Gazete Vatan Logo

'Suriye'ye müdahale olursa...'

Erdoğan'ın NBC televizyonunda yayınlanan röportajına Başbakanlık'tan anında yalanlama.

NBC Televizyonu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı röportajla ilgili haberini değiştirdi. Televizyonun web sitesinde yer alan ilk haberde, Erdoğan'ın Suriye'ye ABD öncülüğünde yapılacak bir kara harekatını ve uçuşa yasak bölge uygulamasını destekleyeceği yazılmıştı. NBC'nin değişiklik yaptığı haberde ise kara harekatına hiç değinilmezken Erdoğan'ın ABD öncülüğünde bir uçuş yasağı uygulamasını destekleyeceği görüşüne yer verildi.

KIRMIZI ÇİZGİ ÇOKTAN AŞILDI

Obama ile yapacağı görüşme öncesi NBC’ye röportaj veren Erdoğan, “Rejimin kimyasal silah kullandığı açıkça ortada. Artık yolun sonundayız” dedi. Erdoğan, uçuşa yasak bölgeyi destekler misiniz? sorusuna ise “Evet” dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, 16 Mayıs’ta Beyaz Saray’da ABD Başkanı Barack Obama ile yapacağı görüşme öncesinde Amerikan NBC televizyonuna çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Gazeteci Ann Curry’nin sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’de Esad rejiminin halkına karşı kimyasal silah kullandığını tekrarladı ve Amerikan hükümetini daha sert tavır almaya davet etti. NBC’nin röportajdan yayınladığı bölümlerde Başbakan “Rejimin kimyasal silah kullandığı açıkça ortada. (Başkan Obama’nın kimyasal silahların kullanımı ile ilgili çizdiği kırmızı çizgi) çoktan aşıldı. Artık yolun sonundayız” dedi.

Yaralılardaki izler

Başbakan rejimin 200 kadar kimyasal silah taşıyan füze kullandığını söyledi, bu sayının daha yüksek olabileceğini de kaydetti. Erdoğan, Suriye’den Türkiye’ye getirilen yaralılarda kimyasal silah kullanımının izleri olduğunu da ifade etti. Beyaz Saray’ın geçen hafta yaptığı açıklamaya rağmen söz konusu kimyasal silahların sarin gazı olduğuna dair henüz bir kanıt olmadığını hatırlattı. Erdoğan kimyasal silahların muhalifler tarafından kullanıldığı iddiaları ile ilgili “Buna inanmamın imkânı yok. Bu silahları nasıl edinebilirler? Bu silahları onlara kimler verir? Ama eğer böyle bir durum varsa buna karşıyız. Bu silahlara kimin elinde olursa olsun karşıyız” dedi.

‘ABD sorumluluk almalı’

Röportajda Türkiye’nin, Suriye’de ABD liderliğinde uçuşa yasak bölge kurulmasını destekleyip desteklemeyeceği de soruldu. NBC’nin internet sitesinde yayınlanan çeviriye göre Başbakan bu soruya “En başından itibaren... ‘evet’ deriz” yanıtını verdi. Başbakan röportajda “Biz ABD’nin daha fazla sorumluluk almasını ve ileri adım atmasını istiyoruz. (Ziyaretimde) bu adımların neler olabileceğini konuşacağız” dedi.

Erdoğan Türkiye’nin muhaliflere silah yardımı yaptığını reddetti, fakat 300 bin mültecinin bakımı için 1 milyar dolar harcandığını söyledi. Erdoğan baskı rejiminden kaçanlara “açık kapı politikası” uyguladıklarını kaydetti. Erdoğan röportajda ayrıca Esad’ın eşi ve çocuklarının kaçtığına dair bilgi olduğunu da ifade etti. Erdoğan Esad için “Artık Suriye’yi terk etmeli. Muhalifler eninde sonunda onu ele geçirecek” dedi.

BAŞBAKANLIK: BAŞBAKAN NBC'DE ABD’YE DESTEKTEN ASLA SÖZETMEDİ

Başbakanlık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın NBC televizyonuna verdiği özel demeçte, Amerika Birleşik Devletleri’nin bölgeye asker gönderme ihtimalinden ya da buna destekten asla söz etmediği gibi, bu hususlarda herhangi bir değerlendirme de yapmadığını bildirdi.
Başbakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada, “Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’da 09 Mayıs 2013 tarihinde NBC televizyonuna verdiği özel demeçten hareketle yapılan bazı haberlerin gerçeği yansıtmadığı gözlenmektedir” denildi. Açıklamada, Başbakan Erdoğan’ın söz konusu mülakatta, Suriye’de uçuşa yasak bölge oluşturulmasıyla ilgili bir soruyu harfiyen şu şekilde cevapladığı belirtildi:

“Biz tabii başından itibaren bu işe olumlu bakıyoruz: Şu anda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (bunu) masaya yatırır(sa); böyle bir kararı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi alacak olursa biz buna olumlu bakarız. Ve üzerimize düşeni de yaparız. Burada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin üzerinde çok önemli bir görev var. Özellikle de Rusya ve Çin”.

Açıklamada ayrıca, “Mülakatın Türkçe deşifresinden aynen aktarılan bu bölümden de açıkça anlaşılabileceği üzere, -bazı basın yayın organlarındaki haberlerin tam tersine- Sayın Başbakanımız, Amerika Birleşik Devletleri’nin bölgeye asker gönderme ihtimalinden ya da buna destekten asla söz etmediği gibi, bu hususlarda herhangi bir değerlendirme de yapmamıştır” denildi.

Haberin Devamı