Gazete Vatan Logo

‘Tek başınıza gezmeyin’

Pekin yönetimi, Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşanan gelişmeler sebebiyle Çin karşıtı gösteriler üzerine Türkiye’ye seyahat eden Çinlileri uyardı

Çin Halk Cumhuriyeti, son günlerde Çin karşıtı gösterilerin arttığı Türkiye’de bulunan vatandaşlarına yönelik bir uyarı bildirisi yayınladı.

Reuters’ın haberine göre, Çin Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yayımlanan bildiride, Türkiye’de son dönemde Çinli turistlerin ‘saldırıya uğradığı ve rahatsız edildiği’ belirtilerek, şöyle denildi:

“Kesinlikle protestoları filme almayın ya da yaklaşmayın. Ve mümkünse dışarıda tek başınıza gezmemeye çalışın.”

Eylemler sürüyor

Doğu Türkistan olarak da bilinen Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan Uygur Türklerinin oruç tutmalarının ve diğer ibadetlerini yerine getirmelerinin Çin yönetimi tarafından yasaklandığına dair haberler üzerine Türkiye’nin birçok kentinde gösteriler düzenleniyor. Bu gösterilerin bazılarında Türkler tarafından işletilen Çin lokantaları tahrip edilmiş, önceki gün İstanbul Sultanahmet’te bazı Koreli turistler gösteri yapan gruplar tarafından ‘Çinli sanılarak’ saldırıya uğramıştı.

‘Endişemizi ilettik’

Türk Dışişleri Bakanlığı da geçtiğimiz günlerde yayımladığı açıklamayla, konuya ilişkin endişesini dile getirmişti. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying ise Türkiye’yle iyi ilişkilere sahip olmak istediklerini belirterek, “incan halkının tamamı, kendilerine Çin anayasasınca tanınan dini inanç özgürlüklerinden faydalanıyor... Tabii ki Türk tarafının Çin’le orta noktada buluşacağını ve ilişkilerin düzelmesini sağlayacağını umut ediyoruz” demişti.

Haberin Devamı

‘Oruç yasaklanamaz’

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Çin’de Uygur ve Hui Müslümanlarına yönelik dini yasakları takip ettiklerini, bu kapsamda ilgili kurum ve kuruluşlarla irtibatta olduklarını söyledi. Görmez, “Yasağın öğrenciler, öğretmenler ve memurlara yönelik olduğunu duymuş olmaktan büyük bir üzüntü duydum. Gençlerin sağlığı açısından, memurların da performansını düşmesi gibi kabul edilemez gerekçelere sığınıldığını öğrenmiş oldum. Sebebi ne olursa olsun, oruç gibi bir ibadetin, bu çağda dünyanın herhangi bir yerinde yasaklanması, kısıtlama, sınırlama getirilmesi kabul edilecek bir husus değildir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ülkücüler: Turistleri dövmedik

Ülkü Ocakları önceki gün Sultanahmet’te Güney Korelilere saldırmadıklarını, önce polisler arasında daha sonra da ülkücülerin kendi aralarında kavga ettiklerini iddia etti. Açıklamada “İddia edildiği gibi kesinlikle Koreli turist kafilesine herhangi bir saldırı olmamıştır. Ne Koreli ne de başka bir turist kafilesi saldırıya uğramıştır. İddia edildiği gibi böyle çirkin bir olay asla yaşanmamıştır” denildi.