Gazete Vatan Logo

'Şu Çılgın Türkler'in yazarına hemşehrilik beratı

Ordu Belediyesi, 'Şu Çılgın Türkler' adlı romanın yazarı tiyatrocu Turgut Özakman'a 'fahri hemşehrilik beratı' verdi

1948 yılında 10 arkadaşıyla 10 gün boyunca, Polatlı'dan Dumlupınar'a kadar yaya yürüyen Turgut Özakman, Milli Mücadele'yi anlattığı romanını yazmaya o gün karar verdiğini belirtiyor. Özakman'ın kitabının, dünyadaki en meşru, en ahlaklı, en haklı, en kutsal savaşlardan birinin, emperyalizme karşı verilmiş ve kazanılmış ilk kurtuluş savaşının, bir millileşme ihtilalinin romanı olarak kabul ediliyor.

Bugüne kadar satış rekorları kıran ve 332'nci kez basılan kitabın yazarı Turgut Özakman için Ordu Belediyesi Meclis Salonu'nda bugün bir tören düzenlendi. Törende konuşan Ordu Belediye Başkanı DSP'li Seyit Torun, şöyle konuştu:

"Bildiğiniz gibi bundan 2 ay önceki Meclis toplantımızda çok değerli araştırmacı yazar Turgut Özakman'ı fahri hemşehrimiz olarak oy birliği ile altını çiziyorum oy birliği ile fahri hemşehrilik beratı verilmesi üzerinde karar almıştık. Bugün de o beratı takdim ediyoruz. Biz belki geçmişimizde yaşanılan belli başlı olayları bu kitaptan önce bu kadar iyi anlayamamıştık. Bugün içinde bulunduğumuz durum bize yakın tarihimizi daha iyi bilmemiz gerektiğini ve daha iyi algılamamız gerektiğini daha iyi ifade ediyor. Ben kendilerine bu konuda bize hassasiyet gösterip bunca işleri arasında vakit ayırdığı için teşekkür ediyorum."

Daha sonra söz alan yazar Turgut Özakman yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Ben Ordu'yu ilk defa 1969 yılı Aralık ayında görmüştüm. Buradan Trabzon'a giderken görmüştüm. Anadolu'da pekçok şehre gitmiştim, ama Ordu'ya gelirken insanların güler yüzlülüğü, yakınlılığı ile tanıştım. İtiraf edeyim ki hepimizi Ordu'ya sevgiyle saygıyla bağlamıştı. Şimdi 37 yıl sonra bu çok sevdiğim, çok saygı duyduğum Ordu'nun hemşehrisi olmak gibi benim taşımakta güçlük çekeceğim bir şerefi bana yüklüyorsunuz. Size minnetlerimi sunuyorum. Yani büyük duyguları anlatmak çok zor oluyor, bu çaresizliği aczime ve heyecanıma bağışlamanızı diliyorum. Teşekkür ediyorum, sağolun."

Belediye Başkanı Seyit Torun, Özakman'a `fahri hemşehrilik beratı'nı Turgut Özakman'a takdim etti. Daha sonra Özakman, 332'inci basımı olan Şu Çılgın Türkler adlı kitabını imzalayarak Ordu Belediye Meclis üyelerine hediye etti. Kitapları tek tek Belediye Başkanı Seyit Torun dağıttı. Son olarak Ordu Belediye Meclis üyeleri ile hatıra fotoğrafı çektiren Turgut Özakman dinlenmek üzere belediye binasından ayrıldı.

Haberin Devamı