Gazete Vatan Logo

‘Süper Savcı'ya şok..!

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök'ün yetkileri elinden alındı

İzmir ve Ege Bölgesi'nde çok sayıda operasyonu başlatan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök'ün yetkileri elinden alındı. Gök karar için “Şimdi eğer elimde yetkilerim olsaydı, asıl bundan sonra olacaklar olacaktı" derken, CHP'li Ersin kararı "Gazetelere Memati gibi pozlar veriyordu, görevinin sorumluluğunu taşıyamıyordu, bence yargı bir olumsuzluktan kurtulmuş oldu" şeklinde değerlendirdi.

Çetelere ve belediyelere yönelik yaptığı operasyonlarla adını duyuran Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök'ün 'özel yetkileri' elinden alındı. Murat Gök'e, soruşturma savcılığından alınıp duruşma savcısı yapıldığı tebliğ edildi. Savcı Murat Gök, “Böyle bir şey niye yapıldı anlamış değilim. Bazı kişilerin yaptığım işler zoruna gitti. Arı kovanlarına çomak soktum. İşleri ve düzenleri bozuldu. Asıl operasyonları yeni yapacaktım” derken CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ise şöyle konuştu: "Siyah gözlükler takarak, gazetelere ağır ağabey rollerinde demeçler vermesinin rahatsızlık yarattı. Bir yargı mensubuna yakışan davranış değildi."

ŞAHİN: SAVCININ AÇIKLAMASI TALİHSİZLİK

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ise Gök'ün görev değişikliğiyle ilgili olarak Adalet Bakanlığının herhangi bir talimatının söz konusu olmadığını, İzmir Cumhuriyet Savcılığının işlemi olduğunu açıkladı. Mehmet Ali Şahin, Gök’ün görev değişikliğiyle ilgili yaptığı açıklamalarını da 'talihsizlik' olarak niteledi.

İKİ YIL ÖNCE GÖREVE BAŞLADI

Savcı Murat Gök iki yıl önce, Adalet Bakanlığı'nın son kararnamesiyle, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı olarak göreve başladı. Göreve başladığı iki yılda birçok suç örgütüne ve belediyelere yönelik yolsuzluk, usulsüzlük, rüşvet operasyonları yaptı. İzmir'den Antalya'ya kadar olan geniş görev bölgesinde özellikle devlete karşı işlenen suçlarda, çetelere ve uyuşturucu kaçakçılarına karşı yürüttüğü operasyonlar Savcı Gök'ün yıldızını parlattı.

Özel Yetkili Savcı Murat Gök, İzmir'de suç işlemek amacıyla kurulan ve gasp, haraç alma, adam öldürme, rüşvet, uyuşturucu madde ticareti, silah ticareti, ihaleye fesat karıştırma, tefecilik, görevi kötüye kullanma ve benzeri suçları işledikleri tespit edilen silahlı örgütlere ve yedi belediyeye yönelik olarak ‘Agora’, ‘Tırpan’, ‘Sarmaşık’, ‘Fare kapanı’, ‘Turkuaz’, ‘Horoz’, ‘Rıhtım’, ‘Yengeç-1-2’ ve ‘Kumsal 1-2’ adları verilen operasyonları gerçekleştirdi.

Denizli'de ‘Efeler’ adı verilen suç örgütüne yönelik operasyonlar yaptı. Bu operasyonlarda, emniyet müdürü, ağır ceza hakimi, avukat, cezaevi müdürü, başkomiser, adliye görevlilerinin ve benzeri birçok kamu görevlisinin, çete lideri Ahmet Tekin Baykal'ın da aralarında yer aldığı yaklaşık bin kişi yakalanırken, silah, uyuşturucu madde ve zorla elde edilen senetler gibi suç unsurları ele geçirildi. Ahmet Tekin Baykal'a yönelik Anafor operasyonunda Ergenekon davasında tahliye olan Sami Haştan tutuklanmış, daha sonra itiraz üzerine serbest bırakılmıştı.

Aralarında hakim, avukat ve belediye başkanı da olan zanlıların çoğu tutuklandı. Operasyon yapılanlar haklarında Özel Yetkili İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi ve İzmir 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde davalar açıldı.

KONAK'TA SİNYAL VERİLDİ

İki yıl üstüste yaptığı operasyonlarla gündeme gelen Murat Gök'ün yetkilerinin alınacağına yönelik ilk sinyal, yerel seçimler öncesi en son Konak Belediyesi'ne yönelik yapılan operasyonla verildi. Bu soruşturma için başka bir savcı görevlendirildi. Murat Gök, bu operasyonun ardından bir ay izne çıktı. Bu dönemde istifa etmek isteyen Gök, görevine devam etmesi için yetkililerce ikna edildi.

Murat Gök'ün izinli olduğu dönemde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görevini tam yapamadığı ve kendisine engel olunduğunu gerekçesiyle görüştüğü de öne sürüldü. Gök'ün, bu görüşmenin ardından Ankara'ya gidip Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ve üst düzey bürokratlarla da görüştüğü konuşuldu.

