Gazete Vatan Logo

‘Sri Lanka ile çözüm olmaz’

Partisinin hiçbir şartlı müzakerenin figüranı olmayacağını söyleyen BDP’li Kaplan, “AKP’nin önerdiği Sri Lanka modelidir. Bu, soruna çözüm olmaz” dedi

ANKARA - BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, 20 Mart’ta Cizre’de Nevruz kutlamalarında meydana gelen olaylara ilişkin görüntüler izletti.

MOBESE kayıtlarının savcılık tarafından incelenmesinin her şeyi net olarak ortaya çıkaracağını belirten Kaplan, ”Şırnak’ta fiili olarak şu an savaş hali uygulaması var. Savaş hali uygulamasında Hükümet hiç bir sınır tanımıyor” dedi. Kaplan, şunları söyledi:

“Sanırım hükümet BDP ile müzakereden bunu anlıyor. Bu anlayış biraz F tipi müzakereye benziyor çünkü, şu ana kadar 7 bini aşan tutuklu var. 7 bin kişiyi tutuklarsanız müzakereyi Meclis’te değil F tipinde yapmanız lazım ve bunu şartlı olarak önümüze koyuyor. Biz hiçbir şartlı müzakerenin figüranı olmayız. AKP’nin önerdiği model Sri Lanka modelidir ve şiddeti bunun için yapıyor. Her tarafta operasyonların yaygınlaştırılmasının nedeni bu. Bizim görüşümüz çok net; IRA, ETA, Güney Afrika’da, Filistin ile İsrail arasında nasıl diyalogla, görüşmeler yapılıp sonuç alınmışsa, biz de bunun bu şekilde yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

5-6 senedir Meclis’teyiz bir kere Başbakan ile bir görüşme oldu ama Kandil’de, İmralı’da yapılan görüşme sayısı bizimle yapılan görüşmeden kat kat fazladır. Bunun yapılmasında da fayda görüyoruz.

‘Tarih affetmez’

Başbakan Seul’de Obama’ya partimizi ’siyasi uzantı’ diye şikayet ediyor, ayıptır. Devlet adamına yakışır mı bu? Sayın Obama Türkiye’ye geldiği zaman eşbaşkanımız Ahmet Türk’ü ziyaret etti. Sayın Obama, Ahmet Türk’ü tanımıyor mu? Bu bahar eğer siyasi irade, hepimiz, irade koymazsak, silahları susturmazsak, sadece ülkemizdeki 75 milyona değil daha fazlasına acılar yaşatma konusunda tarih hiçbirimizi affetmeyecek.”

‘AKP’yi 6 ayda götürür’

Kaplan, Kürt sorunuyla ilgili ”BDP’nin muhatap alınacağı” açıklamalarının anımsatılması üzerine, ”AKP’nin stratejisi yok, planı yok. Kürt sorunu elbette bizim için hassas konu ama bu bütün partilerin de sorunu. Hep beraber müzakere edip, konuşup çözüm bulmak zorundayız ama Sri Lanka modeli soruna çözüm olmaz. Bunu kafasına kazıması lazım. Kürt halkına düşmanlık AKP’yi altı ayda götürür. Hele hele 20 milyonu aşkın bu nüfus herkesin dikkatli olması gerekiyor” diye konuştu.

İçişleri Bakanı’na yüklendi

Antalya’daki önceki gün yaptığı konuşma medyaya yeni yansıyan Hasip Kaplan, İçişleri bakanı hakkında şu ifadeleri kullandı: “Sizin ananız mı güzel! Sultan Nevruzlarından haberiniz var mı Başbakan! Ya öyle bir İçişleri bakanın var ki mal gibi mal... Mal gibi... Mal gibi... Mal gibi.. Bütün şehirleri ateşe veriyor, her taraftan gaz bombaları atıyor, insanlarımızı öldürüyor, kendisi orada oturuyor.”

Sri Lanka’da ne olmuştu?

1983’ten bu yana süren Tamil Kaplanları ayaklanması Mayıs 2009’da kanla bastırıldı. 40 bin kadar sivil Tamil Sri Lanka ordusunca öldürüldü ve 300 bin Tamil toplama kamplarına gönderildi. Tamiller 21 milyonun yüzde 18’i. Çoğunluk Sinhalalar tarafından 1948’de İngilizlerin adadan ayrılmasından bu yana ezilen bir azınlık. Dili yasaklı, siyasetten men edilmiş, iskâna mecbur edilmiş bir halk. 1983’te LTTE (Tamil Eelam’ın Kurtuluş Kaplanları) örgütü liderliğinde başlayan ayaklanmada 26 yılda çoğu Tamil 100 bin kişi öldü. Zaman içerisinde Sri Lanka ordusu bastırdıkça Kaplanlar şiddeti şehre taşıdı. Tamil bölgesinde sıkıyönetim var, bölgede Sinhalalar iskân ediliyor.

Haberin Devamı