Gazete Vatan Logo

‘Struma’ için ilk resmi tören

İkinci Dünya Savaşı yıllarında Nazi soykırımından kaçan Yahudi göçmenleri taşıyan ‘Struma’ adlı geminin Karadeniz’de Sovyet denizaltısı tarafından batırılmasının neden olduğu facianın 73. yıldönümünde hayatını kaybeden 768 Musevi vatandaşı için ilk kez devlet düzeyinde tören düzenlenerek anıldı. Törende hükümeti Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik temsil etti. Sepetçiler Kasrı’nın boğaza bakan bahçesinde düzenlenen törene İstanbul Valisi Vasip Şahin, Türk-Musevi Cemaati Başkanvekili Moris Levi, Türkiye Hahambaşısı İsak Haleva, İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen, Türkiye’de yaşayan Musevi cematinden çok sayıda davetli katıldı.

‘Saygıyla eğiliyoruz’

Törende konuşan Ömer Çelik, “Genelde bu tür acıların üstü örtülmeye, unutturulmaya çalışılır. Ancak biz bu acının unutulmasını istemiyoruz. Holokost’un 70. yılında, 73 yıl önce olan bu olayı anmamız bu bakımdan önemli. Anıları önünde eğiliyoruz. Musevi Cemaati’nin büyük acısını paylaşıyoruz. Bizim bu acıyı unutturmama irademiz aslında bu acının sadece Musevi Cemaati’nin değil, hepimizin ortak acısı olduğunu ifade etmek içindir. Asla unutmayacağız, asla unutturmayacağız. Bu tür olaylar bir daha asla tekerrür etmemesi için her sene ahitleşmek üzere bu törenleri yapmaya başlıyoruz. Çünkü yarın aynı şeyler bazı Yahudilerin, Müslümanların Hıristiyanların başına gelmesin diye” dedi.

Haberin Devamı

Dünyaya mesaj verildi

Türkiye Hahambaşısı İsak Haleva da anma töreninin bütün dünyaya bir mesaj olacağını belirterek, “Böyle bir durumun asla olmamasını ve tasvip edilmemesi gerektiğini dile getirmiş olduk. Evet ilk defa olabilir ama bir başlangıç noktasıdır” diye konuştu. Konuşmaların ardından Ömer Çelik ve İsak Haleva, birlikte 73 yıl önce hayatını kaybeden 768 kişi için boğaza çelenk bıraktılar.