Gazete Vatan Logo

'Tapusu tamamen bize ait'

Sabancı da modaya uydu ilk ‘hibrid otobüsü’ üretti

Sabancı Holding’in yarattığı uluslararası otobüs markası Temsa, dünya devleri gibi hibrid araç üretimine başladı. Temsa’nın Ar-Ge merkezinde Türk mühendisler tarafından tasarlanan Hybrid Avenue, yüzde 25 yakıt tasarrufu sağlıyor. Hibrid otobüsün seri üretimine 2010’da başlanacak ve Avrupa’ya ihraç edilecek

Sabancı Holding’de Toyota’nın Suudi ALJ Grubu’na satışından sonra otomotivdeki amiral gemisi haline gelen Temsa, Türkiye’de bir ilke imza attı. Tüm dünyayı kasıp kavuran hibrid modasına uyan uluslararası otobüs üreticisi, ilk hibrid otobüsünü üretmeyi başardı. Çevreci özelliklere sahip Hybrid Avenue, tamamen Temsa’nın Gebze’deki Ar-Ge merkezinde çalışan 353 Türk mühendis tarafından 2 yıllık süreçte geliştirildi. Temsa, yüzde 100 yerli Hybrid Avenue’yü Ekim ayında Belçika’da düzenlenecek Busworld Fuarı’nda ilk kez sergileyecek. Hem elektrikli hem de benzinli motora sahip olan otobüs, yüzde 25 yakıt tasarrufu sağlıyor. Temsa, Hybrid Avenue’yü tüm Avrupa pazarlarına ihraç edilecek. Pazarda liderliği hedefleyen şirket, yeni ürünüyle özellikle Avrupa şehirlerinde belediyeler tarafından açılacak ihalelere girmeyi planlıyor.

Dünya standardında üretim

Temsa Ar-Ge merkezi tarafından toplu taşımacılık alanında dünya standartlarında üretilen son ürünün Hibrid Avenue olduğunu belirten Temsa Global CEO’su Mehmet Buldurgan, “Gelecekte dünyanın gündeminde daha çok yer alacak karbon salınımı bir başka deyişle karbon yönetiminde biz de üretici olarak yerimizi aldık. Özellikle Avrupa’nın bazı şehirlerinde başlayan düşük emisyon bölgelerinin daha da artacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Londra başta olmak üzere bazı Avrupa şehirlerinde hibrid otobüslerin gündeme alındığını belirten Buldurgan, “Bugün otomobilde hibrid dönemi yaşanıyor. Ancak, bir otomobil sonuçta bir ya da birkaç insanı, otobüs ise 70-80 yolcuyu taşıyor. Yani bu alandaki çevreci girişimler çok daha önemli” dedi.

Tapusu tamamen bize ait

Mehmet Buldurgan, Hybrid Avenue’yle ilgili şu bilgileri verdi:

“Euro 5 standartlarına uygun dizel motor ve doğalgazlı versiyonlarından sonra şimdi de yüzde 25 daha az tüketen hibrid versiyonu üretime aldık. Avenue’yü kısa bir süre önce geliştirdik ve birkaç şehirde test halinde. Türkiye’de 12 metrelik otobüs sınıfındaki ilk hibrid araç bu oldu. Aracı bizim Ar-Ge geliştirdi ve tapusu tamamen bize ait.”

2010 yılı son çeyreğinde seri üretime girmesi planlanan Hybrid Avenue ile toplu taşıma segmentindeki ürün gamını tamamladıklarını belirten Buldurgan, Batı Avrupa’da olduğu gibi ileride Türkiye’de de toplu taşımacılıkta çevresel kriterlerin öne çıkacağını ve buna şimdiden hazır olduklarını söyledi. Ar-Ge merkezinin çok esnek olduğuna da değinen Buldurgan, “İstersek, 6 ay içinde sıfırdan bir araç prototipini hazır hale getirebiliriz. Biz burada her mühendise, patent alabilecek projeler peşinde olma hedefini koyduk” dedi.

Düşük kapasiteyle üretim yapan kamyon fabrikamıza Çinli ortak bile alabiliriz

Global krizin etkisiyle yılın ilk 8 ayında ticari araçlarda karanlık bir tablo ortaya çıktığını söyleyen Temsa Otomotiv ve Kamyon Genel Müdürü Yusuf Soner ise ÖTV teşviği nedeniyle işlerin iyi gittiği otomobildeki tablonun ticari araçlarda yaşanan ’sorunları’ gölgelediğini söyledi. Soner, “8 ayda kamyon üretimi yüzde 94’e varan oranda küçüldü. Yani geçen yıl 100 kamyon üretilirken bu yıl 6 kamyon bantlardan indi. Pazar da benzer durumda. Yurtdışında da durum farklı değil. Hep birlikte bir çare bulmaya bakmalıyız” diye konuştu. Adapazarı fabrikasında Mitsubishi lisansıyla kamyon ürettiklerini belirten Soner, fabrikanın üçte ikisinin yeni bir yatırıma uygun olduğunu söyledi. Soner, “Bu Çinli bir yatırımcı da olur, farketmez el sıkışmaya hazırız. Ancak satmayız, sadece ortaklık olabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı