yüzde 34 ile iktidar oldu. Milli iradenin en fazla Meclis’e yansıdığı sistem; Cumhurbaşkanlığı sistemidir. Vatandaş iki görev veriyor. Cumhurbaşkanı’nı seçiyor; ‘Yok muhalefet vardı da, bürokrasi vardı da yapamadım’ bahanesini kaldırıyor. Milletvekilini de seçiyor; ‘iktidarı denetle’ diyor. ‘Yanlış yapıyorsa hakkını kullan’ diyor. Mevcutta ne var; sadece Meclis’i seçiyorsun. 7 Haziran’ı düşünün; her kafadan bir ses, istikrar kayboldu. Allah’tan 5,5, ay sürdü. Millet gerçeği gördü. Kim olursa olsun iktidar ama güçlü olsun. İktidarın mutlaka tek başına temsili esastır. Cumhurbaşkanının partisi çoğunlukta; sıkıntı yok. Peki tersi oldu? Cumhurbaşkanı seçildi, partisi düşük oy aldı. Hatırlayın, Demirel ile Özal durumunu hatırlayın, ‘İn aşağı’, ‘orada oturma’ gibi rahatsız edici durum. Çaresi de yok. Bu sistem ona çare getiriyor. Eğer bir anlaşmazlık olursa iki tane yetki veriyor. Seçime gitme yetkisi. Cumhurbaşkanı’na da Meclis’e de seçim hakkı veriyor. Ne yapacaklar oturup anlaşacaklar. Kim mızıkçılık yaptı vatandaş noktayı koyacak.

Haberin Devamı