Gazete Vatan Logo

‘Tek şoför uykusuz çalışıyor ehliyetsiz kullanan bile var’

İBB’yi önceden uyarmışlar

‘Tek şoför uykusuz çalışıyor ehliyetsiz kullanan bile var’

İstanbul Otobüs AŞ’nin şoförlerinin, İBB’yi olumsuz çalışma şartları konusunda 1.5 ay önce bilgilendirdiği ve kazalara karşı uyardığı ortaya çıktı...

Bundan yaklaşık 1.5 ay önce, 23 Haziran 2014’te İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nde yapılan toplantı, sanki olacakların habercisi gibiydi. ‘İstanbul Otobüs AŞ’ye bağlı hatların çalışanlarına ilişkin sorunlar ve çözüm önerileri’ başlıklı, İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürü Mustafa Erol’un başkanlık ettiği toplantıda İstanbul Otobüs AŞ temsilcileri Mevlüt Albayrak ve Bilal Reşit Özcan ile Erguvan Şoförleri Yardımlaşma Derneği (EYD) Başkan Yardımcısı Tahsin Domak sorunları anlattı.
‘Yedek şoför yok’
Toplantı tutanaklarına göre EYD yetkilileri birçok otobüste iki yerine tek şoför çalıştığı ve şoförlerin uzun süreler araç kullandıklarını söyledi. Otobüs sahiplerinin kendini ikinci şoför gibi gösterip aslında çalışmadıkları ve hiçbir kaydı bulunmayan kişilerin direksiyon başına geçtiği yetkililere bildirildi. Kaza masrafları şoförlerin maaşından kesilirken, sürücülerin SGK primlerinin eksik yatırıldığı dile getirildi. Dernek yöneticileri toplantıda Otobüs AŞ’den randevu istediklerini ama 3 aydır cevap alamadıklarını da belirtti. Erguvan Şoförleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Murat Özdemir, bu toplantıyla da çözüm sağlanamayınca 7 Temmuz 2014’te sorunları Beyaz Masa birimine iletti ve can taşıdıkları için endişe ettiklerini söyleyerek gerekli incelemelerin yapılmasını talep etti. İBB‘den gelen cevapta ise İstanbul Otobüs AŞ ile görüşüldüğü, İETT ve Otobüs AŞ’nin bu durumların tespiti halinde seferden alıkoyma dahil yaptırım ve cezai işlem uygulanacağı söylendi.
‘Denetimler eksik’
Murat Özdemir, otobüslerde sertifikasız hatta ehliyetsiz çalışan birçok şoför tespit ettiklerini söylüyor: “Hiç ehliyeti olmayan, ehliyetini alkolden kaptırmış, sertifikası olmayan otobüs şoförleri var. Bir yıl önce İstanbul genelinde bir çok hareket amirliği kaldırıldı. Dışarıda görev yapan amir yok. Bir yıldır denetim ve kontroller doğru dürüst yapılmadan çalışıyorduk. Kazalardan sonra çok sıkı denetleme başladı. Önceden trafik polisi otobüslerimizi durdurmazdı. Şimdi her kilometrede durdurup evrak kontrol ediyorlar.”
‘6 günde 60 saat direksiyon sallamış’
VATAN’a konuşan Erguvan Şoförleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Murat Özdemir, “Mayıs ayından beri bizi 20-22 saat aralıksız çalıştırıyorlar diye bas bas bağırdık. Günde 7.5 saatten fazla çalışmaması gerekirken günlerce aralıksız direksiyon sallayan arkadaşlarımız var. Can taşıyoruz ama kendi canımızın bile emniyeti yok. Bizi dinleyen olmadı. Kabataş’taki kazayı yapan arkadaşımız Eyüp Er, 72 saatin 60 saatinde direksiyon başındaymış. Şu andan psikolojik yardım alıyor, artık şoförlüğü bırakacağını söylüyor. Bunları ilettiğimizde ‘bakıyoruz, inceliyoruz’ diyorlar. Konuyu meclise taşıdık. Ama hala bir çözüm yok” diyor.
Bir kaza da Ankara’dan
Otobüs kazaları kervanına başkent de katıldı. Ankara’da kamyonet ile belediyeye ait EGO otobüsünün çarpışması sonucu 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı. Kaza, Nene Hatun Caddesi’nde meydana geldi. Servet Çınar’ın kullandığı kamyonet ile 06 BT 3785 plakalı EGO otobüsü çarpıştı. Kontrolden çıkan otobüs de 3 ayrı otomobile ve bir yayaya çarptı. Kamyonet sürücüsü Servet Çınar, olay yerinede hayatını kaybetti. Bir yaya ile otobüsteki bir yolcunun da yaralandı. Yaralılar ambulanslarla Hacettepe Üniversitesi ve Numune Eğitim ve Araştırma Hastanelerine kaldırıldı.

Haberin Devamı