Bu sırada Murat Gök, gazetelere çıkarak operasyonların devam edeceğini belirterek, "Asıl büyük operasyonlar yolda" demişti. Gök'ün siyah gözlük takarak vermesi ve açıklamaları yargı çevrelerini rahatsız etmişti.

BAŞSAVCI TEBLİĞ ETTİ

Son olarak, Murat Gök soruşturma savcılığından İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Emin Özler tarafından alındı. Başsavcı Özler, bu kararını ve bundan sonra Özel Yetkili İzmir 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görev yapacağını Gök'e tebliğ etti. Tebligatta “Özel yetki ile yaptığınız soruşturma ve operasyon yapmanız sona erdirilmiştir” denildiği öne sürüldü.

Murat Gök'ün, önümüzdeki haziran ayı sonunda çıkacak Hakimler ve Savcılar Kararnamesi'yle başka bir ile atanacağı da iddia edildi. Savcı Murat Gök, “Böyle bir şey niye yapıldı anlamış değilim. Bazı kişilerin yaptığım işler zoruna gitti. Arı kovanlarına çomak soktum. İşleri ve düzenleri bozuldu. Asıl operasyonları yeni yapacaktım” diyerek yetkilerinin alınmasına tepki gösterdi. Bu arada Murat Gök'ün görev değişikliğini kabul etmeyip istifaya hazırlandığı da öne sürüldü.

İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Emin Özler, Savcı Murat Gök'ün görevden alınmadığını, sadece görev yerinin değiştirildiğini belirterek “Kendisini 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne savcı olarak atadım. Yerine de aynı mahkede savcı olarak görev yapan Mehmet Sait Demiröz atanmıştır. Savcılarımız arasında ayrım yoktur. Murat Gök görevinde başarısız değildir. Yeni görevinde de başarılı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

TBMM'de gazetecilerin savcı Gök ile ilgili sorularını yanıtlayan CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ise Gök’ün bir gazeteye yaptığı 'Daha bunlar bir şey değil, asıl büyük operasyonlar torbada' şeklinde, meydan okuyan, tedirgin eden, tehdit içeren açıklamalarının, bir savcıya yakışan davranışlar olmadığını belirterek, "Bir yargı mensubundan beklenmeyecek tavır ve davranışlar içindeydi. Siyah gözlükler takarak, gazetelere, ağır ağabey rollerinde, pozlarında demeçler vermesi, elbette rahatsızlık yarattı" dedi.

ANAFOR İDDİANAMESİ KABUL EDİLMEDİ

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök’ün talimatıyla Ahmet Tekin Baykal liderliğindeki organize suç örgütüne yönelik olarak düzenlenen "Anafor" isimli operasyona ilişkin iddianame, eksiklikler nedeniyle mahkemece kabul edilmedi.Alınan bilgiye göre, Cumhuriyet Savcısı Murat Gök, Anafor operasyonuyla ilgili iddianamesini hazırlayarak İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesine sundu. İddianameyi inceleyen mahkeme, "iddianamedeki eksiklikleri" gerekçe göstererek iade etti. İddianamedeki eksikliklerinin, görev değişikliği nedeniyle Murat Gök’ün yerine soruşturmaları yürütecek olan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Sait Demiröz tarafından giderilerek mahkemeye sunulacağı öğrenildi.

Daha önce silahlı çete kurma suçundan cezaevine giren Ahmet Tekin Baykal liderliğindeki grubun yeniden suç örgütü oluşumuna giderek yasa dışı faaliyetlerde bulunduğu iddiaları üzerine, 1,5 yıl süren takibin ardından Temmuz 2008’de, İzmir, İstanbul, Ankara, Aydın, Kuşadası, Muğla, Balıkesir, Samsun, Mersin, Kayseri, Zonguldak ve Antalya’da, Murat Gök’ün talimatıyla operasyon düzenlemişti. 'Anafor' adı verilen operasyonda, Ahmet Tekin Baykal ile emekli albay, emekli askeri savcı, emekli 2 uzman çavuş, Danıştaydaki hakimlik görevinden istifa etmiş avukat, iş adamları ile İzmir’de daha önce Asayiş Şube Müdür Vekilliği yapan emekli polis müdürü H.E’nin de aralarında bulunduğu 58 kişi yakalanmış, 21 tabanca, 11 pompalı tüfek, bunlara ait çok sayıda mühimmat ve 1 çelik yelek ele geçirilmişti. Adliyeye sevk edilen zanlılardan önce 8’i tutuklanmış, savcının serbest bırakılmalara itirazı üzerine 11 kişi hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. "Anafor" operasyonuna bağlantılı olarak gerçekleştirilen kumarhanelere yönelik ikinci operasyonda ise 6’sı polis 11 kişi gözaltına alınmıştı.

Haberin Devamı