Gazete Vatan Logo

'Süreç çöküşe gidiyor'

Cemil Bayık'tan hükümete uyarı

PKK yöneticilerinden, KCK Eş Başkanı Cemil Bayık, hükümetin 1 Eylül'e kadar adım atmaması halinde çekilmeyi durduracaklarını söyledi. Hükümetin bir planı ve programı olmadığını, "büyük bir savaşa hazırlandığını" öne süren Bayık, "Tabanımızı tutmakta zorlanıyoruz" dedi.
BBC muhabiri Mahmut Hamsici ile Kandil dağında görüşen Bayık, "AKP hükümeti çözüm değil savaş hazırlığı yapıyor, hem de büyük bir savaş hazırlığı, bunu biliyoruz. Büyük bir darbe vurmak istiyor" dedi.

"Savaşa hazırlanıyorlar derken Sri Lanka örneğindeki gibi büyük bir askeri operasyon mu kastediyorsunuz?" sorusuna, "Evet. Bunun hazırlığı var" cevabını veren Bayık şöyle konuştu:

"Kemal Kılıçdaroğlu bile dedi ki, 'Çözüm paketi diye bir şey yok ki ben karşı olayım ya da yandaş olayım.' Gerçeği de budur. AKP bugüne kadar Türkiye toplumuna, uluslararası camiaya çözüm yönünde herhangi bir paket sundu mu? Demokrasi paketini tek taraflı, istediği gibi hazırlayıp, herkesi kabul etmeye zorlamak anti-demokratik bir tutumdur, aldatmadır. Gezi’de demokratik siyasetin kanalları açılmak istendi, demokratik bir eylem geliştirilmek istendi. Vahşice üzerine gidildi. İleri demokrasi isteyen, demokratikleşme paketlerini geliştirenler bunu yapabilir mi?

"SEÇİM PROPAGANDASI"

Aldatarak zaman kazanmak, bütün bu geliştirdiklerimizi, seçimlere kurban etmek istiyorlar. Belediye seçimlerini kazanıp onun üzerine parlamento seçimini, Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak istiyorlar. Gündemlerinde Kürt sorununu çözmek gibi sorun yok. Tamamen zaman kazanmaya oynuyorlar. İşleri çöküşe götürmek, ondan sonra savaşla güya PKK'nin işini bitirmek istiyor. Ya da olmazsa seçimlere kadar böyle idare etmek, ‘işte bak biz savaşı durdurduk, kan akmıyor’ propagandasını yapıp, seçimleri kazanmak istiyorlar.

"1 EYLÜL'E KADAR ADIM ATILMALI"

Birinci aşamayı biz başarıyla tamamladık. Çekilme hâlâ devam ediyor. Yüzdelerle konuşmak anlamsız. 1 Haziran, ikinci aşamanın başlangıcıdır. Ekim ayının sonunda da üçüncü aşamaya geçilecekti. İkinci aşamada, Türk devleti adım atmadı, gerekçeler yaratmaya başladı. Biz 1 Eylül'e kadar çabalarımızı sürdüreceğiz. Önder Apo da sürdürüyor. 1 Eylül'e kadar ikinci aşamanın gerektirdiği yönde adım atmazlarsa, bizim artık yapacağımız bir şey kalmaz. Biz geri çekilmeyi sürdürdük, 1 Eylül'e kadar da sürdüreceğiz, ama 1 Eylül'de bunu görmezsek geri çekilmeyi durdururuz. Ve hatta böyle devam ederlerse, geriye gelen güçler nasıl geldilerse öyle de tekrar Kuzey’e giderler. Onun için zamana oynamamaları gerekir, oyun oynamamaları gerekir. Eğer sorumluluklarını yerine getirirlerse umuyorum ki bu süreç çöküntüden çıkartılabilir. Bu da herkesin yararınadır. Aksi takdirde korkunç sorunlar yaşanabilir. Öcalan tarafından önerilen komisyonların kurulması için hükümetin adım atması gerekir. Ayrıca devletin PKK’nın attığı adımları denetleyecek bir komisyon kurulmalı."

Haberin Devamı