Gazete Vatan Logo

‘Suriye’de yaşananlar Kerbela olayı gibi’

‘Suriye’de yaşananlar Kerbela olayı gibi’

Başbakan Erdoğan, “Şu anda Suriye’de zalim diktatör, acımasız bir rejim kendi halkına karşı en ağır silahlarla toplu katliam gerçekleştirirken, sırf mezhep taassubu nedeniyle bu zulme sessiz kalanlar, alkış tutanlar, çanak tutanlar var” dedi.

‘Arap Uyanışı ve Yeni Ortadoğu’da Barış: Müslüman ve Hristiyan Perspektifleri ’ konulu kongre İstanbul’da başladı. Kongrenin açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, kongrede atılacak adımların ve alınacak kararların örnek olması gerektiğine işaret ederek, “Burada alınacak kararlar ve çıkacak sonuçlar başta Ortadoğu olmak üzere diğer ülkelerde birbirine hoşgörü ve saygı anlayışına önemli katkılar sağlayacaktır. Bu kadar farklı din ve mezheplerden din adamı ve kanaat önderlerinin tek bir şehirde, tek bir salonda böyle bir fotoğraf veriyor olması, bir araya geliyor olması bile tek başına son derece önemlidir” dedi.

Erdoğan, tüm dinlerde öldürmenin yasak olduğuna dikkat çekerek, “İslam dininin mezheplerinde sadece İslam dininin de değil yeryüzündeki tüm semavi ve kitabi dinlerde öldürmek haram yani yasaktır. Sünni için öldürmek nasıl haramsa, Şii için de öldürmek haramdır. İslam dininde öldürmek nasıl yasaksa, çok iyi biliyorum ki Hristiyanlıkta, Musevilikte de öldürmek yasaktır. Kuran-ı Kerim öldürmeyi kesin bir dille yasaklıyorsa, biliyorum ki Tevrat da Zebur da İncil de öldürmeyi, cana kıymayı kesin bir dille yasaklıyor. Peki öyleyse biz yaşadığımız trajedileri nasıl izah edeceğiz? Tarihte ve bugün yaşanan acı hadiseleri katliamları kıyımları nasıl yorumlayacağız?” diye sordu.
‘Suriye’de yaşananlar Kerbela olayı gibi’
Mezhepler tarihi

Başbakan Erdoğan, Suriye’de yaşananların Kerbela olayına benzediğini de söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti:

“Dinler ve mezhepler tarihi acı olaylar, olumsuz hadiseler üzerinden okunabileceği gibi, biraz önce naklettiğim gibi olumlu hadiseler üzerinden de okunabilir. Başta Kerbela hadisesi olmak üzere acı hadiseleri elbette unutmayacağız. Peygamberin mübarek torununun katledildiği mefhum hadiseyi bir ayrılışın değil, kardeşliğin vahdetin referansı olarak görmek zorundayız. Kerbela’da meydana gelen o acı hadise bütün Müslümanlar için bir ibret vesikası olmak zorundadır. Kerbela hadisesi üzerinden bölünmek en başta Hz. Hüseyin’in ruhunu rahatsız etmektedir. Şu anda Suriye’de zalim diktatör acımasız bir rejim kendi halkına karşı en ağır silahlarla toplu katliam gerçekleştirirken sırf mezhep taassubu nedeniyle bu zulme sessiz kalanlar, alkış tutanlar, çanak tutanlar var. Benim mensubu olduğum dinde ve mezhepte öldürmek zulmetmek, hele hele masum çocukların canına kıymak nasıl insanlık dışı bir girişimse çok iyi biliyorum ki bu zulmü yapanların mensubu olduğu mezhepte de bu, insanlık dışı bir girişimdir. ’Bu masum çocuk bizim mezhebimizden bizim dinimizden değil öyleyse bırakın öldürsünler’ . Bu nasıl bir anlayıştır ? Bu nasıl bir yaklaşımdır. Bir insan kendi kaynaklarıyla kendi değerleriyle bunu kendisine nasıl izah edebilir? 1332 yıl önce Kerbela’ da yaşanan neyse bugün Suriye’de yaşanan da odur.”

‘Herkes özeleştiri yapsın’

Erdoğan, “Mazlum değişik olabilir, zalim değişik olabilir ama yaşananlar yeni bir Kerbela’dır. İnançları o inancın tüm mensuplarını tamahla, karanlık siyasetle kirletmeye töhmet altında bırakmaya hiç kimsenin hakkı da hukuku da yoktur “ dedi.

Tarihten ibret almak gerektiğini söyleyen Erdoğan, “İslam içindeki mezheplerin tarihin acı hadiseleri üzerinden okumak nasıl yanıltıcıysa dinler arasındaki münasebetleri de tarihin acı hadiseleri üzerinden okumak yanıltızıdır. Bugün artık dinler arkasındaki münasebetlere, dünya savaşları, Filistin meselesi gibi acı olaylar değil bir arada yaşamaya dair güzel örnekleri birlikte inşa ettiğimiz medeniyetler gelişmelidir. 21. yüzyılın ilk yıllarında her dini lider her kanaat önderi kendi özeleştirisini samimi şekilde yapmalı ve hatalarıyla sevaplarını ortaya koymalıdır. Bizler Türkiye olarak tarihimizde yaşanmış acı hadiseleri açık yüreklilikle gündeme taşıyor, özeleştirisini yapıyor, varsa hatalarımızı ifade ediyoruz” diye konuştu.

Erdoğan’dan sürpriz ziyaret

BAŞBAKAN Erdoğan, cuma namazını Kağıthane Sanayi Mahallesi Merkez Camii’nde kıldı. Erdoğan, burada vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Erdoğan camiden ayrılırken herkes Dolmabahçe’deki çalışma ofisine geçeceğini beklerken Başbakan’dan bir sürpriz daha geldi. Başbakan Erdoğan, Maslak Acıbadem Hastanesi’nde ortopedik bir operasyon geçiren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile yine aynı hastanede tedavi gören ve önceki gün inşaattan düşerek yaralanan İBB Genel Sekreteri Adem Baştürk’ü ziyaret etti. Yaklaşık yarım saat hastanede kalan Erdoğan yeni doğmuş bir bebeği de sevdi. Başbakan daha sonra Dolmabahçe’deki çalışma ofisine geçti.

Haberin Devamı