Gazete Vatan Logo

"Sudan Cumhurbaşkanı"nı tutuklayın' çağrısı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El-Beşir'in Ürdün'de katılacağı Arap Birliği toplantısı öncesinde ülkeye girişinde tutuklanması gerektiği uyarısında bulundu.

"Sudan Cumhurbaşkanı"nı tutuklayın' çağrısı

El-Beşir, Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) tarafından Sudan'ın Darfur bölgesinde işlediği soykırım, insanlık suçları ve savaş suçları sebebiyle verilen iki tutuklama kararı nedeniyle 2009 yılından beri kaçak durumunda ve ülkesinden nadiren çıkabiliyor.

HRW Pazar günü yaptığı açıklamada El-Beşir'in tutuklanmasını talep etti. Ürdün yönetimine de yazılı bir bildirimde bulunulduğunu belirten örgüt, Ürdün'den henüz bir cevap gelmediğini açıkladı.

Dünya İnsan Hakları Örgütü Uluslararası Adalet Direktörü Elise Keppler, "Bir Uluslararası Ceza Mahkemesi üyesi olan Ürdün, El-Beşir'I tutuklamazsa, yükümlülüklerini yerine getirmemiş olacak. Bir ICC kaçağını ülkede ağırlamak Ürdün Hükümeti'nin yakın zamanda gerçekleştirdiği ülkenin yasalarını güçlendirme çalışmalarına gölge düşürüyor" dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Ürdün'ün Lahey'de bulunan büyükelçisinin, 2015 yılında ülkesinin ICC kurallarına uyacağı ve ICC'yi destekleyeceği yönündeki sözlerini, "uluslararası bir suçlu olan Sudan'lı lideri" tutuklamayarak yalanlamış olacağını uyarısında bulundu.

Haberin Devamı