Gazete Vatan Logo

‘Tek ve kapsamlı bir tezkere hazırladık’

Başbakan Arınç, Irak ve Suriye tezkelerinin birleştirildiğini, kapsamlı tek bir tezkere yazıldığını, yabancı asker geçişine de yer verildiğini söyledi

Ankara’da dün yoğun bir tezkere mesaisi yaşandı. Bakanlar Kurulu saat 11.40’ta Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında, Başbakanlık Yeni Bina’da toplandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Genelkurmay Harekat Daire Başkanı Korgeneral Erdal Öztürk de toplantıya katıldı. Gündemde IŞİD’le mücadale, bölgesel gelişmeler, sınır güvenliği, mülteciler ve çözüm süreci vardı. Genelkurmay Başkanı Necdet Özel IŞİD konusunda toplantıya katılanlara brifing verdi.

Toplantı arası

Bakanlar Kurulu toplantısına saat 14.30’da ara verildi ve Özel Güvenlik Toplantısı’na geçildi. Bu toplantıya da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulisi Akar, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Başbakanlık Müsteşar Vekili Ergin Ergül, Başbakanlık Başmüşaviri Ali Sarıkaya katıldı. Bu toplantının tamamlanmasından sonra Bakanlar Kurulu toplantısı yeniden başladı. Bakanlar Kurulu’nun ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, hükümete sınır ötesinde askeri harekat yetkisi veren tek tezkerenin TBMM’ye gönderildiğini söyledi. Arınç şunları söyledi:

Haberin Devamı

Yine ihtiyaç olmasın

“TBMM’de perşembe günü bir yıl önce süreleri verilen ve ekim ayı içinde süresi bitecek olan iki tezkerenin yenilenmesi söz konusuydu. Biz bu tezkereleri rutin bir şekilde yenilenmesi veya iki tezkereyi birleştirmek suretiyle, bütün tedbirleri bir arada karşılamaya çalışan bir metin üzerinde çalıştık. Kapsamlı çalışmalar yaptık. Son dönemde yaşanan gelişmeler, Türkiye’nin yaptıkları, yapmak istedikleri tek tek sayıldı. Tezkerenin görüşmelerinde ve kamuoyuna intikal ettiğinde neleri kapsayacağını da hep beraber göreceğiz. Daha önce şunu söylemiştim. ‘Kapsamlı bir tezkere olacak, öyle bir tezkere çıkaralım ki yarın yine ihtiyaç olmasın.’ TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin tamamını ve Türkiye’de tüm yurttaşlarımızın, ne kadar makul ve haklı olduğunu görmelerine vesile olacaktır.”

Haberin Devamı

40- 50 vekil katılmayacak

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise parlamento muhabirleriyle sohbet ederken, tezkerenin ‘muhtemelen kapalı oturumda görüşüleceğini’ söyledi. “Bu durum 1 Mart ‘tan farklı. Ülkemize karşı açık tehdit var” diyen Elitaş, Elitaş, 40 - 50 milletvekilinin Hac ve diğer gerekçelerle 2 Ekim’deki tezkere görüşmelerinde bulunmayacağını söyledi.

Şartlı asker geçişi

Bülent Arınç, “Sınır ötesine geçiş, toprakların yabancı askerlerce kullanımı, güvenli bölgede görev yapacak asker ve polislerin daha güvenli görev yapabilmeli’ konularının tezkere kapsamında olup olmadığının sorulması üzerine “Bunların hepsini kapsayacak bir metin hazırlandı. Güvenli bölge ve diğer konular hem askeri hem diplomatik karşılığı var” dedi. Kulislere yansıyan bilgiye göre Türkiye topraklarından yabancı asker geçişi tampon bölge, güvenli bölge şartına bağlandı.

Haberin Devamı

Tüm ‘örgütleri’ kapsayacak

Irak tezkeresinde tehdit unsuru örgüt olarak PKK’nın, Suriye tezkeresindeyse Esad rejiminden söz ediliyordu. Yeni tezkerede örgüt ismine yer verilmeyeceği ve genel olarak ‘terör örgütleri’ ifadesinin yer alacağı belirtiliyordu. Arınç bu konudaki bir soru üzerine şöyle dedi: Irak ve Suriye tezkerelerinde geçen ifadelerde tehdit veya risk oluşturabileck örgütlerin isimleri yer alıyor. Tezkerede genel ifadeler kullanmaya dikkat ettik ama bazı örgütlerin isimleri kullanıldı. Ama bunların isimlerinin tek tek sayılması gibi bir çaba içerisinde değiliz.”