Gazete Vatan Logo

‘Suriye’de taraflar bir araya gelmeli’

Başbakan Yıldırım, Suriye’de tarafların rejim, muhalifler, terör grupları, koalisyon güçleri, Rusya, İran ve Suudi Arabistan olduğunu sayarak “Bütün bu tarafların aklı selimde bir araya gelip bütün Suriyelileri temsil edecek yönetim şeklinin oluşması esastır” dedi

‘Suriye’de taraflar bir araya gelmeli’

Bakanlar Kurulu dün Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü’nde toplandı. Yıldırım toplantı sonrası açıklamasında özetle şunları söyledi:

“Bu sabah resmi konutta, CHP ve MHP genel başkanları sayın Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile bir araya geldik. Sayın genel başkanlara, ülkemizin başını ağrıtan birkaç temel konuda bilgi verme fırsatı bulduk. Özellikle uzun süreden beri devam etmekte olan terörle, PKK terörüyle yaptığımız mücadelede geldiğimiz noktayı ve bundan sonra ki hareket tarzımızı anlatma fırsatı bulduk. Ve bazı detayları da kendileriyle paylaştık. Özellikle Suriye konusunda neler yaşanabileceği konusunda fikir alışverişinde bulunma fırsatımız oldu. Ülkenin ana meselelerinde iktidar muhalefet ayrımı olmayacak. Millet ayrışma istemiyor.”

Etnik yapıya izin yok!

“Burada taraflar var, taraflar kim? Rejim. Diğer taraf kim? Suriye muhalifleri. Bir de terör grupları var, DEAŞ PYD YPG gibi. Diğer taraftan koalisyon güçleri var, bir de rejimin davet ettiği Rusya var. İran ve Suudi Arabistan’ı da dahil edebiliriz. Bütün bu tarafların aklı selimde bir araya gelip, Suriye’de akan kanın durması ve tekrar bütün Suriyelileri temsil edecek bir yönetim şeklinin oluşması esastır. Bizim önemle üzerinde durduğu konu çok nettir. Suriye’nin bölünmemesi, toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesi. Herhangi bir etnik gruba avantaj sağlayacak yeni bir yapıya müsaade edilmemesi. Türkiye’nin güneyinde bir Kürt oluşumu meydana getirmek, başka bölgelerde de başka oluşumlar meydana gelmesine zemin hazırlamak. Bu asla bizim kabul edeceğimiz bir şey değildir. Esasen Suriyelilerin de kabul edeceği bir şey değildir. Bu esastan hareketle, Türkiye, yakıdnan ilgili İran başta olmak üzere, Rusya, Amerika, hatta bazı körfez ülkeleri ve Suudi Arabistan’ın da rol alacağı bir modelle artık daha fazla zaman kaybetmeden Suriye’de yeni bir sayfanın açılması hayati öneme sahip. Bunun üzerinde elimizdeki en güncel bilgileri ve çalışmaları ifade ettik.”

Haberin Devamı

MISIR’LA BUZLARI ERİTME SİNYALİ

Başbakan Yıldırım, Mısır’la ilişkiler konusunda sıcak mesajlar verdi. Yıldırım, “Mısır ile ilişkilerimizi geliştirmekten yanayız. Mısır’dan yapılan sağduyulu açıklamalar güzel” dedi. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Mısır’ın resmi gazeteleri olarak bilinen El Ahram, Ahbar ve Cumhuriyet’in genel yayın yönetmenleriyle yaptığı söyleşide, Başbakan Binali Yıldırım’ın “Mısır ile ilişkileri geliştirmek istediklerine” ilişkin sözleriyle ilgili bir soru üzerine, “Mısırlılar ve Türkler arasında düşmanlığı gerektirecek bir durum bulunmuyor” demişti.

Haberin Devamı