Gazete Vatan Logo

‘Tek adam hiçbir yerde uzun süreli olamadı’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çanakkale’de 4 gün süren ‘Adalet Kurultayı’nın sonunda, sonuç bildirgesini okudu.

‘Tek adam hiçbir yerde uzun süreli olamadı’

Kılıçdaroğlu özetle şöyle dedi: “Adalet Kurultayı diyor ki: Bir, adalet mücadelesi meşrudur. İki, ‘adalet hakkı’ temel bir haktır. Üç, bugün Türkiye’de adalet hakkı sistematik olarak ihlal edilmektedir.”

Bağımsız yargı vurgusu

“Mahkemeler bağımsız ve tarafsız değildir. Siyasi planların parçası olarak milletvekilleri tutuklanmakta, bu yolla aslında milli irade hapsedilmektedir. Çözüm: Derhal bağımsız ve tarafsız yargı inşa edilmeli, yargıya güven tesis edilmeli, tutuklu milletvekilleri serbest bırakılmalıdır.”

‘Parti devleti oldu’

“Devlette liyakat sistemi çökmüştür. Layık olan yerine sadık olan tercih edilmektedir. Devlet parti devletine dönüşmüş, kuvvetler ayrılığı yok edilmiş, fiilen tek adam rejimi tesis edilmiştir. Seçimlere hile karışmıştır. Mühürsüz seçimle millet iradesine tecavüz edilerek, gayrimeşru bir anayasa oluşturulmuştur. Ülkede totaliter tek adam rejimi kurulmuştur. Siyasal olarak tüm yetkileri tek elde toplayan rejim şimdi kültürel egemenliği de ele geçirme peşindedir. Bu amaçla yaşam tarzına ve inançlara müdahaleci, tek tipçi uygulamalar yerleşmektedir. Tek adam dünyanın hiçbir yerinde uzun süreli olmamıştır.”

Haberin Devamı

‘Bu düzen değişecek’

Adalet Yürüyüşü ile korkunun yerini cesaret, çaresizliğin yerini umut almıştır. Bu Kurultay ise buna bir kolektif demokratik güç mahiyeti kazandırmıştır. Katılımcılar tek adam rejimi karşısında çaresiz ve yalnız olmadıklarını hissetmişlerdir. Bu düzen değişmelidir. Bu düzeni adalet ve huzur talebi ekseninde oluşacak kolektif demokratik güç değiştirecektir. Adalet Yürüyüşü ve Adalet Kurultayı daha şimdiden bir büyük Demokrasi, Adalet ve Huzur Hareketine dönüşmüştür.”

‘CHP özür dilesin’

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, dün Çanakkale’de şehitlik abidesini ziyaret etti. Bakan Kurtulmuş, kurultay öncesi CHP’yle ‘taşkınlık yapılmaması, alkollü içki kullanılmaması, müzikli eğlence yapılmaması’ yönünde mutabakat yapıldığını açıklayarak, “80 milyon vatandaşımızı rahatsız eden çirkin, seviyesiz ve terbiyesiz görüntüler ortaya çıkmıştır. Sadece disiplin soruşturmalarının yapılması yeterli değildir. Beklentimiz ortaya çıkan bu çirkin görüntüler dolayısıyla milletten açıkça özür dilenmesidir” dedi.

Haberin Devamı