Gazete Vatan Logo

‘Suriyeli Kürtlerin de hamisiyiz’

Başbakan Davutoğlu, “Tezkereyi kelime kelime titizlikle yazdık. Bizim yanımızda durulursa Türkiye, Suriyeli Kürtlerin de hamisidir. Kobani’den gelenlere kucağımızı açtık. 10 günde 186 bin kişi geldi” dedi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Atv-Ahaber canlı yayınında, “Başbakan ile Gündem Özel” programında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Davutoğlu, Meclis’te kabul edilen tezkere için, “Kelime kelime titizlikle yazdık. Alınacak tedbirleri net olarak belirledik” dedi. Davutoğlu’nun açıklamaları özetle şöyle:

Kılıçdaroğlu’na şaşırdım

- Dün CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu açıklamasını dinleyice hayretler içinde kaldım. Bizi, IŞİD’i terör örgütü olarak tanımamakla suçladı. Şimdi de sırf Esad’ı korumak için tezkereye ‘hayır’ dedi.

- Bize diyorlar ki “Kobani’yi destekleyin” Biz bir hukuk devletiyiz. Nasıl destekleyeceğiz? Ama onlar ÖSO’ya saldırdılar. Sınıra kadar gelebilmek için bunlar Kobani’ye yürüdü. Bu anlamda Kobani’nin düşmesini istemeyiz. Kobani’den gelenlere kuşağımızı açtık Kobani’nin düşmemesi için de elimizden geleni yaparız.

Herkes aklını başına alsın

- Bize neden ‘Özgür Suriye Ordusuna yardım ediyorsunuz’ diyordu CHP ve HDP. Biz oradaki Kürt kardeşlerimize yardım ederiz bunun çözüm süreciyle ne ilgisi var. Suriye’deki Kürt halkına da bu tutum yardım etmez. Tek sığınacakları yer Türkiye. 186 bin kişi 10 günde Türkiye’ye girdi.

Haberin Devamı

- Türkiye’de barış olmasa rahatça girebilirler miydi? Herkes aklını başına alsın. Çıkan yasayı uygulama planına oturttuk. Eğer ‘Kobani düştü’ diye bunu çözüm sürecine mal etmek istenirse, bu en büyük hata olur.

- Bizim yanımızda durulursa Türkiye, Suriyeli Kürtlerin de hamisidir.

- Irak ve Suriye’deki Kürtlerin başı sıkıştığında yardım isteyebileceği tek ülke Türkiye’dir. Çözümün zaafa uğratılmasına izin vermeyiz.

- Bunun bir zemininin olması lazım . Şimdi ‘Kobani’yi kurtardık’ diyelim. Bayırbucak Türkmenleri de ‘Bizi neden kurtarmıyorsunuz?’ derlerse oraya da mı girelim?

- Kobanideki kardeşlerimiz için insani desteği veriririz.

- Bizim için insan var. Kim bu zulmü yapıyorsa gereken tedbirleri alırız. Bu tezkere mülteci akınlarına tedbir ve bizim ulusal stratejimiz içindir.

- Tezkere çözümü garantiye alıyor. Bu yolla sınır ötesindeki kardeşlerimize size yardıma hazırız diyoruz.

Haberin Devamı

Süleyman Şah tedbirleri

- Süleyman Şah’la ilgili her türlü tedbir alındı. Kimsenin de böyle bir maceraya kalkışamaz. Bu coğrafyada tehlike vardır. Biz çatışma istemeyiz ama her türlü senaryoya da hazırız.

AYM’nin iptal kararı

- Hepimiz fikir özgürlüğünü savunuruz. Ama her özgürlüğünü ahlaki boyutu var. O prensibe uymazsa başkasının güvenliğini tehlikeye atıyor.

- Tam Gezi olayları olurken eşim bir ameliyattaydı. Bir kızım yurt dışında iki küçük çocuğum 14 ve 16 yaşlarında. Tam o gösterilerin yoğun olduğu zaman bir tweet... “Davutoğlu’nun evine saldırıyoruz.” Herkesin kendini benim yerime koymasını istiyorum. Şimdi TİB’in böyle bir tweeti durdurması mı özgürlüklere saygılıdır. Yoksa ben mahkemeye gideyim sonra baksınlar. Bu mu özgürlük?

- AYM her vatandaşın hukukunu gözetmeli.