Gazete Vatan Logo

‘Tape talimatını sen mi verdin?’

Ses kayıtlarıyla ilgili başlatılan ‘casusluk’ soruşturmasında gazeteci Önder Aytaç önceki akşam gözaltına alındı. Attığı tweet’ler sorulan ve “Tapeleri yükleme talimatını siz mi verdiniz?” sorusu yöneltilen Aytaç, dün serbest bırakıldı.

Türkiye’nin Suriye planını konuşulduğu toplantının ses kayıtlarıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu, “casusluk” suçundan soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında yazar Önder Aytaç önceki gece “katıldığı bir televizyon programındaki sözleri üzerine, güvenlik toplantısının dinlenmesinden haberi olduğu” iddiasıyla gözaltına alındı. Aytaç, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde ifade verdikten sonra dün sabah serbest bırakıldı.

‘Nereden biliyordun?’

Aytaç’a Emniyette “Tapeleri yükleme talimatını siz mi verdiniz? Görüşmelerin içeriğini önceden nasıl öğrendiniz? Paylaşımdan bulunan Twitter hesapları kimlere aittir? Daha önce paylaştığınız bir videoyu (tv programındaki video) sık sık paylaşmanızdaki amaç nedir? Paylaşmış olduğunuz internet adresi ve uzantısını (ses kayıtları) kimlerden öğrenerek paylaştınız?” gibi sorular soruldu.

‘Uzman olduğum alan’

Polis Akademisi’nde bir dönem öğretim üyeliği de yapan Önder Aytaç’ın kendisini şu sözlerle savunduğu öğrenildi: “Ben devlet güvenliği, istihbarat, espiyonaj konularında devlet tarafından yetiştirildim. AK Partinin siyaset akademisinde 5 dönem 50‘ye yakın ilde devlet güvenliği ve demokratik açılım konularında AK Parti tabanına dersler verdim. Uzman olduğum alanda konuştum.”

‘Kılıçdaroğlu da konuştu’

AYTAÇ Durak ifadesinde Kılıçdaroğlu’nu örnek gösterdi: “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bana istinat edilen suçlamaya konu olan konuşmalarla ilgili aynı açıklamalarda bulundu. Konuşmaların içeriğinden önceden haberim olmadı. Bana kimse bilgi vermedi. Kimseden öğrenmedim. Sosyal medyada da bu konuşmalar sıkça paylaşıldı. O tweet’lerin benzeri belki 350-400 bin insan tarafından da atıldı. Ben hiç kimseye videoları yayınlamaları için talimat vermedim. Videoların hangi siteden yayınlandığını bilmem. Bu site ile uzaktan yakından alakam yoktur.”

BAKAN TANER YILDIZ:

‘Onun da ifadesi alınacak’

Enerji Bakanı Taner Yıldız önceki akşam Habertürk’te katıldığı programda internette yayınlanan Suriye konulu güvenlik toplantısına dair ses kayıtlarıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Yıldız, hükümetten birçok isim gibi, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun tapeleri sızmadan önce bildiğini iddia etti. “Kimler getirdi, nasıl getirdi? Mutlaka kendilerini tanıyor. Onun da ifadesine mutlaka başvurulacaktır” dedi.

Haberin Devamı