Gazete Vatan Logo

‘Tarihi gerçeklikten uzak’

‘Hz. Muhammed’ filmine Diyanet’ten eleştiri geldi: Tarihsel gerçekliği zorlayan kurgusal unsurlara var. Onay verdiğimiz haberleri asılsız

‘Tarihi gerçeklikten uzak’

Diyanet İşleri Başkanlığı, İranlı yönetmen Mecid Mecidi’nin 28 Ekim’de vizyona giren “Hz. Muhammed: Allah’ın Elçisi” filminin kimi bölüm ve sahnelerinde tarihsel gerçeklikten ciddi biçimde uzaklaşıldığı ve hayali unsurlara yer verildiği eleştirisi yapıldı. Hz. Peygamber’in hayatının tiyatro ve sinema gibi sanat dallarına da konu edildiği, hassasiyetler nedeniyle Peygamber’in fizik ve sureti hakkında zihinlerde bir resim ve imge oluşmamasına büyük özen gösterildiği hatırlatılan açıklamada, “İslamofobik nefreti izale etme çabası takdir edilmekle birlikte, İslam’ın erken dönemine ait kimi genel kabul görmüş bilgilerle uyuşmayan ve tarihi gerçekliği zorlayan kurgusal unsurlar dikkat çekmektedir” denildi. Açıklamada Diyanet’in filme onay verdiği ve filmin bütçesine destek sağladığı yönündeki haberler için ise “asılsız olduğu ve hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığı bilinmelidir” ifadeleri kullanıldı.

Bizle temasa geçtiler

Diyanet İranlı yönetmeni Mecidi’nin senaryo aşamasında kendileriyle iletişime geçtiklerini kaydederek şunları söyledi: Başkanlığımızca senaryonun sorunlu kısımlarına dair düşünceler, bu meyanda paylaşılmış ve görüldüğü kadarıyla bu tespit ve değerlendirmelerin bir kısmı dikkate alınmıştır.

Haberin Devamı