Gazete Vatan Logo

‘Suriye’de olanların bedelini biz ödüyoruz’

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin doğru kararları doğru zamanda almayı başaramadığını söyleyen Başbakan Davutoğlu, “Suriye’de ve Irak’ta olup bitenin bedelini onlar ödemiyor” dedi

‘Suriye’de olanların bedelini biz ödüyoruz’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, W20 Türkiye Konferansı’ndaki konuşmasında, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ni eletirdi. Davutoğlu, özetle şunları söyledi:

Aylan’ı hatırlattı

“Birkaç gün önce hepimizi etkileyen bir fotoğraf ortay çıktı. Çok derinden etkiledi. 3 yaşındaki Aylan. Bu çocuğun babası ile de görüşmemiz oldu. Aile olarak Suriye’den kaçmıştı bu insanlar. Bizim de yardımımızla da Suriye’ye kaybettiklerinin cenazelerini götürebildi. Peki kim sorumlu? Avrupa’nın bir çok yerinde bu insanlar suç işlemiş gibi görülüyor. Bunun nedeni BM Güvenlik Kurulu zamanında bu kararları alamadı.”

‘Çünkü 5 ülke...’

“Neden bu kadar fazla siyasi sıkıntımız var? Mesela Suriye’de, Irak’ta neden bu sıkıntılar var? Çünkü BM Güvenlik Konseyi bir karar almayı başaramadı, doğru kararları, gerekli kararları doğru zamanda almayı başaramadı. Çünkü 5 tane daimi üye, BM Güvenlik Konseyi’nde neyin olup biteceğine karar veriyordu. Evet, biz münferit devletler olarak bu ülkelere saygı duyuyoruz. Ama Suriye’de ve Irak’ta olup bitenin bedelini onlar ödemiyor, biz ödüyoruz. Suriye’nin komşusu olarak biz ödüyoruz bu bedeli. 2 milyon sığınmacı o P5 ülkesine gitmiyor, onlar Türkiye’ye geliyor, Lübnan’a, Ürdün’e gidiyorlar. Ancak bu 5 tane ülke, her şeye karar veriyor ve komşu ülkeler sadece o ülkeden kaçıp gelen insanları barındırmak için mülteci kampları inşa edebiliyor. Bu önemli bir husus. Bunun takipçisi olmamız lazım. Kapsayıcılık en iyi kavramdır. Bunun altını çizmek istiyorum. Kapsayıcı bir çözüm süreci olmak durumunda BM sistemi, içerisinde barış çalışmaları kapsayıcı bir sistemle gitmeli.”

Haberin Devamı