Gazete Vatan Logo

‘Survivor’ Esad! 2 yıl sonra Rusya'da

Savaş yüzünden yüz binlerce insanın öldüğü Suriye’nin lideri Esad, dün Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi. AP haber ajansı, Esad’ın ülkesinde yıllardır süren iç savaştan ‘sağ çıkmayı’ başardığı yorumunu yaptı

‘Survivor’ Esad! 2 yıl sonra Rusya'da

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Suriyeli mevkidaşı Beşar Esad’la Soçi’de görüştü. Liderler Suriye’deki siyasi süreci masaya yatırdı. Kremlin’den yapılan açıklamaya göre görüşmede Putin, Esad’ı İslamcı militanlara karşı verdiği başarılı mücadeleden dolayı tebrik etti. Esad da “Rusya siyasi uzlaşının teşvikini mümkün kıldı” ifadelerini kullandı.

‘Sona yaklaşıldı’

Rusya’da televizyonlarda yayınlanan görüşme görüntülerine göre Putin Esad’a ayrıca, Suriyelilerin çok zor deneyimler yaşadığını, ancak aşamalı olarak sona yaklaşıldığını, yani terörist grupların kaçınılmaz yenilgisinin yakın olduğunu söyledi. Rusya’nın Suriye’de hava operasyonları düzenlediği iki yıl içerisinde ülkede hem savaş alanında hem de siyasal bakımdan büyük başarı elde edildiğini belirten Esad, “Suriye’nin pek çok bölgesi teröristlerden alındı, buraları önceden terk etmek zorunda kalan Suriyeliler evlerine geri dönebildi” diye devam etti.

‘Koltuğunu korudu’

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı bu görüşmenin gerçekleştiği gün geçtiği bir haberinde, Esad’ın ülkesinde yıllardır süren iç savaştan ‘sağ çıkmayı’ başardığı yorumunu yaptı. Ajans Esad’ın, nüfusunun yarısına yakını göç eden, yüz binlerce kayıp veren Suriye’de koltuğunu korumayı başardığını vurguladı. Bir yıl öncesine kadar topraklarının sadece yüzde 19’unda kontrolü elinde bulunduran Şam yönetiminin, bugün ülkenin yarısında söz sahibi olduğunu hatırlatan AP, ABD dahil hiçbir tarafın, Suriye’de Esad’ı dışarıda bırakan bir siyasi çözüme sıcak bakmadığını kaydetti. Haberde Suriyeli muhaliflerin bile Esad’ın görevde kalacağını kabullendikleri belirtilirken Suriye liderinin kendine olan güveninin her geçen gün daha da arttığı yorumu yapıldı.

Haberin Devamı

Soçi zirvesi öncesi

Putin’le Esad bundan önce Ekim 2015’te Moskova’da bir araya gelmişti. Bu görüşme, Rusya’nın Eylül 2015’te Suriye’de hava operasyonlarına başlamasını izlemişti. Bu ayrıca, Esad’ın ülkesinde çatışmaların başladığı 2011’den beri gerçekleştirdiği bilinen ilk yurt dışı ziyaretiydi. Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katılımıyla bugün Soçi’de düzenlenecek toplantıda taraflar Suriye’deki gelişmeleri ve bölgedeki son durumu ele alacak.

Haberin Devamı

‘Rusya’ya minnettarız’

Rusya’nın askeri operasyonlarının Suriye’nin bağımsızlığı ile egemenliğini korumasına yardımcı olduğunu kaydeden Esad, “Rus ordusunun oynadığı rol ve amaca ulaşmak için verdiği kayıpları özellikle anmak isterim. Rusya’nın ülkemizi kurtarmak için ortaya koyduğu çabalar için minnettarız. Bunu unutmayacağız” dedi.

4 saat sürdü

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Esad’ın ziyaretinin dört saat sürdüğünü söyledi. İki liderin görüşmesinin olağan prosedür dahilinde kararlaştırıldığını kaydeden Peskov, “3 saatlik müzakerelerin ardından Putin ve Esad, 1 saat baş başa görüştü” dedi. Putin görüşme sırasında Esad’ı, Rusya Savunma Bakanlığı ve Hava Kuvvetleri yöneticileriyle de tanıştırdı.