Gazete Vatan Logo

'Takipçisi olacağız!'

Wikileaks internet sitesinde açıklanan belgeler, Başkent Ankara’da da deprem etkisi yarattı.

İktidar kanadı, “deli saçması” yorumları yaparken, muhalefet de temkinli yaklaştı. İşte görüşler...

‘İnceletiyorum’

- Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu: Deli saçması. Benimle ilgili bölümleri hukukçulara inceletiyorum. Parti olarak ise, bu iddiaların ne kadar ciddi olduğuyla ilgili inceleme yaptırıyoruz.

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız: 250 bin adet belgeden bahsediliyor. 9-10 bin tanesi de Türkiye ile ilgili deniliyor. Şu anda ortalık toz duman, bunun yatışması lazım. Belgelerin tamamını görelim.

- TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış: Diplomatlar subjektif olarak yazışmalar yapmışlar. Türkiye ile ilgili bilgilere bakıldığında, ancak bir propaganda amacıyla para verilseydi böyle güzel şeyler söylenirdi. Başbakan Erdoğan için işkolik, aile babası, mükemmeliyetçi deniliyor. Ismarlasaydık bu kadar güzel sözler söylenemezdi. Türkiye’nin AB süreci konusunda ABD belgelerine yansımış olanların hiçbiri sürpriz değil.

Hamzaçebi: 8 hesabı ciddiye almam

- CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi: (Başbakan Erdoğan’ın İsviçre’de 8 ayrı hesabının olduğuna dair iddialarla ilgili) Bir iddia sadece. Ben delilleri ortaya konmadan bunları ciddiye almam. Sadece bir iddia olarak görürüm. Doğruluğuna inanmam.

MHP: Azeri Dışişleri açıklık getirmeli

- MHP Konya Milletvekili Faruk Bal: Olay net bir şekilde ortaya çıktıktan sonra konuşulması daha doğru olur. Başbakan’ın İsviçre’deki hesaplarıyla ilgili iddiaları, doğru mu diye araştırmak lazım. Ancak özelleştirmelerde pis kokular yayılıyor.

- MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut: İddialar Başbakan ve Dışişleri Bakanlığı tarafından belgeli bir şekilde yalanlanmalı. Azerbaycan ile bizim aramıza hiçbir haberin ya da hiçbir iddianın girmemesi lazım. Türk ve Azeri Dışişleri bu iddialara açıklık getirmesi gerekir.

- BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan: Ben inanıyorum, çok daha vahim iddialar ortaya çıkabilir. Bu işten yara alacak olan, bu işin içinde olanlardır.

CHP Wikileaks ekibi kuruyor

CHP MYK toplantısından sonra CHP Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Süheyl Batum, belgelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Toplantıda ağırlıklı olarak Wikileaks belgelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunduklarını söyleyen Batum, şöyle dedi: “Bu belgelerde en çok sözü edilen büyükelçiliklerin başında Ankara, Bağdat, Amman, Kuveyt ve Tokyo büyükelçilikleri geliyor. Bu belgeler Başbakan’ın da söylemeye çalıştığı gibi gereksiz ya da ciddiyeti tartışmaları belgeler değil, kriptolar bunlar. Bu iddiaların mutlaka takipçisi olacağız. Belgeleri ayrıntılı olarak inceleyecek bir ekip kurduk.”

Haberin Devamı