Gazete Vatan Logo

‘Suruç’u Kobani’den ayırmak mümkün değil’

Başbakan Ahmet Davutoğlu “Biz ’Kobani ile çözüm süreci arasında bağlantı kurulmasın’ derken Kobani önemsizdir demek istemedik. Suruç’u Kobani’den ayırmak mümkün değil” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, çözüm süreci kapsamında Dolmabehçe’deki Ofisi’nde ‘Akil İnsanlar Heyeti’yle bir araya geldi. Davutoğlu toplantı başlamadan önce bir konuşma yaptı. “Şunu bilinmesini en başında isterim; Akil İnsanlar heyetinin yaptığı temaslar karşılıksız kalmamıştır” diyen Davutoğlu süreç ve yaşanan son gelişmelere değindiği konuşmasında özetle şunları söyledi:

O TWEET’LER KAYITLARDA: Son olaylarda ’silahlanıyoruz ve saldırıyoruz’ şeklinde bir tweet, bu tweetler var. Hepsi kayıtlarımızda da var. ’Bu gece herkes silahlansın ve şurayı bassın’. Bütün çabaları yok sayan olağanüstü hızdaki bilgi iletişimini kötüye kullanan bir sonuç doğurabiliyor ve bir anda bir şehir yanmaya başlıyor. ”

YASİN BÖRÜ’YÜ KİM ÖLDÜRDÜ? 6-7 Ekim’de vandalizmin, şiddetin gaspın cinayetin her türlüsü işlendi. O zaman samimiyet testinden geçiyor herkes. ’Biz şiddet çağrısı yapmadık’ deniyor. ’Herkes silahlansın’ tweeti atan kimlerle bağlantılı? Hepimizin iyi muhasebe yapması gerekiyor. Öz eleştiri yapmaktan da çekinmiyoruz. Faili meçhullerin üzerine gittiğimizi herkes biliyor. Şu anda da failli meçhuller var. Ama bunlar JİTEM gibi yerler tarafından değil kimliğini gizleyenler tarafından yapılıyor. Yasin Börü’yü kim öldürdü? Ne zaman çözüm sürecinde yol alsak ortalık karışıyor. Birileri puslu havayı seviyor. Görevimiz puslu havayı dağıtmak. Çözüm sürecindeki kararlılığımızda en ufak bir değişiklik yok.

Haberin Devamı

‘KOBANİ ÖNEMSİZDİR’ DEMEDİK: Son olaylar gösterdi ki Suruç’u Kobani’den ayırmak mümkün değil. Yapamıyorsunuz. Bunu söylediğimizde herkes yanlış anladı. Kast ettiğimiz ya bu sınırlar barışçıl yönetmelerle anlamsızlaştırılacak ve bütün o akraba topluluklar birbirileriyle kaynaşacak ya da çatışmacı acılar yaşanacak. (...) Biz ’Kobani ile çözüm süreci arasında bağlandı kurulmasın’ derken Kobani önemsizdir demek istemedik. Çözüm süreci, Kobani meselesi yokken de vardı. Ondan önce vardı. O mesele çözülse de çözülmese de devam edecek.

Haberin Devamı

‘Biliyorduk, deklare etmedik’

“Mayıs ayında bütün silahlı güçler Türkiye’yi terk edeceklerdi. Ne oldu? Haziran raporu sunduğunuzda dahi çok ‘az unsurun’ sembolik çekildiği biliyorduk ama zaman topluma deklare etmedik ki süreç zaafa uğramasın. Sonra deklare etmek zorunda kaldık. Silahlı unsurlar sınırın dışına çıkmış olsay- dı bizim Kobani’ye, PYD’ye bakışımız farklı olurdu.
‘Siyasi aktör’ diyorlar ama aktör olan bizleriz’
Başbakan Davutoğlu heyette yer alanlarla el sıkıştı sohbet etti. Toplantı sırasında sinema oyuncusu Kadir İnanır, Başbakan Davutoğlu’na “TV’lerde sürekli ‘siyasi aktör’ sözü dolaşıyor. Aktör olan biziz... Siz de aktör olmak istiyorsanız, senaryo yazın, film çekin, aktör olun” dedi. İnanır’ın bu sözleri salonda gülüşmelere neden oldu.