Gazete Vatan Logo

'TBMM bu ayıbı kaldırmalı'

Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'dan 23 Nisan mesajı

Ergenekon Davası’nın tutuklu sanıkları CHP Milletvekilleri Prof. Dr. Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay, “Milli iradenin tutsak edilmesi, dünyanın hiçbir ülkesinde kabul edilebilecek bir tutum değildir. Artık, TBMM, bu ayıbı ortadan kaldıracak kararlılığı ve iradeyi göstermeli ve demokrasimizin üzerindeki gölge kaldırılmalıdır” dedi.

Haberal ve Balbay tutuklu bulundukları Silivri Cezaevi’nden ortak bir açıklama yaptı. TBMM’nin açılışının 93. yılını Silivri’den, “demir parmaklıklar” arkasından kutladıklarını ifade eden tutuklu vekiller, “23. Nisan 1920’de açılan TBMM ile temelleri atılan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarını; Kurtuluş Savaşı’nda bu ülkenin bütünlüğü yolunda şehit verdiğimiz bütün kahramanları şükranla anıyoruz” dedi.

Bütün yokluklara karşın, çağın en ileri “Demokratik Laik Hukuk Devleti” ilkelerini yaşama geçiren Atatürk ve arkadaşlarının, 21. Yüzyılda da bu yoldaki mücadeleye ışık tuttuklarını belirten Haberal ve Balbay, açıklamada şunları kaydetti:

“Demokrasilerde, belirleyici olan unsur ‘halkın iradesi’ dir. 12 Haziran 2011’de halkımızın oyları ile milletvekili seçilmemize rağmen, TBMM’nin çıkarmış olduğu yasalar yok sayılarak ‘tutsak’ edilen bizler; Yüce Meclis’in çatısı altında toplumumuza ve devletimize yönelik sorumluluklarımızı yerine getireceğimiz günleri, demokratik hukuk devletine olan inancımızı hiç yitirmeden bekliyoruz. Bu bekleyişin, bizleri temsilcileri olarak seçen halkımızda da oluştuğunu; milyonlarca insanın, milli iradenin Meclis’te tam anlamıyla tecelli edeceği günü sabırsızlıkla beklediğini görüyoruz.

Demokrasimize gölge düşüren bu durum, Türkiye’nin bir parçası olduğu uygar dünyada da kaygıyla izlenmekte ve ülkemizin itibarını zedelemektedir. Milli iradenin tutsak edilmesi, dünyanın hiçbir ülkesinde kabul edilebilecek bir tutum değildir. Artık, TBMM, bu ayıbı ortadan kaldıracak kararlılığı ve iradeyi göstermeli ve demokrasimizin üzerindeki gölge kaldırılmalıdır.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bu duygularla kutluyor; Aziz Millet’imize saygılarımızı ve şükranlarımızı sunuyoruz.”

Haberin Devamı