Gazete Vatan Logo

‘Tarihte derin izler bıraktı’

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in vefatının ardından yapılan açıklamalar ve yayınlanan başsağlığı mesajlarında Demirel’in Türkiye siyasetin derin izler bıraktığı vurgulanarak, “Unutulmayacak” denildi

Demirel’in vefatının ardından birçok kişi Güniz Sokak’ta taziye evini ziyaret etti. Demirel’in yeğeni Nihan Demirel Atasagun, ailenin damadı İlhan Kesici, doktoru Aylin Cesur, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal taziyeleri kabul etti. Demirel’in yağlı boya portresi güllerle süslenerek, evin girişine yerleştirildi. Tablonun üzerine Demirel ile özdeşleşen fötr şapkası konuldu. Ziyaretçiler, evin girişine konulan taziye defterine duygularını yazdı.

Güniz Sokak’a ziyaretçi akını

Güniz Sokak’taki taziye evine gelen isimler arasında Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, eski SP Genel Başkanı Recai Kutan, Demirel’in mesai arkadaşlığı yapan eski bakanlar Namık Kemal Zeybek, İstemihan Talay, Necmettin Cevheri, Ali Coşkun, Abdülkadir Aksu, Köksal Toptan, Hikmet Sami Türk de vardı.

‘Dün dündür bugün acı gündür’

Taziye defterine duygularını yazan vatandaşların yazdığı notların bir bölümü ise şu ifadelerden oluştu:

Haberin Devamı

- 21. Yüzyılın Molla Nasrettin’iydi (Nasrettin Hoca)

- Cumhuriyetin genç bir kaymakamı olarak Bozcaada’da karşılaştığım Sayın Cumhurbaşkanından devlet sevgisini ve devlet geleneğinin vatandaşa yansımasını öğrendim

- Dünya’dan bir yıldız kaydı

- Ömrünü toprağa adamış büyük devlet adamı

- Giriş kapında ıhlamurun yeşil yaprakları altında sana veda ediyorum

- Yollar yürümekle aşınmaz, dün dündür bugün acı gündür

‘Yeri doldurulamaz’

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu: Türkiye siyasetinin 40 yılı aşkın bir dönemine damgasını vurmuş, kendine has üslubu, hoşgörüsü, azmi ve demokrat kişiliğiyle yeri doldurulamayacak bir devlet adamıydı. Ülkemizin ve tüm sevenlerinin başı sağ olsun.

‘Demokrasinin yanındaydı’

Başbakan Davutoğlu, Güniz Sokak’ta bulunan taziye evine yaptığı ziyarette “Türkiye’de her zaman demokrasinin ve meşruiyetin yanında olmuştur.Siyasi tarihimizde ismi bu açıdan çok derin izler bırakarak siyasi tarihimize yazılmıştır” dedi.

DIŞ BASINDAN

Dünyada yankı uyandırdı

Uluslararası haber ajansları Demirel’in ölümünü ‘son dakika’ bilgisi olarak duyurdu:

Haberin Devamı

- Reuters: Türkiye’nin iki kez ordu tarafından devrilen ve yedi kez iktidara gelen eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel yaşamını yitirdi.

- Associated Press: Türk siyasetinde son yarım asrın en baskın figürlerinden biri olan Süleyman Demirel yaşamını yitirdi.

- AFP: Türk siyasetinde yarım asrı aşkın süreye damga vuran dev bir figür olan eski cumhurbaşkanı ve başbakan Süleyman Demirel 90 yaşında hayatını kaybetti.

- BBC: Demirel’in, 1964-1990 yılları arasında Adalet Partisi liderliğini sürdürdüğünü, 1980’deki askeri darbenin ardından siyasetten men edildiğini vurguladı.

- The Guardian: İnternet sitesinin ana sayfasında Demirel fotoğrafının altına, “Ordunun iki kez devirdiği Türk lider Süleyman Demirel öldü” başlığını attı.

- Voice of America: “Önceki yüzyılın son 50 yılının en etkili Türk siyasetçilerinden olan Süleyman Demirel 90 yaşında öldü” başlığını kullandı.

- New York Times: Haberinde “Gazeteciler Demirel’e bir siyasi duruştan diğerine nasıl bu kadar hızlı geçtiğini sorarlardı. O da “Dün dündür, bugün bugündür” diye yanıtlardı. Bu onun en iyi bilinen sloganı oldu” dedi.

Haberin Devamı

- Ria Novosti: Rus devlet ajansı, Demirel’in hayatına ilişkin detaylı bir biyografi paylaştı.