Gazete Vatan Logo

‘Tarihi fırsat kaçmasın’

Başkan Erdoğan ile ABD Başkanı Trump’ın Brüksel’deki görüşmesi öncesinde TAİK açık mektup yayınladı: İki müttefik ülke arasındaki yapıcı ilişkilerin yeniden başlaması için tarihi fırsat var.

‘Tarihi fırsat kaçmasın’

Brüksel’de gerçekleştirilen NATO Zirvesi’nde Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump görüşmesi öncesi, DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK), iki başkana açık bir mektup yayınladı.

NATO Zirvesi’nde yapılacak görüşmenin iki müttefik ülke arasındaki yapıcı ilişkilerin yeniden başlaması için tarihi bir fırsat olduğunun altının çizildiği mektupta şunlar kaydedildi:

“Birçok konuda beraber çalışmış ve köklü bir askeri iş birliği tarihine sahip Türkiye ve ABD, uzun süreli stratejik ortaktır. Türkiye’nin Brüksel Zirvesi’ne katılımı, en büyük maddi ve askeri destekçileri arasında yer aldığı NATO’ya bağlılığını bir kez daha teyit edecektir. Fakat son zamanlarda yaşanan belli başlı gelişmelerin, bu önemli ilişki üzerinde istenmeyen sonuçlar yarattığını düşünüyoruz. Türkiye’nin bizzat üretim ortağı olduğu F-35’lerin Türkiye’ye satışı konusunda, ABD Kongresi’nin engelleme tehdidi, Türk kamuoyu tarafından anlamlandırılması oldukça güç bir yaklaşım. Türkiye’nin uzun zamandır iadesini talep ettiği terör örgütü lideri Fethullah Gülen konusunda, Amerikan yetkililerinin çözüme ulaşmak konusundaki isteksizlikleri de Türk kamuoyunu endişelendiren ve çözülmesi gereken bir başka problem olarak önümüzde duruyor.”

Haberin Devamı

Ek vergiler adil değil

Mektupta ticaret savaşlarına da değinildi ve ABD’nin bazı ürünlere getirdiği yeni tarifelerin faydadan çok zarar vereceği öne sürülerek, “ABD’de istihdam yaratılmasına katkı sağlayan Türk çelik ve alüminyumu, ABD sanayini direkt olarak etkiliyor. Son 10 yılda ABD, Türkiye ile ticaretinde 50 milyar dolar fazla verdi ve tarifeler konusunda Amerikan hükümetinin belirlediği kriterlerin hiçbiri Türkiye’ye tarife uygulanmasını gerektirmiyor” ifadeleri kullanıldı.