Gazete Vatan Logo

'Tek başımıza bir Anayasa yapma niyetinde değiliz!'

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, bakanlıkların yeniden yapılandırılmasına ilişkin, parti genel merkezinde basın açıklaması yaptı. Yeni açılacak bakanlıklar ve onların işleyişi ile ilgili bilgi veren Başbakan Erdoğan, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin seçim sonuçları ile ilgili tahminini sorması üzerine Erdoğan şunları söyledi:

"Şu ana kadar aldığımız intiba, görünen o ki partimiz inşallah bu seçimin birinci partisi olarak çıkacak. 2002 seçimlerinde yüzde 34,4 ile, 2007 seçimlerinde de yüzde 47 oyu almamıza rağmen, parlamentoda yüzde 65’i aldık. Bu seçimde kaç partinin barajı aşacağını ya da ne kadar bağımsız geleceğini bilemediğimizden milletvekili olarak parlamentoya nasıl yansır bu konuda bir şey söylememiz mümkün değil. Biz milletimizden, anayasa değişikliği yapabileceğimiz gücü vermelerini istiyoruz. Bunu isterken, asla yetkiyi alıp tek başımıza anayasa yapma düşüncesinde değiliz. Bizim isteğimiz, kolektif bir aklı parlamento çatısı altında oluşturmak"

"SURİYE’DEN TÜRKİYE’YE SIĞINANLARA KAPILARI KAPAMAMIZ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Bir gazetecinin, Suriye sınırından 160 kişilik bir grubun Türkiye’ye sığınması ile ilgili fikrini sorması üzerine Başbakan Erdoğan, "Bu noktada bizim kapıları kapama gibi bir durumumuz söz konusu değil. Üzüntü verici bu gelişmeleri endişe ile izliyoruz. Çünkü gelen istihbaratlar çok farklı. Temenni ederiz ki, Suriye bir an önce sivillere karşı takındığı tavrı çok daha müsamaha ile karşılar hale getirsin. Reformlarını, sivilleri inandırıcı bir şekilde gerçekleştirsin" diye konuştu.

"8 DEVLET BAKANLIĞI KALDIRILDI, 6 ADET YENİ BAKANLIK KURULDU"

57. hükümet döneminde 36 olan bakanlık sayısını, 58. hükümet döneminde 24’e indirdiklerini belirten Başbakan Erdoğan, yeni bakanlar kurulunun başbakan da dahil olmak üzere 25 üyeden oluşacağını belirtti. Erdoğan, yeni yapıda 4 adet başbakan yardımcılığı ve 20 adet icracı bakanlığın bulunacağını ifade etti. Başbakan Erdoğan, 8 adet devlet bakanlığının kaldırıldığını da belirterek şunları söyledi:
"6 adet yeni bakanlık ihdas ettik. Bunlar; Aile ve Soysal Politikalar Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığını birleştirip Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığını kurduk. İki bakanlığı dönüştürdük. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı oldu. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ise, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı oldu"

"İLKOKUL MEZUNU DA BAKAN YARDIMCISI OLABİLİR"

Her bakan ve müsteşar arasında artık bir bakan yardımcısı olacağını belirten Başbakan Erdoğan, milletvekilleri dışından atama yoluyla görevlendirilecek olan bakan yardımcıları ile ilgili "Üniversite mezunu olma kaydı yok. İlkokul mezunundan da başarılı bir işadamı, bakan yardımcısı olabilecek. Asıl olan burada kendini piyasalarda ispat etmiş, çok başarılı olması" dedi.
Bu konuda Sakıp Sabancı ve Vehbi Koç’u örnek gösteren Erdoğan, "Rahmetli Sakıp Ağa’nın ya da Koç’un durumunu düşünün. Bunlar üniversite mezunu değillerdi ama Türkiye’nin bir ve iki numarasıydılar. Öyle zamanlar oldu ki, haklarında acaba bunlar vali olmaz mı, büyükelçi olmaz mı’ diye tartışmalar yapıldı" diye konuştu.

Haberin Devamı