Gazete Vatan Logo

‘Sündüz katliamını PKK yaptı’ itirafı

Van’ın Sündüz Yaylası’nda 1993 yılında 24 kişinin katledilmesiyle ilgili bir itirafçı ifade verdi: “Talimatı PKK’nın Haftanin sorumlusu Ebuzeyit Sakçak verdi”

Van’ın Bahçesaray ilçesindeki Sündüz Yaylası’nda 18 Temmuz 1993’te gerçekleşen ve 14’ü çocuk 24 kişinin ölümüyle sonuçlanan katliamın talimatını, PKK’nın Haftanin kampı sorumlusu Ali Kici kod adlı Ebuzeyit Sakçak’ın verdiği öne sürüldü.

Dönemin VAN Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada 21 yıl geçmesine rağmen katliam aydınlatılamamıştı.

Dosya yeniden açıldı

Dosyanın zaman aşımına uğramaması için aileler Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na müracaat ettit. Savcılar dosyayı yeniden inceledi. 2010 yılında PKK’dan kaçarak teslim olan ve halen Diyarbakır E Tipi Kpalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Deniz Koçer kod adlı Kadri Cihan, verdiği ifadede, Sündüz katliamının PKK tarafından yapıldığını söyledi.

1992 yılında Hakkari’nin Şemdinli ilçesindeki Alan Sınır Karakoluna yapılan saldırıyla ilgili hazırlanan dosyada da ifadesi bulunan Cihan, şunları anlattı: “Bu eyleme katılan ve eylemi planlayarak talimatı veren Ali Kici kod isimli örgüt mensubundan eylemle ilgili bilgi almıştım. Sivil ölü sayısının fazla olmasından dolayı örgüt bu eylemi kabullenmedi. Halk nazarında tepki toplamamak amacıyla eylemi korucuların yaptığını açıkladı.”

Haberin Devamı

Fotoğrafı teşhis etti

Cihan’ın, Sündüz katliamının talimatını veren Ebuzeyit Sakçak isimli teröristi fotoğraflarda da teşhis etmesinin ardından Sakçak hakkında Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yakalama kararı çıkarıldı.

Annesinde 8 mermi yarası vardı

Sündüz katliamında hayatını kaybeden Huri Samsa’nın oğlu Sabahattin Samsa, şunları söyledi: “Grubun başında bulunan sakallı, uzun boylu zalim, insanlıktan nasibini almamış cani, talimat vererek herkesi kurşuna dizmiş. Silaha takılı şarjörlerini bitirerek ikinci şarjörü takıp soykırım yapmışlar. En az merminin isabet ettiği annemin vücudunda 8 mermi yarası vardı. 2004 yılında 5233 sayılı yasa çıktı. O kapsamda ailelere 14 bin lira ödeneceği söylendi. Ama o gün kaymakamlık tarafından temin edilen kefenlerin karşılığında ailelere ödenen paradan 2 bin lira kesinti yapıldı. Bu olay acımızı iki katına çıkardı.”

Haberin Devamı